Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,049
    Gender:
    Female
    Во масло упржувам кромид,мелено месо,ориз,вегета,црн пипер,црвен пипер. Јас обични пошироки зелени пиперки полнам или црвени што се за ајвар,ги затворам со парче компир. Ги редам во тавчето,додавам вода и во релна да се печат. Некогаш ако ми остане вода додавам брашно,масло и црвен пипер и се згуснуваат. received_1528741957205904.jpeg received_1820784838001613.jpeg
     
  2. Matotheja

    Matotheja Популарен член

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    1,208
    Likes Received:
    9,359
    Gender:
    Female
    Фала!
     
    manako1 likes this.
  3. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,868
    Gender:
    Female
    Итно! :D Зелник се премачкува ли со нешто одозгора пред да се стави на печење?
     
  4. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,697
    Gender:
    Female
    Јас секогаш попрскувам малку со зејтин пред да печам и кога ќе се испече покривам кратко со влажна крпа зашто не го сакаме многу крцкав :)
     
    SunnyGirl2 likes this.
  5. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,868
    Gender:
    Female
    Најдов заборавено пакетче неотворени кори за баклава во фрижидер. Не пишува на нив рок, вака супер си изгледаат меки се и немаат мувла. Неколку месеци сигурно седат во фрижидер. Да ги искористам за нешто или да ги фрлам? А баш сакав штрудла со јаболко да направам. :wasntme:
     
  6. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,199
    Likes Received:
    111,378
    Gender:
    Female
    Ако биле во замрзнувач можеш, плус од рокот имаат 6м во замрзнувач. Па ако се уште меки и немаат ништо на нив, онда не ги мисли.
     
  7. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,668
    Likes Received:
    9,584
    Рецепт за свилени пиперки? Оние ајварските што стојат во оцет, па после една по една во врел зејтин. Не ја знам точната количина на оцет и вода.
     
  8. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,868
    Gender:
    Female
    Кифли замрзнувате дури се врели или да се подизладат малце?
     
  9. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,049
    Gender:
    Female
    Јас ги замрзнувам млаки,потоа одмрзнати се како тогаш правени.
     
    SunnyGirl2 and SofiMar_ like this.
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,199
    Likes Received:
    111,378
    Gender:
    Female
    Свекрва ги мрзне топли, не да чурат нормално, ама топли и после на собна тт мислиш сега си ги правел.
     
    SunnyGirl2 and SofiMar_ like this.
  11. RAK91

    RAK91 Популарен член

    Joined:
    Jul 9, 2019
    Messages:
    1,290
    Likes Received:
    2,607
    Gender:
    Female
    Каде може да се најде прашак за панакота?

    Имаше едно време во Кам/Кипер сега ни таму, ниту пак во Веро.
     
  12. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,199
    Likes Received:
    111,378
    Gender:
    Female
    Има у Кам, кај што се бадеми, лешници, семки, зачини за благо, во мали кутии се. Има и во Рамстор во кесички од Долчела. Побарај убаво има.
     
    RAK91 likes this.
  13. RAK91

    RAK91 Популарен член

    Joined:
    Jul 9, 2019
    Messages:
    1,290
    Likes Received:
    2,607
    Gender:
    Female
    Најдов во Кам, сега стигнале со новата роба.

    Ти благодарам :)
     
  14. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Женски, дајте некој испробан рецепт за оние кнедли од гриз за супа ?
    Правев вчера по еден рецепт од youtube, како камчиња ми излегоа.
     
  15. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,697
    Gender:
    Female
    Да ти кажам јас ги правам наједноставно ,па супер меки ми излегуваат.Матам едно јајце со вилушка ,ставам малку зејтин ,зачини по избор и гриз .Смесата ја оставам малку потечна и да одстои извесно време (може и во фрижидер ) зашто од гризот ќе се згусне и со лажиче ги пуштам во супата .
     
    Sexybaby86 and g8lQQk like this.
  16. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Благодарам, ќе пробам да ги направам така.
    Оној јас што го пробав од јутубе беше со путер, па се мати посебно белка, посебно жолчка бла бла ....и на крај камчиња :rofl:
     
    Sexybaby86 and Love 83 like this.
  17. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,697
    Gender:
    Female
    Пробај ,ќе видиш ,мајка ми од секогаш вака ги правела и нема утка.Само да пазиш да не биде смесата многу густа :)
     
    g8lQQk likes this.
  18. piksooki

    piksooki Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2015
    Messages:
    1,812
    Likes Received:
    10,938
    Gender:
    Female
    Правам колачи со мед и корнфлекс
    Внатре ќе ставам:
    Мед
    Корнфлекс
    Маргарин
    Шеќер
    Прво маргаринот и шеќерот да ги стопам па после да додадам се или како?
    Хелп:D
     
    boomsleng likes this.
  19. Saraahh

    Saraahh Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    238
    Likes Received:
    2,353
    Некои идеи како да ги искористам свежите печурки? Денес за ручек ги искористив пола.
     
  20. Mishela

    Mishela Модератор Staff Member

    Joined:
    Aug 19, 2010
    Messages:
    19,288
    Likes Received:
    81,863
    Gender:
    Female
    Извади им ги дршките, наполни ги со кашкавал, сирење, што и да ти се наоѓа по дома, стави зачини по избор (јас им ставам бибер и оригано), стави ги кратко во рерна колку да се потпечат и тоа е тоа.
     
    Saraahh likes this.