Знам дека ќе се насмеете кога ќе прочитате.. Не знам да направам грав,зошто и каде грешам не можам да си ја најдам грешката. Замолувам некоја феминка која може да оддели неколку минути да ми пише детално секоја постапка во правењето гравче. П.с други јадења знам да готвам Фала многу однапред
Го ставаш од вечерта во вода да кисне, сабајлето ја менуваш водата ставаш друга и го вариш додека е готов. Некои ја менуваат водата кога ќе зоврие - јас некогаш ја менувам некогаш не. Додаваш зачини по желба, кромид, лук, колбаси, сланина, домат... ако сакаш запршка со брашно и ц.пипер... Не е тешко Зошто мислиш дека грешиш? Што не ти испаѓа како што треба?
Хаха фала што ми пиша,вајда нешто во запршката правам како што не треба(испаѓа без вкус..не знам како да опишам) пиши ми нешто по детално за запршката
Во тавче ставаш масло да се загрее, една голема лажица брашно и убаво мешаш за да нема грутчиња и чекаш минута време додека брашното добија по кафена боја т.е. да порумени и ставаш една голема лажица црвена пипер но не многу полна и мешаш исто околу минута ама ќе пазиш да не ти изгори пиперта и ја тураш врелата запршка во врелиот грав. Ќе го измешаш гравот и ќе го оставиш да поврија уште 5 минути и готов е. Јас мислам дека запршката ја подгоруваш, мораш постојано да мешаш. И плус можеш да ставиш во гравот пропржен кромид и лук или плус колбаси и така ќе имаш многу убав вкус. Или можеш од како ќе ја туриш запршката да го префрлиш гравот во тепсија/тава и во загреана релна да го попечиш. Ќе фати убава кора од горе и ќе биде погуст. Се надевам ти помогнав.
Премногу ми помогна,фала ти многу. Деновиве ќе пробам,се надевам ќе биде успешно Според ова што ми пиша мислам дека многу малку сум ставала и црвен пипер и брашно..а може па и ми подгорувало.. Фала ти уште еднаш најмногу што ми опиша детално се
Ставаш во оцет, да стои минимум месец дена . Што подолго, тоа подобро после тој оцет го користиш за што сакаш.Салати, супи.... Ставаш во зејтин, најдобро ладно цеден да стои што подолго. Зејтинот го користиш за салати, маринади Ставаш на сендвичи печени во рерна, ама го ставаш кога се во тањир, не со нив да се пече. Ставаш на печено, пржено месо, на печен компир, на печурки, во различни маринади. Безброј можности, види која ти одговара.
Ти благодарам многу ,супер идеи ми даде ,моја грешка значи што мислев дека додека се пече месото или што и да е се става од зачинот ама значи требало кога ке биде готово. Како и да е ,благодарам уште еднаш.
На маслиново испржи малку лукче, мајчина душичка и сипи една конзерва пелати исецкани со сос. Сварени макарони истури ги само во сосот и одозгора нарендај пармезан. Најубав рецепт за паста.
Domakinkii moze li da dobijam Lesen i vkusen recept za karbonara so testenini. Sekaden razlicno procitav nez so tocno ke e ubavo
Varis vo zacineta voda riba so zejtince i zelencuk. (zacin(sol vegeta, biber, lovor list). Koga ke se svari procedi niz cedalka se. Izvadi ribata icisti ubavo na sitni parcenca, a zelencukot iseckaj, po zelba golemina, jas obicno seckam sitno na kockici. Vodata ne ja frlas vo istata vrakas se iseckano i ribata. Dozacini po vkus i ostavi da povrie. Pred da ja trgnes mn sitno iseckaj lukce i magdonos i pusti vo corbata i ova e po zelba. Ili na strana vo tanjirce stavi go lukceto magdonosot, zejtince i ocet. I sekoj koj ke si stavi vo tanjir moze da si dodade lazica dve od ova. (morkov, celer, paskanat, kromid. jas i edno kompirce stavam _ponekogas go seckam, ponekogas pasiram radi gustinata na corbata.) Zboraviv da pisam sto od zelencuk, pa eve dopisav Se nadevam ti ja doloviv ubavo receptava za da napravis sama corba ribja
Како да направам убава сочна карбонара? Имам испробано рецепти од интернет ама нништо не ми успеало до сега, сакам барем приближно до тоа што го има во рестораните
Како сама да направам тесто за пица, да биде помала, за едно лице. Ми треба количински да знам колку да ставам
Вариш паста по желба, јас карбонара сакам или таљатели или шпагети. Запржуваш кратко сланина, панчета или пршута, да пушти зејтинот, значи не ставаш зејтин ти. Во сад на страна ставаш јајце (по едно јајце по човек) и рендан пармезан или потврд кашкавал, ги мешаш убаво да се соединат и додаваш малку павлака за готвење. Јас секогаш сувомеснатото го пржам во вок, па во него истурам прво пастата врз него, промешувам кратко, па сосот од јајце и кашкавал и крема и на крај сосем малку од водата во која се варела пастата. Мешам се да стане сос и толку. Јас оставам малку од сувото мевце за декорација со некое зеленило, најубаво власец, ама проаѓа и магдонос.
250 грама брашно, пола кесичка сув квасец, 3 лажици масло, прстофат шеќер, прстофат, сол и вода по потреба.