1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. Dinamickid

Dinamickid Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    27
    Како се прават палачинки бе сестро?! 8)
    цитирај ме или ЛП !

2. girl.23

girl.23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2011
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    1.801
    Сакам да правам мафини, ама во хартиени корпички. Пред јадење да се лупи корпичката.

Прашањето ми е: Дали хартиените корпички да ги ставам во калапчиња пред печењето или не мора? (ако ги ставам без калапи да не се расцветаат?) ??? :)

На Dinamickid му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Грл, а да ги печеш само во хартиени корпички, ама од оние што се од поцврста хартија што се наменети за печење. Со оние обични хартии немам искуство, ама ако сакаш баш така да ти се залепи хартијата за мафинката печи со вакви хартиени калапчиња, ги има по маркетите. :)

На girl.23 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
    Палачинки

5. Leeloo

Leeloo Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2010
    Пораки:
    645
    Допаѓања:
    290
    Мене ме интересира дали некој има рецепт околу вафли? Јас ги имам вафлите готови (купени), меѓутоа барам некои рецепти со што може да се комбинираат? Засега најдов само еден на нет, со малини и јагоди. Некој друг?

Фала многу.

6. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    За благи комбинирај освен со овошје, можеш и крем, џем, мед....еве ти идеја за солени вафли http://www.coolinarika.com/tag/vafli-slani/

7. perlaa

perlaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 декември 2011
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    788
    Рецепт за нешто вакво? Ако некоја знае ве молам во детали :)

Прикачени фајлови:

8. Ice-age

Ice-age Активен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2011
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    1
    Да да ве сватив и јас му ставам масло ама мислев како ги полевате чоколадото го мачкате со четка или нз како....

9. ljubicicaa

ljubicicaa Популарен член

Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас моите визитарски колачи кога ги правам они што се во калапи, ги мачкам со четче за кифли што е, а оние другите малечките форми ги ставам на чачаклица и ги брцкам во топеното чоколадо, и после ги оставам на фолија да се исушат ;)

10. Divinebutterfly

Divinebutterfly Популарен член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    9.982
    Пааа незнам дали е за во оваа тема или можев нова да отворам ама сакав да ви покажам едн видео за сечење кромид :D Мене лесно ми се гледа,немам пробано вака :D
    http://www.youtube.com/watch?v=a92b0JSH ... ke-suggest
    И ова што можеби го видовте,ама јас останав вака :o ко го видов :D
    http://www.youtube.com/watch?v=0d3oc24fD-c

И се пресмеав со овај јапонецов :rofl: Ама добри работи прават...
    http://www.youtube.com/watch?v=xxNVkB23 ... ure=relmfu

11. lady.com-mm

lady.com-mm Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2012
    Пораки:
    45
    Допаѓања:
    5

Oваа сецкање на кромид јас го практикувам и е многу лесно и можам да кажам дека солзењето на очите додека го сецкате кромидот е многу малку..... :)

На Divinebutterfly му/ѝ се допаѓа ова.
  12. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Aјде рецепт за телешка чорба,многу ми се јаде :wasntme:

13. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.454
    Морав да споделам со феминките мои драги :)
    Полесно, поубаво, побрзо (може да ги направите додека гостите се паркираат :lol: ) па и поефтино, здравје, а можат и како солени и благи, полнети, празни, комбинирани со се :)
    http://www.coolinarika.com/recept/761918/

Едит
    Волфче, телешка чорба мене ми е најубава од телешки коски со малку месо на нив, ги миеш добро па ги ставаш добро да се изварат, околу саат време, на половина од времето додавам една поголема главица кромид, една рака леќа и половина компир. Оставаш да вари уште пола саат, па додаваш морков, тиквица, неколку чешниња лук, и 2-3 коцки говедски за супа. Додаваш малку сол, и јас најчесто додавам ситно сецкани свежи печурки. вари уште 10-тина минути, па во тањирче ги вадиш компирот, кромидот, од морковот и малку од водата и ги пасираш и ги враќаш назад. Во една чаша со вода од 250мл додаваш 1-2 лажици брашно, 2 лажици сенф, една кечап, и мешаш убаво да нема грутки. Ги вадиш коските, мевцето можеш да го исецкаш и во чорбата да ставиш. Ја тргаш чорбата на страна и мешајќи додаваш од водата со брашното. Враќаш на оган и може да додадеш на крајот веќе и брокула, и уште малку лукче за да има мирис.
    Исто по желба можеш и малку фиде да додадеш, ама јас обично ставам една рака тарана, многу е поубаво со тарана, само немој многу, да не биде густа.
    При послужување можеш по желба да додадеш малку свежа крставица на коцки сецкана, ептен интересен вкус дава :)

На Bozica1980, zhap4e, maca99 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Chupe

Chupe Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2011
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    422
    Не знам дали на право место ќе го поставам прашањево ама сакам да приготвам прокељ, е сега ...... не знам како :rofl: Ај некој ако знае нека ми пише или нека ме упати на соодветна тема :*

15. flavia1

flavia1 Активен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    2
    spagetite jas gi prigotvuvam so maslinov zejtin,luk,bukovec i rendan parmezan ili sirenje... mmm prsti da izedes em vkusno em mnogu ednostavno.
    sto e toa prokel?
    [mod-kirilica:2jpvgrnn][/mod-kirilica:2jpvgrnn]

16. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Hе знаев кај да го поставам прашањево,вчера купив цело маринирано пиле,и не знам колку треба да го печам и на колку степени? :wasntme:

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Јас ги правам како салата, ги варам малку и зачинувам со маслиново, сол и оцет. Вака ми се најубави без некои додатоци од павлака, пармезан и сл.

Ова е [​IMG]
    Си ги забележала на пазар или поголеми маркети

Досега пилето можеби е испечено али сепак ќе ти пишам - 200-220 степени околу 40-50 мин (можеби и еден час), ќе видиш како кожичката ќе се зацрвени

18. wolf4e

wolf4e Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2010
    Пораки:
    2.284
    Допаѓања:
    1.894
    Cамо што го испеков :D Tоа пишело на паковката да го печам 2 саати на 160 степени,а јас глупава не сум видела :D Cепак фала :)

19. teddygirl

teddygirl Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2010
    Пораки:
    714
    Допаѓања:
    618
    Ми требаат бело и црно чоколадо за готвење но притоа и да се посни.Кои фирми ги произведуваат,како се викаат, каде можам да ги најдам?

20. enca.69

enca.69 Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    3.454
    Тие во КАМ маркет 90% сум сигурна дека беа посни...мислам дека на нив прочитав, а на која фирма се не ми текнува, бидејќи таму само тие ги има.

На teddygirl му/ѝ се допаѓа ова.