Aко се потопени во течност би требало со недели. И теглата да е во фрижидер или на друго ладно место.
Кулинарски совет: За да направите убаво пире (кое првпат и јас го направив вака пред 10тина дена) најдобро е да го исечкате компирот на мали коцки и да го ставите да се вари во млеко. Кога ќе го издробите компирот откако ќе се свари, ставете путер и вегета и уште малку промешајте за да се стопи путерот и ќе добиете одличен ручек.
Уште полесно, нема потреба да се вари во млеко. Откако ќе се сварат компирите во вода, се пасираат убаво и се полеваат со врело млеко во кое се растопува путер. Само полиеш, додадеш зачини што сакаш,едно јајце живо ставам, вегета обавезно и бибер малце, и јас плус со миксер ја матам смесата, перфекција. Пробај.
Јас директно ги ставам. Прво ја уклучувам рерната на потребната температура, ги редам лиснатите и ги ставам. Не чекам да се загрее рерната до крај, туку малку само. Прво ќе се одмрзнат, после ќе се испечат.
Dami da ne imate recept za seker pare bez pecenje Gledav edno na turski nacin I mi bese mnogu ubavo mislam so kori go pravea. Ako imate pisete
Сте правеле ли сарма од лист од лешник?На една група на фб за јадење имаат постирано таква сарма ама детлно рецептот го нема,само во коментари нафрално,као треба прво да се обарат листовите.Ама ме интересираат детали.
Јас немам правено. Ама сигурно се прави кaко другите сарми. Иста постапка. Имам книга со рецепти, прави сарма од различни листови ( зелка обична, кисела, лист од липа, кељ, листови зелена салата). Постапката е секаде иста. може да има нијанси. Да се става само еден вид месо или 2 вида . Со јајце или без јајце,
Можеш од тезги на пазар од локални пазарџии, или пак ако ти е за на големо да побараш од каде што купуваат пазарџиите за препродажба...