Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Како го правите пилешкото да биде меко и сочно? Кога и да печам ептен суво ми излегува никако да го погодам. Рецепт некој за маринада, начин на печење? :?:
     
  2. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Пиле цело печено или посебно парчиња печени. Што те интересира.
     
  3. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Пилешки гради цели. :)
     
  4. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    За нив тешко печени да се сочни. Ние ги пржиме со кромид и при крај се става павлака и сенф.
    За печење единствено да се истолчат, да се премачкаат со зејтин и да се печат под компир или некој друг прилог. Може да се печат и под кисела зелка.
    Работата е што треба да се покриени со дебел слој на нешто што ќе ги штити од дополнително исушување.
     
  5. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Пробај претходно да ги маринираш, да отстојат неколку часа или преку ноќ во фрижидер и после да се печат во рерна.

    https://sezahrana.mk/едноставна-маринада-за-пилешко-месо-д/

    Или да ги печеш во сад на почеток покриен со алуминиумска фолија,а потоа пред крај да го откриеш да зарумени
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Пол:
    Женски
    Како да измерам ореви лешници мелени....без вага?
     
  7. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Една полна лажица мелени ореви е 20гр, на линкот има и други кои може да ни се од корист...
    https://www.oklagija.rs/saveti/item/70-merenje-bez-vage
    Од повеќе оревчиња нема гајле :)
     
    На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Пол:
    Женски
    Фала.
    Се снајдов,од око ставив:
     
    На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  9. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Има ли некој правено макаронс? :)
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Здраво, сакам да правам колачиња слични на божиќните, ама сега да ги украсам сакам поинаку. Не сум правела royal icing до сега, па ако може да ми кажете совет, рецепт и некои финти за полесно да оди украсувањето, на некоја страница читав дека треба при украсувањето да се внимава да не ми се стврдне многу брзо и такви некои финти, ама сакам некој испробан начин и совет за да успеам да ги украсам убаво. Не сакам да ги уништам.

    Исто ме интересира дали шприцов е за таа работа или да одам друг да барам. Некоја членка беше кажала дека таков шприц има во Џамбо. Овој ми е земен од Џамбо Грција за 1€, другите беа пластични за шлаг. Овој е како гумен, не знам дали е соодветен.
     

    Прикачени фајлови:

  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Јас вака правам ројал ајсинг : ставам околу 100мл млеко, некоја капка сок од лимон и после си додаваш шекер во прав за да се добие потребната густина ( да не биде ни претечно, ни многу густо ). Боја ставам 1-2 капки. Шприцов убав ми изгледа. Јас за цртање користам зиплок кесичка.

    Овие лани ги правев 20171208_004534.jpg
     
    На IRBBB, tina2018, Mantub и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Леле преубави !! Каква е таа зиплок кесичка?? И кажи ми на која температура го држиш додека украсуваш бидејќи велат брзо се стврднувало.
     
  13. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    На овие мислев
    Wired_ziploc_0242.jpg
    Ја полнам со ајсинго, ја засецнувам скроз малце на ќош и цртам. Немам пробано со шприц, може е поубаво.
    Ајсинго на собна температура само ке го промешуваш одвреме навреме дури црташ да не фати коричка одозгора.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Епа ќе си набавам и јас ваква за секој случај ако шприцот не ми одговара. Фала многу :)
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.462
    Допаѓања:
    7.915
    Пол:
    Женски
    Пробај од вечерта стави го во јогурт да стои или кисело млеко/ павлака до вода разредено. Да дојде течно како јогурт.
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    @SofiMar_ Морам да ти кажам правев ајсинг по твојов рецепт. Прво мислев со белка, ама брзо се расипувал тој ајсинг. Твојов супер излезе, и вкусен беше бидејќи додадов рум шеќер и екстракт од ванила. Единствено не ми се допадна е тоа што многу тешко се црта со овој ајсинг
     
    Последна измена: 2 февруари 2020
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Пол:
    Женски
    Да ве замолам за постапка како го приготвувате оризот како рижото?
    Го купувам оној во црвена кутија од Кам, ама никако да ми излезе убаво и барем приближно како од ресторан. Или ќе ми се слепи или ми е како сутлијаш, или преварен или ропка од внатре (facepalm) (facepalm) (facepalm)
    За ручек планирам да спремам, па ако може некој да ми објасни во следниве неколку часа :)
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Ги ставаш оризот и водата ( на 1 филџан ориз, ставам 2 филџани вода ), оставаш да се вари дури да почне да врие. Кога ке зоврие покриј го и намали ја температурата и остави да се вари околу 15 мин. Не го отварај да го провериш и не мешај, тоа е најбитно за да не биде кашест.
     
  19. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Пол:
    Женски
    Исто како Софи го правам и јас. Никако не мешај, тоа е клучно. Нека зоврие, остави да врие околу 10 мин, па исклучи го и покриј со капак да не дише. Треба да стои 20-30 мин најмалку така покриен, ќе си ја упие водата. Ќе зачиниш и додадеш друго што сакаш додека врие, не отпосле.
     
  20. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Пол:
    Женски
    Фала ви многу :f: До мешањето било значи. На сличен начин го правев, ама водата со мешање постепено ја ставав.
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.