Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Морам малку да се надополнам.

    Чоколадата од Кам маркет, Леона, ги има два вида. На едните на составот им пишува дека имаат сурутка во прав, а на другите не (посните). Ова го кажувам од искуство, зашто се лизнав еднаш, мислејќи дека сите се посни.
    Разгледај и прочитај убаво. Разликата им е и во пакувањето, поточно во бојата. Ќе забележиш и сама :) .
    А за бело чоколадо, мислам дека нема посно.
     
    teddygirl likes this.
  2. ph.orhideja

    ph.orhideja Форумски идол

    Joined:
    Jan 14, 2011
    Messages:
    1,341
    Likes Received:
    48,074
    Gender:
    Female
    Aj да прашам кој знае.Освен во Веро,каде на друго место можам да купам замрзнат багет?
    Ќе имам гости на вечера,па сакам лепчето да ми биде топло,тогаш да го испечам.
     
  3. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,470
    луѓе имам многу праз. Hели се пржеа јајца со праз и сиренце? :?: Aко знаете кажете рецепт :)
     
  4. kate-the-great

    kate-the-great Популарен член

    Joined:
    Oct 26, 2010
    Messages:
    1,473
    Likes Received:
    1,833

    Состојки:
    6 поголеми парчиња праз
    100 грама сирење
    4 јајца

    Подготовка:
    Празот се сецка на ситни парчиња и се пржи во загреана тава со зејтин. Откога ке се испржи убаво празот, на крај се додава издробеното сирење и јајцата. Се посолува со сол и црн бибер.

    (Немора точни количини ако си правиш само за тебе )
    Пријатен ручек :)
     
    ludoto19 likes this.
  5. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,232
    Likes Received:
    125,080
    Moжеш и само праз и ако имаш свинско да испржиш :mm:
    Баш вчера правев со јајца и сирење и така е убав,ама никогаш не мерам отприлика си ставам и јајца и праз и сирење :)
     
    ludoto19 likes this.
  6. julie77

    julie77 Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    5,566
    Likes Received:
    20,077
    Издроби ситно и со маслинки измешај. Додади му сол, масло, лимон или оцет ако сакаш и кркај ... здраво е. ;)

    А со јајца ... ќе запржиш прво празот ситно сецкан, ќе изматиш јајце, две ... ќе ги додадеш и зачиниш по желба. И со сиренце оди таман.
     
    ludoto19 likes this.
  7. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    Луѓе овој сос веќе не се продава или јас не можам да го најдам нигде?

    [​IMG]
     
  8. kikav

    kikav Популарен член

    Joined:
    Feb 28, 2011
    Messages:
    2,711
    Likes Received:
    2,034
    побарај во тинекс јас пред месец дена го земав
     
    maja8 likes this.
  9. teddygirl

    teddygirl Популарен член

    Joined:
    Aug 7, 2010
    Messages:
    714
    Likes Received:
    618
    Дали некој знае, или пак има идеја за тоа како се прави мајонезот од 7мица?Мислам дека најмногу одам да јадам таму се поради тој мајонез :D
     
  10. daylight

    daylight Популарен член

    Joined:
    Dec 22, 2011
    Messages:
    3,263
    Likes Received:
    4,335
    Не јадам на такви места, па незнам каков им е мајонезот но еве интересен совет: земи голем лажица Thommy мајонез и голема лажица кечап, по можност Heinz, но и пикантниот на Витаминка ќе заврши работа, измешај ги убаво и ќе добиеш вкусен (и калоричен :lol: ) розов сос.
     
    teddygirl likes this.
  11. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,470
    луѓе, кога се полнат тиквичките, се варат ли прво да омекнат, или свежи како и пиперките се ставаат, па после тепсијата си се полни со вода?? :^)
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,959
    Likes Received:
    203,317
    Gender:
    Female
    Не се варат, свежи се полнат ;) нема да можеш да ги полниш ако ги свариш прво. Исто како пиперките се прават :)
     
    ludoto19 likes this.
  13. SanjaKirchner

    SanjaKirchner Истакнат член

    Joined:
    Apr 27, 2011
    Messages:
    512
    Likes Received:
    762
    Кога Annath спона полнети пиперки. Колку точно се става доматис знае ли некој. Јас секогаш ставам колку што мислам и ми е секогаш многу :?:
     
  14. gwen

    gwen Истакнат член

    Joined:
    Dec 13, 2009
    Messages:
    265
    Likes Received:
    81

    Проверено!
    Се додава лажичка сенф и лажичка кари на 7 лажици мајонез. Ако ти е прејако додади повеќе мајонез.
     
    ttrpovska, Serafima and teddygirl like this.
  15. rossonerka

    rossonerka Популарен член

    Joined:
    Apr 13, 2010
    Messages:
    4,160
    Likes Received:
    15,290
    Ja сам се заљубила! :wasntme:
    Дали некој знае вака од лик каква е смесава?
    [​IMG]
    Ќе го частам тој што ќе ми најде рецепт.
    Го мислам колачов откако го видов, синојка со оваа слика заспав, со оваа се разбудив :tmi:
     
  16. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,343

    Јас би играла вака :)
    Направиш прво тенок обичен пантишпањ колку за проба со 3 јајца, 3 лаж шеќер, малку пециво и 1-2 лаж брашно. Печеш на хартија и откако ќе го испечеш и изладиш би го пропрскала со проварено млеко околу 100гр со 2-3 лаж шеќер, за да не биде сува кората и се изедначи со мекоста на филот.
    Фил- би изматила хопла онаа најмала од 250мл или 500мл иако не сум обожавател на хопла може да пројдат и 3 матени шлага. Би додала 2 топени бели чоколади по можност Нестле :) и би ставила 100-150гр ситно сецкани ф`стаци (одозгора гледам дека јаготките се посолени со сецкани ф`стаци). Ако видам дека не се стега филот би ставила и 1 желатин.
    Немам и не сум видела шестоаголни калапи али може да пројде и правоаголна форма.
    Во тавче, модла или што и да е, ставам кора, ја пропрскувам со млеко благо, го ставам пола филот па јагоди па пак фил. Одозгора декорираш по желба.
    Интересен, овошен и освежувачки колач :)


    За ручек за 2-ца 1/4 или 1/3 е доволно да се стави. Јас за 3-4 души ставам пола пакување Томатело
     
    rossonerka likes this.
  17. CIA

    CIA Популарен член

    Joined:
    May 17, 2011
    Messages:
    1,525
    Likes Received:
    3,029
    Девојки,тато вчера донесе еден куп праски и знам дека ќе се расипат за неколку дена оти само јас ги јадам.
    Ако знаете некој лесен,брз рецепт со праски,напишете го,па да си направам,за да не се фрлат праските :)
     
  18. stefigirl

    stefigirl Истакнат член

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    325
    Likes Received:
    124
    Moj брз и најлесен рецепт за пица

    -павлака(пола)
    -сирење (отприлика 2 3 лажици)
    -леб( 5 6 кришки зависи колку ви е големо тавчето)
    -салама
    -кашкавал
    -оригано
    -маргарин

    се мачка тавата со зејтин..потоа лепчињата се мачаат со маргарин и потоа се сечат на коцкички
    потоа коцкичките т.е лебот се става во тавата..Потоа се ренда кашкавал и салама и се става врз лешчињата потоа се става павлаката и сирењето и на крај ориганото
    потоа се става тавата да се пече на 200 околу пола сааат.посируно за да откирете дали е готово е по мирисот така ја дознавам дали е готова :P

    мн брзо и лесно
    пишете во порака :)
     
  19. kristii

    kristii Популарен член

    Joined:
    Apr 10, 2010
    Messages:
    1,650
    Likes Received:
    1,707
    Каков е тоа доматен сос? Како се прави,или се купува?
     
  20. Alanna

    Alanna Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2010
    Messages:
    1,120
    Likes Received:
    484
    Ќе си купиш Томатело и ете ти доматен сос :)