Здраво, незнаев каде да прашам па одлучив тука. Дали знаете како се викаат овие колачиња и како се прават
Ги праввев по овој рецепт пред некое времме ми испаднаа многу цврсти шербетот не го впија. Знаете ли каде згрешив?! Многу ги сакам ама не знам да си ги направам
Вака, можеш да направиш ќофтиња од хељда а и полнати пиперки. Хељрата се вари околу 15 минути во сооднос 1 филџан со 2 филџани вода и малку повејќе. За полнети пиперки: Се сецкаат ситно кромид и морков или се рендаат и се пропржуваат на масло се додаваат зачини сол, вегета, пипер, бибер и сл., на крај се додава хељдата колку да се промеша и со тоа се полнат пиперките. За ќофтиња: Се сецкаат ситно кромид, морков, јајце ќе ставиш, малку пармезан или кашкавал или жолто сирење колку да ги соедини нормачно рендани, 2-3 лажици презла зачини и ги пржиш на масло. Хељдата ја гмечиш малку со лажица за толчење т.е. за пире. ( јас освен хељда ставам и варена зелена леќа исто изгрулена со лажица за пире толчење) А од синапот се прави сенф но јас тоа нема да го правам. А кога правам туршија корнишони го користам семето во тегличките го ставам.
Domakinki,zemav vakvi kalapi so golemina I forma na orev, I barav kalap za orasnici ama kako polumesecinki, ama nemashe a zedov vakvi ke moze nekoj recept?
300гр. брашно 100 гр. шеќер во прав 250гр. путер 120гр. мелени ореви 1л. какао Се замесува тестото и се остава во фрижидер 1 час. Се кине од тестото мали топчиња кои се ставаат во калапот. Се прави на секое од нив мала вдлабнатина. Се печат околу 10 минути на 180° Кога ќе се изладат се полнат со фил. 100гр. шлаг со 100гр. чоколадо.
Imam tortili onaka kako za giro Sakav da gi napravam Mislev so pilesko i da mu dodam pcenka grasok hopla za gotvenje kari taka nekako da gi napravam i posle taka da gi napolnam Idei za nekako poinaku
Јас им ставам павлака и мајонез(измешано), помфрит, марула(понекогаш и пиперка) кромид и пилешко. По вкус и кечап. Оваа варијанта ми е наједноставна и најдобра.
Некој да ми каже како се користи свеж квасец ама замрзнат? Дали да го оставам во фрижидер одвечер, дали на собна температура, или може замрзнат да го ставам во млака вода ?
Пред да го употребуваш остави го на собна температура да се одмрзне, па потоа во млака вода да стаса. Јас така правам и ми е во ред, а за правилно незнам како е.
Или вака како Лејди што ти кажа или ако мн ти се брза директно во млака вода заедно со шеќерот да се растопи.. пази да не е премногу жешка, ќе ја умреш габата Јас кога брзам не чекам да се одмрзне, не сум имала проблем досега да не стаса..
Cesto pravam tortili so pilesko za vecera. Maz mi gi obozava. Tortilite se kupecki a filot go pravam vaka;vo tava proprzuvam 1 golem kromid, pa dodavam 6-7 sitno seckani zeleni piperki. Otkako ke omeknat dodavam okolu pola kg pileski gradi seckani na tenki sitni parcinja (kako pileski prsti) i dinstam zaedno so zelencukot okolu 7-8 min. Dodavam 2 patlidjana,casa voda i casa domaten sos promesuvam i ja poklopuvam tavata so kapak da vari okolu 15-20 min. Po potreba dodavam malce voda bidejki isparuva. Vkusno e i brzo se prigotvuva. Zacini i sol po zelba zaboraviv. Jas stavam origano,crvena piperka i biber. Maz mi vo svoeto si dodava kupecki chili sos i marula.
Jaс моите тортиљи ги правам експресно. Најчесто прво ги премачкувам со тартар сос(купечки), потоа редам пченка, сецкан домат и пилешко на ситни коцки динстано во тава.Ако имам кашкавал дома рендам и тоа.Најпосле ситно сецкана марула и тоа е тоа, ги сервирам како ролнички
Brza ideja za blago ? Nekoj da ne go znaj receptot za cizkejk so nutela Edna drugarka go imase napraeno mnogu vkusno bese Mi go pusti receptot no na angliski i mn ne pamtam kako bese ako go ima nekoj poednostaveno neka go pisi ili nekoj drug vaka brz recept bez pecenje , ili so pecenje ama ne mnogu komplicirano
Дали кокосовиот путер го користите за колачи или само за надворешна употреба? Значи путер, не маслото