Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

1. mariz

mariz Форумски идол

Јас на 180 ги печам.. :)

SofiMar_ likes this.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Сакам да направам чорба ориз и спанаќ,онака течна ептен да е, ама имам само кафеав ориз, какокда варам со него, оти тој многу време се вари и од спанаќот ништо нема да остане од толку варење, некој идеjа?

3. Annath

Annath Форумски идол

Да го киснеш преку ноќ, да омекне. Пократко време се вари така. Или свари го прво оризот, после додај го спанаќот.

1209 likes this.
  4. 1209

1209 Форумски идол

Имам остананато малце мелено месо и ми текна на домашни кнедли за супа, ама не можам да најдам никаде рецепт за нив, знае ли некој како се прават? Сакам да збркам и да направам со домашна супа.

5. orhideea

orhideea Форумски идол

https://moirecepti.mk/post/кнедли Можеш кнедлите вака да ги направиш и плус да го додадеш меленото месо (кратко пропржено со кромид).

TutiFuti and 1209 like this.
  6. Ikickabebusce

Ikickabebusce Истакнат член

Напишете ми некој добар рецепт за принцес крофни ве молам...

7. srekice

srekice Популарен член

Јас обожавам кнедли,се давам во нив.
    1 јајце
    3 лажици големи гриз
    1/2 лажиче мало маргарин се мешам заедно во филџан и оставам да одстои во фрижидер 15 минути.
    Супа обично земам од Кам -добра супа посна .
    Ставаш вода да зоврие,и полека со врв на мало лажиче ги спушташ кнедлите да се варат и на крај ги додаваш кесите супа.Можеш и плус фиде или мевце од копанче :D

1209 likes this.
  8. Elena-123

Elena-123 Истакнат член

apti_langkorn_reis_kochbeut_4.jpg Да ве прашам една смешка:lol::wasntme:...Ако една ваква ќесичка ориз ја сварам со млеко и потоа и ставам шеќер и цимет/какао.. дали ќе се добие сутлијаш?? 8)(facepalm)
    И со што гиготвите и како? Јас ја варам кесичката, потоа ја ставам во чинија и си додавам масло, сол/вегета, некогаш и зеленчукова златна мешавина( замрзната купена, па потоа и таа сварена)и така си јадам.А друго некако поинаку да го зготвам?Како?:^)

9. no name5

no name5 Популарен член

Ве молам некој да ми пише Добар рецепт за вафли ??

10. Blue.Sky

Blue.Sky Популарен член

Јас обично оризот го варам во вода бидејќи при варење се згуснува од самиот ориз и потоа кога е сварен оризот додавам млеко од око....па ванилин шеќер, или шеќер и екстрат од ванила добива многу добар вкус. Друга алтернатива за солен ориз е печен, можеби ви е чудно но јас ставам томатело сос пред печење (не ми замерувајте обожавам домати).

Dust and Elena-123 like this.
  11. Mishela

Mishela Модератор Staff Member

Солен ориз - варен или печен, го приготвувам со вода во која имам растворено коцка за супа.
    Превкусен е така, немам потреба од дополнителни зачини. :)

Animali and Elena-123 like this.
  12. kolovoz

kolovoz Популарен член

Хаха си ја најдов својата копија. Не се зезај со овој ориз нема да направиш сутлијаш. Односно, можеш да направиш ама нема да го има оној убавиот вкус. Инаку и јас го правам истото со овие кесички само што јас сум уште по практична односно поголема мрзливка. :PГо варам со кесичка неколку минути оризот, ја фрлам првата вода и ставам друга, ја истурам недоварената кесичка, ставам брокула, мешавина, масло и доварувам. Се во едно тенџере:$. На крај си ставам пармезан или моцарела. :D
    @Mishela и јас правев порано така се додека не дознав колку нездрави се тие коцки. Сега сама си ги додавам зачините, куркума , оригано и сол.

Last edited: Apr 14, 2019
    Elena-123 likes this.
  13. Hortenzija

Hortenzija Популарен член

Proveren recept za sutlijas a i preubav e 250 gr seker,250 oriz 1 litro mleko 1 litro voda 1 vanila se vari na tivko dodeka se svari orizot

14. Shalitra

Shalitra Популарен член

Некој што се разбира да ми одговори.Вчера правев намаз од авокадо,ставив 2 полумеки авокада,пола лук,пола лимонов сок,маслиново масло 2 капки и малку вода.Го изблендирав во нутри булет.Топ си беше,после тоа шо остана го затворов со капакот и го шибнав у фрижидер.Сабајлето кога видов намазот од зелен станал кафен скроз.Зошто е тоа така? и другпат ми се дешавало ама никогаш не ми отемнувал

15. Love 83

Love 83 Форумски идол

I mene mi se slucilo istotaka ama samo koga ke sum go ostavila otvoreno bez kapak

16. AngIv

AngIv Популарен член

Дали некој може да ми го каже рецептот, смесата за приошките на свадба во ресторант што ги дават?

17. 1992g

1992g Популарен член

Феминки, имам соја сос ми стои у фрижидер, досега користен само малце со сарма и павлака комбинација.
    Но, не ми текнува како да го искористам за друго, еднаш ставив во тестенини многу грдо беше.
    Чаре?

18. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Со ориз,свинско месо и пилешки стек пропржено ако е се додава при крај и има убав шмек,селска тава со месо,заленчук пропржен со соја сос,морски плодови ....

Animali and 1992g like this.
  19. cvekence123

cvekence123 Истакнат член

Очекуваме деновиве да ни испадне првото забче,па сакам да направам некои колачиња во форма на забче,ако некој има правено ве молам пишете ми рецепт и како се прави :):)

Last edited: May 13, 2019
  20. orhideea

orhideea Форумски идол

На 177 страна од темата рецепти од фемина инстаграм има два рецепти постирано. Еден мој еден од Манако. Види и ако треба нешто слободно прашувај.

cvekence123 likes this.