Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Како го правите пилешкото да биде меко и сочно? Кога и да печам ептен суво ми излегува никако да го погодам. Рецепт некој за маринада, начин на печење? :?:
     
  2. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Пиле цело печено или посебно парчиња печени. Што те интересира.
     
  3. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Пилешки гради цели. :)
     
  4. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    За нив тешко печени да се сочни. Ние ги пржиме со кромид и при крај се става павлака и сенф.
    За печење единствено да се истолчат, да се премачкаат со зејтин и да се печат под компир или некој друг прилог. Може да се печат и под кисела зелка.
    Работата е што треба да се покриени со дебел слој на нешто што ќе ги штити од дополнително исушување.
     
  5. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Пробај претходно да ги маринираш, да отстојат неколку часа или преку ноќ во фрижидер и после да се печат во рерна.

    https://sezahrana.mk/едноставна-маринада-за-пилешко-месо-д/

    Или да ги печеш во сад на почеток покриен со алуминиумска фолија,а потоа пред крај да го откриеш да зарумени
     
    SofiMar_ likes this.
  6. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    33,253
    Gender:
    Female
    Како да измерам ореви лешници мелени....без вага?
     
  7. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Една полна лажица мелени ореви е 20гр, на линкот има и други кои може да ни се од корист...
    https://www.oklagija.rs/saveti/item/70-merenje-bez-vage
    Од повеќе оревчиња нема гајле :)
     
    24.07 likes this.
  8. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,644
    Likes Received:
    33,253
    Gender:
    Female
    Фала.
    Се снајдов,од око ставив:
     
    Thallia likes this.
  9. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Има ли некој правено макаронс? :)
     
    Love 83 likes this.
  10. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,885
    Здраво, сакам да правам колачиња слични на божиќните, ама сега да ги украсам сакам поинаку. Не сум правела royal icing до сега, па ако може да ми кажете совет, рецепт и некои финти за полесно да оди украсувањето, на некоја страница читав дека треба при украсувањето да се внимава да не ми се стврдне многу брзо и такви некои финти, ама сакам некој испробан начин и совет за да успеам да ги украсам убаво. Не сакам да ги уништам.

    Исто ме интересира дали шприцов е за таа работа или да одам друг да барам. Некоја членка беше кажала дека таков шприц има во Џамбо. Овој ми е земен од Џамбо Грција за 1€, другите беа пластични за шлаг. Овој е како гумен, не знам дали е соодветен.
     

    Attached Files:

  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Јас вака правам ројал ајсинг : ставам околу 100мл млеко, некоја капка сок од лимон и после си додаваш шекер во прав за да се добие потребната густина ( да не биде ни претечно, ни многу густо ). Боја ставам 1-2 капки. Шприцов убав ми изгледа. Јас за цртање користам зиплок кесичка.

    Овие лани ги правев 20171208_004534.jpg
     
    IRBBB, tina2018, Mantub and 2 others like this.
  12. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,885
    Леле преубави !! Каква е таа зиплок кесичка?? И кажи ми на која температура го држиш додека украсуваш бидејќи велат брзо се стврднувало.
     
  13. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    На овие мислев
    Wired_ziploc_0242.jpg
    Ја полнам со ајсинго, ја засецнувам скроз малце на ќош и цртам. Немам пробано со шприц, може е поубаво.
    Ајсинго на собна температура само ке го промешуваш одвреме навреме дури црташ да не фати коричка одозгора.
     
    Fallen.Angel likes this.
  14. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,885
    Епа ќе си набавам и јас ваква за секој случај ако шприцот не ми одговара. Фала многу :)
     
    SofiMar_ likes this.
  15. bella12

    bella12 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2015
    Messages:
    1,477
    Likes Received:
    7,934
    Gender:
    Female
    Пробај од вечерта стави го во јогурт да стои или кисело млеко/ павлака до вода разредено. Да дојде течно како јогурт.
     
    SofiMar_ likes this.
  16. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,885
    @SofiMar_ Морам да ти кажам правев ајсинг по твојов рецепт. Прво мислев со белка, ама брзо се расипувал тој ајсинг. Твојов супер излезе, и вкусен беше бидејќи додадов рум шеќер и екстракт од ванила. Единствено не ми се допадна е тоа што многу тешко се црта со овој ајсинг
     
    Last edited: Feb 2, 2020
    SofiMar_ likes this.
  17. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,773
    Likes Received:
    14,574
    Gender:
    Female
    Да ве замолам за постапка како го приготвувате оризот како рижото?
    Го купувам оној во црвена кутија од Кам, ама никако да ми излезе убаво и барем приближно како од ресторан. Или ќе ми се слепи или ми е како сутлијаш, или преварен или ропка од внатре (facepalm) (facepalm) (facepalm)
    За ручек планирам да спремам, па ако може некој да ми објасни во следниве неколку часа :)
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,866
    Gender:
    Female
    Ги ставаш оризот и водата ( на 1 филџан ориз, ставам 2 филџани вода ), оставаш да се вари дури да почне да врие. Кога ке зоврие покриј го и намали ја температурата и остави да се вари околу 15 мин. Не го отварај да го провериш и не мешај, тоа е најбитно за да не биде кашест.
     
  19. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Исто како Софи го правам и јас. Никако не мешај, тоа е клучно. Нека зоврие, остави да врие околу 10 мин, па исклучи го и покриј со капак да не дише. Треба да стои 20-30 мин најмалку така покриен, ќе си ја упие водата. Ќе зачиниш и додадеш друго што сакаш додека врие, не отпосле.
     
  20. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,773
    Likes Received:
    14,574
    Gender:
    Female
    Фала ви многу :f: До мешањето било значи. На сличен начин го правев, ама водата со мешање постепено ја ставав.
     
    SofiMar_ likes this.