Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Со маргарин кристал.
    Одма кога ќе ги извадиш од рерна ќе ги премачкаш.
     
    lovely12 likes this.
  2. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Може некој да ми каже како се прави телешка чорба како по ресторани што ја прават? :D
     
  3. Leroy

    Leroy Истакнат член

    Joined:
    May 23, 2019
    Messages:
    83
    Likes Received:
    94
    Gender:
    Female
    Nekoj da mi kazi recept so cokoladni kocki so kokos ( ama da ne se mnogu mrsni ). :)
     
  4. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,767
    Likes Received:
    145,269
    Leroy likes this.
  5. 1209

    1209 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    6,900
    Likes Received:
    45,261
    Gender:
    Female
    Жени помош, утре после работа сум на божиќна вечера кај колеги, сакам да однесам нешто традиционално од нашата кујна и се одлучив за пита со спанаќ и сирење во лиснато тесто,ама иам мака, на работа сум од 10 цел ден и директно одам од таму, неам начин како да се вратам и да спремам утре, на работа иам кујна и фрижидер каде можам да ја чувам цел ден. Дали е изводливо да ја запечам ама не скроз и да ја замрзнам па таму само да ја допечам, или пак да ја испечам скорз и да ја замрзнам и таму само да ја згрееме...некоја идеја?
     
  6. НаталиЛили

    НаталиЛили Популарен член

    Joined:
    Nov 5, 2014
    Messages:
    1,389
    Likes Received:
    8,354
    Gender:
    Female
    Испечи и смрзни, па после ќе ја згреете.
     
  7. Saraahh

    Saraahh Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    237
    Likes Received:
    2,353
    Дали во Кам, Стокомак има прехрамбена боја?
     
  8. Marija_Magdalena

    Marija_Magdalena Популарен член

    Joined:
    Feb 19, 2018
    Messages:
    830
    Likes Received:
    2,632
    Gender:
    Female
    Феминки ми треба помош, сакам да направам двобоен колач, е сега да не се измешаат боите се користи сепаратор, најдов еден таков рецепт на италијански, за што се работи? еве линк од рецептот
    https://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/plumcake-bicolore/
     
  9. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    Kako da prigotvam polneti peceni tikvicki.. so pecurki morkovce i sl..
    Bez meleno meso, pilesko meso ili bilo kakvo...?
     
  10. Sofi.ja

    Sofi.ja Форумски идол

    Joined:
    Jan 21, 2012
    Messages:
    9,375
    Likes Received:
    18,598
    Имам:
    Бисквити, пудинг од ванила, шеќер во прав, гриз, суво грозје, ванила,пециво,брашно, шлаг крем,млеко,путер,мед,јајца, крем од лешник, кокос...
    Некоја рецепта за благо?
    Може и некоја состојка плус да има,ќе докупиме :)
     
  11. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    1,126
    Likes Received:
    5,414
    Gender:
    Female
    Девојки во замрзнувач имам цела главица карфиол веќе недела дена. Кажете ми некој вкусен рецепт. :)
     
  12. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Кога ќе се одмрзне подели го на парчиња. Секое парче, поховај во јајце, презла ( подобро е брашно за палента). Пред да се јаде може да се стави оцет и лукче на парчињата.
    Можеш да го јадеш како прилог со било какво месо, а може и самостојно.
     
    LadyLollypop likes this.
  13. didisi

    didisi Популарен член

    Joined:
    Sep 22, 2010
    Messages:
    1,969
    Likes Received:
    3,685
    Рецепт некој за свинско печење... Се полева со пиво или бело вино?
     
  14. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    1,126
    Likes Received:
    5,414
    Gender:
    Female
    Можеш и со бело, црно вино и може и со пиво :)
     
    didisi likes this.
  15. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Свеедно е. Дали со пиво, дали со вино. Иако мене повеќе ми оди живина со пиво. А другите меса со вино.
    Го мачкаш со зачини што имаш дома. Можеш да ставиш во тавата со месото да се пече и зеленчук.
    Обавезно покриваш со капак или фолија. При крај ја вадиш, да добие коричка.
     
    didisi likes this.
  16. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,093
    Likes Received:
    4,201
    Gender:
    Female
    Ми остана од смесата за баклава рендано чоколадо, ореви и гриз ама измешани се заедно. Дајте идеа што можам да направам со нив, а да не ги фрлам. Баклава не, уште имам :D
     
  17. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,885
    Ми треба шприц за украсување ама не оној за шлаг имам таков. Гледам по интернет во шриц ставаат растопено чоколадо и таа глазурата од белка што е . Значи некој шприц за погусти преливи. Каде да побарам? онлајн некаде сте сретнале ли?
     
  18. PrettyDramaQueen

    PrettyDramaQueen Истакнат член

    Joined:
    May 31, 2016
    Messages:
    399
    Likes Received:
    4,192
    Gender:
    Female
    Во џамбо има шприц за ројал ајсинг
     
    Fallen.Angel likes this.
  19. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,773
    Likes Received:
    14,574
    Gender:
    Female
    Некој рецепт за брзо, лесно и вкусно благо? :D
     
  20. nevermet18

    nevermet18 Форумски идол

    Joined:
    May 30, 2014
    Messages:
    5,229
    Likes Received:
    13,206
    Gender:
    Female
    Avery likes this.