1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Пол:
    Женски
    Знам дека ќе се насмеете кога ќе прочитате..:lol:
    Не знам да направам грав,зошто и каде грешам не можам да си ја најдам грешката.
    Замолувам некоја феминка која може да оддели неколку минути да ми пише детално секоја постапка во правењето гравче.
    П.с други јадења знам да готвам :$
    Фала многу однапред :)
     
  2. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    Го ставаш од вечерта во вода да кисне, сабајлето ја менуваш водата ставаш друга и го вариш додека е готов. Некои ја менуваат водата кога ќе зоврие - јас некогаш ја менувам некогаш не. Додаваш зачини по желба, кромид, лук, колбаси, сланина, домат...
    ако сакаш запршка со брашно и ц.пипер...
    Не е тешко :D Зошто мислиш дека грешиш? Што не ти испаѓа како што треба?
     
    На cvekence123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Пол:
    Женски
    Хаха фала што ми пиша,вајда нешто во запршката правам како што не треба(испаѓа без вкус..не знам како да опишам) пиши ми нешто по детално за запршката :$
     
  4. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    Во тавче ставаш масло да се загрее, една голема лажица брашно и убаво мешаш за да нема грутчиња и чекаш минута време додека брашното добија по кафена боја т.е. да порумени и ставаш една голема лажица црвена пипер но не многу полна и мешаш исто околу минута ама ќе пазиш да не ти изгори пиперта и ја тураш врелата запршка во врелиот грав. Ќе го измешаш гравот и ќе го оставиш да поврија уште 5 минути и готов е. Јас мислам дека запршката ја подгоруваш, мораш постојано да мешаш.
    И плус можеш да ставиш во гравот пропржен кромид и лук или плус колбаси и така ќе имаш многу убав вкус. Или можеш од како ќе ја туриш запршката да го префрлиш гравот во тепсија/тава и во загреана релна да го попечиш. Ќе фати убава кора од горе и ќе биде погуст.
    Се надевам ти помогнав.
     
    На Girl-Rabbit и cvekence123 им се допаѓа ова.
  5. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Пол:
    Женски

    Премногу ми помогна,фала ти многу.:)
    Деновиве ќе пробам,се надевам ќе биде успешно
    Според ова што ми пиша мислам дека многу малку сум ставала и црвен пипер и брашно..а може па и ми подгорувало..
    Фала ти уште еднаш најмногу што ми опиша детално се:):):)
     
    На mal.ecka и orhideea им се допаѓа ова.
  6. Vegegirl

    Vegegirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    134
    Пол:
    Женски
    Некој да има рецепт за веге мусака?
     
  7. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    За што највеќе го употребувате зачинот мајчина душица ?
     
  8. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    Сува или свежа?
     
  9. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    Сува:)
     
  10. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    Ставаш во оцет, да стои минимум месец дена . Што подолго, тоа подобро после тој оцет го користиш за што сакаш.Салати, супи....
    Ставаш во зејтин, најдобро ладно цеден да стои што подолго. Зејтинот го користиш за салати, маринади
    Ставаш на сендвичи печени во рерна, ама го ставаш кога се во тањир, не со нив да се пече.
    Ставаш на печено, пржено месо, на печен компир, на печурки, во различни маринади.
    Безброј можности, види која ти одговара.
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам многу ,супер идеи ми даде ,моја грешка значи што мислев дека додека се пече месото или што и да е се става од зачинот ама значи требало кога ке биде готово.
    Како и да е ,благодарам уште еднаш.
     
    На jok му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    95.693
    Пол:
    Женски
    На маслиново испржи малку лукче, мајчина душичка и сипи една конзерва пелати исецкани со сос. Сварени макарони истури ги само во сосот и одозгора нарендај пармезан. Најубав рецепт за паста.
     
    На joy1 и Love 83 им се допаѓа ова.
  13. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    Превкусно ми звучи ,дефинитивно мора да го пробам .Ти благодарам
     
  14. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    1.934
    Допаѓања:
    1.260
    Пол:
    Женски
    Domakinkii moze li da dobijam Lesen i vkusen recept za karbonara so testenini.
    Sekaden razlicno procitav nez so tocno ke e ubavo :)
     
  15. didisi

    didisi Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    1.969
    Допаѓања:
    3.680
    Предлог за рибја чирба рецепт?
     
  16. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.571
    Пол:
    Женски
    Varis vo zacineta voda riba so zejtince i zelencuk. (zacin(sol vegeta, biber, lovor list). Koga ke se svari procedi niz cedalka se. Izvadi ribata icisti ubavo na sitni parcenca, a zelencukot iseckaj, po zelba golemina, jas obicno seckam sitno na kockici. Vodata ne ja frlas vo istata vrakas se iseckano i ribata. Dozacini po vkus i ostavi da povrie. Pred da ja trgnes mn sitno iseckaj lukce i magdonos i pusti vo corbata i ova e po zelba. Ili na strana vo tanjirce stavi go lukceto magdonosot, zejtince i ocet. I sekoj koj ke si stavi vo tanjir moze da si dodade lazica dve od ova. (morkov, celer, paskanat, kromid. jas i edno kompirce stavam _ponekogas go seckam, ponekogas pasiram radi gustinata na corbata.) Zboraviv da pisam sto od zelencuk, pa eve dopisav
    Se nadevam ti ja doloviv ubavo receptava za da napravis sama corba ribja
     
    На didisi, Sexybaby86 и Kate Rina 93 им се допаѓа ова.
  17. DinceMinche

    DinceMinche Активен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2017
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    167
    Пол:
    Женски
    Како да направам убава сочна карбонара? Имам испробано рецепти од интернет ама нништо не ми успеало до сега, сакам барем приближно до тоа што го има во рестораните :)
     
  18. La.loca

    La.loca Популарен член

    Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.811
    Пол:
    Женски
    Како сама да направам тесто за пица, да биде помала, за едно лице.
    Ми треба количински да знам колку да ставам :D
     
  19. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    95.693
    Пол:
    Женски
    Вариш паста по желба, јас карбонара сакам или таљатели или шпагети. Запржуваш кратко сланина, панчета или пршута, да пушти зејтинот, значи не ставаш зејтин ти. Во сад на страна ставаш јајце (по едно јајце по човек) и рендан пармезан или потврд кашкавал, ги мешаш убаво да се соединат и додаваш малку павлака за готвење. Јас секогаш сувомеснатото го пржам во вок, па во него истурам прво пастата врз него, промешувам кратко, па сосот од јајце и кашкавал и крема и на крај сосем малку од водата во која се варела пастата. Мешам се да стане сос и толку. Јас оставам малку од сувото мевце за декорација со некое зеленило, најубаво власец, ама проаѓа и магдонос.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.494
    250 грама брашно, пола кесичка сув квасец, 3 лажици масло, прстофат шеќер, прстофат, сол и вода по потреба.