Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Joined:
    Jun 30, 2018
    Messages:
    360
    Likes Received:
    2,048
    Gender:
    Female

    Фала ти многу,сега ќе видам :)
     
    orhideea likes this.
  2. Bozica1980

    Bozica1980 Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    7,455
    Likes Received:
    262,796
    Gender:
    Female
    Шампињони од отворена тегла колку време може да се користат?
     
  3. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    909
    Aко се потопени во течност би требало со недели. И теглата да е во фрижидер или на друго ладно место.
     
    mal.ecka and Bozica1980 like this.
  4. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    780
    Likes Received:
    1,225
    Gender:
    Male
    Кулинарски совет:
    За да направите убаво пире (кое првпат и јас го направив вака пред 10тина дена) најдобро е да го исечкате компирот на мали коцки и да го ставите да се вари во млеко. Кога ќе го издробите компирот откако ќе се свари, ставете путер и вегета и уште малку промешајте за да се стопи путерот и ќе добиете одличен ручек.
     
    pianogirl, marchi-cool and Love 83 like this.
  5. lovestoneddd

    lovestoneddd Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2018
    Messages:
    4,258
    Likes Received:
    39,686
    Gender:
    Female
    Уште полесно, нема потреба да се вари во млеко.
    Откако ќе се сварат компирите во вода, се пасираат убаво и се полеваат со врело млеко во кое се растопува путер. Само полиеш, додадеш зачини што сакаш,едно јајце живо ставам, вегета обавезно и бибер малце, и јас плус со миксер ја матам смесата, перфекција.
    Пробај.
     
    duffi, Love 83, manako1 and 1 other person like this.
  6. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2014
    Messages:
    4,897
    Likes Received:
    100,030
    Готовите смрзнати лиснати за печење да ги одмрзнувам или?
     
  7. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Јас директно ги ставам. Прво ја уклучувам рерната на потребната температура, ги редам лиснатите и ги ставам. Не чекам да се загрее рерната до крај, туку малку само. Прво ќе се одмрзнат, после ќе се испечат.
     
    mal.ecka and Emy867 like this.
  8. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Јас директно ги ставам во релна.
     
    Emy867 likes this.
  9. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,977
    Likes Received:
    41,109
    Gender:
    Female
    Дирекно ги става во загреана рерна на 220 степени
     
    Emy867 likes this.
  10. Xana1318

    Xana1318 Истакнат член

    Joined:
    Apr 25, 2019
    Messages:
    62
    Likes Received:
    98
    Gender:
    Female
    Dami da ne imate recept za seker pare bez pecenje
    Gledav edno na turski nacin
    I mi bese mnogu ubavo mislam so kori go pravea.
    Ako imate pisete :)
     
  11. 1992g

    1992g Популарен член

    Joined:
    Jan 9, 2014
    Messages:
    999
    Likes Received:
    9,626
    Gender:
    Female
    Некој убав домашен рецепт за сладолед ?
     
  12. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,503
    Gender:
    Female
    јас ставам и малку лукче. Многу поубав вкус му дава
     
    Ма.нев likes this.
  13. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,251
    Likes Received:
    10,429
    Gender:
    Female
    Некоја рецепта за супа со просо ако имате да ми дадете?:)
     
  14. bebaa

    bebaa Популарен член

    Joined:
    Jan 2, 2011
    Messages:
    2,783
    Likes Received:
    4,608
    Gender:
    Female
    Сте правеле ли сарма од лист од лешник?На една група на фб за јадење имаат постирано таква сарма ама детлно рецептот го нема,само во коментари нафрално,као треба прво да се обарат листовите.Ама ме интересираат детали.
     
  15. Ма.нев

    Ма.нев Истакнат член

    Joined:
    Feb 18, 2019
    Messages:
    780
    Likes Received:
    1,225
    Gender:
    Male
    Идеи за пирошки, освен салама и кашкавал, што друго да се додаде?
     
  16. boo3

    boo3 Популарен член

    Joined:
    Jul 14, 2015
    Messages:
    1,598
    Likes Received:
    5,907
    Gender:
    Female
    Кисели краставички и павлака.
     
    Ма.нев likes this.
  17. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    909
    Јас немам правено. Ама сигурно се прави кaко другите сарми. Иста постапка.
    Имам книга со рецепти, прави сарма од различни листови ( зелка обична, кисела, лист од липа, кељ, листови зелена салата). Постапката е секаде иста. може да има нијанси.
    Да се става само еден вид месо или 2 вида . Со јајце или без јајце,
     
  18. Tina22m

    Tina22m Активен член

    Joined:
    Jun 21, 2018
    Messages:
    90
    Likes Received:
    36
    Gender:
    Female
    Женски, знаете кај можам да купам целер и тоа во поголеми количини?
     
  19. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
    Spanak, sirenje, jajce ili sirenje i jajce samo ako ne si ljubitel na spanak
     
  20. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    136
    Likes Received:
    131
    Gender:
    Female
    Можеш од тезги на пазар од локални пазарџии, или пак ако ти е за на големо да побараш од каде што купуваат пазарџиите за препродажба...
     
    Tina22m likes this.