1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    14.244
    Пол:
    Женски
    Рецепт за лепче со семки, налик тонусот? Фала :)
     
  2. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.565
    Пол:
    Женски
    Еднаш правев по овој ама не сум љубител на тонусот..мене ми беше онака ок само на вкус :D

    https://moirecepti.mk/post/тонус-леб-без-брашно
     
  3. Crnizivot

    Crnizivot Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јули 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    42
    Пол:
    Женски
    Дали на гравот му ја менувате првата вода?
    Прв пат ке варам грав па не сум сигурна дали треба да ја сменам :$
     
  4. mamaJana

    mamaJana Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    1.477
    Допаѓања:
    7.254
    Пол:
    Женски
    нека изврие со првата вода, истури ја и додади нова топла вода, ако ставиш ладна ќе ти се оддели лушпата од зрното.
     
  5. SINOLICKA_123

    SINOLICKA_123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јуни 2019
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    246
    Пол:
    Женски

    Jas od vecer go ostavam da kisni i potoa sabajleto prvata voda od ko ke zovrie ja isturam
     
  6. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    12.865
    Пол:
    Женски
    Можете ли да ми кажете некој рецепт во кој можам да ставам печена соја?
     
  7. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.389
    Допаѓања:
    34.213
    Пол:
    Женски
    Свеж квасец, чуван во замрзнувач е со изминат рок. Да го фрлам или може да го употребувам?
     
  8. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    Пробај да го активираш со млака вода и шеќер. Ако се активира - користи го, ако не се, џабе ти е.
     
    На Thallia и An-na им се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.025
    Допаѓања:
    199.005
    Пол:
    Женски
    Може. Јас стално така користам, ги смрзнувам штом купам поголема количина, сум немала утка. Рокот е за свеж до кога треба да се искористи. Е сега ако е замрзнат подолго од шест месеци, не би го користела.
     
  10. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.389
    Допаѓања:
    34.213
    Пол:
    Женски
    Фала ти, купен е пред месец и нешто. Ќе пробам секако прво дали ќе стаса.
     
  11. kikikikirika

    kikikikirika Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    4.485
    Пол:
    Женски
    Дали како замена за пециво може да ставам сода бикарбона во тесто без квасец (за питулици) ?
     
  12. Imagina

    Imagina Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    123
    Пол:
    Женски
    Претпоставувам дека можи, јас лично немам правено така, само имај на ум дека кога користиш сода бикарбона, треба да ставиш и некоја кисела состојка, како сок од лимон или оцет, за да се избалансира алкалноста на содата, инаку ќе биди горчливо пецивото.
     
    На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Norah Jones

    Norah Jones Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    496
    Пол:
    Женски
  14. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    14.244
    Пол:
    Женски
    Течно да не беше многу? Да не не нарасна? Во која смисла катастрофа излезе?
     
    На x.Daisy.x му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Norah Jones

    Norah Jones Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    496
    Пол:
    Женски
    Напротив беше многу тврдо не нарасна и се распадна кога пробав да го извадам од калапот. Вкусот горчлив. Го најдов оригиналниот рецепт од кој е преведен. Таму има лажица јаболков оцет и наместо шолја сварено кафе има лажичка кафе. Ама се чудам како може без пециво затоа излезе како изгорена плескавица. Ох сега видов тука на форумот дека кога се става сода се става оцет за да нема кисел вкус. Абе преведуваат ама не до крај
     
  16. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.480
    Пол:
    Женски
    Можам ли во изладен фил за торта да ставам шеќер во прав? По рецепт имаше 15 лажици шеќер ама не ми е благ некако, плус и овошје ке ставам во него.
     
  17. Azzra

    Azzra Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 мај 2013
    Пораки:
    139
    Допаѓања:
    60
    Да ми каже некоја индијанките (домашни) колку време траат?
    Може да се замрзнуваат?
     
  18. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    14.244
    Пол:
    Женски
    На течно, мислев пред печење. Затоа што многу течност ми се виде за толку малку брашно. Јас обично ставам и пециво, а и посните колачи си бараат зејтинче доста.
    Подобро друг пат побарај некој испробан рецепт од форумов (пример од темата Фемина готвач) или од Dave’s kitchen (на инстаграм), секогаш без утка му се рецептите.
     
    На Norah Jones и Thallia им се допаѓа ова.
  19. victoria

    victoria Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.943
    Допаѓања:
    28.796
    Пол:
    Женски
    Koja големина за печење да користам за следниов рецепт... 20х34 или 24х40 цм..
    Треба дс биде подлога за "монте " да не е претанко или предебело тестото.. Над него има два фила.
    Многу се нервирам кога не пишуваат во рецептите димензии.. А менува многу....:(
    Screenshot_20200416-051141_Chrome.jpg
     
  20. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.580
    Допаѓања:
    12.865
    Пол:
    Женски
    Да прашам јас нешто. Дали користите интегрално брашно и какво користите?Кое е најздраво брашно и дали мислите дека интегралното е бело и нездраво?
     
    Последна измена: 21 април 2020