Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,497
    Ми треба рецепт за поховани тиквички. Ама не во брашно, јајца па презла.
    Имав видено некаде ама не знам каде за да барам. Поховани во каша.
    Значи густа смеса и се потопуваат внатре тиквичките и се пржат.
    Многу беја убави на изглед. Знае ли некоја таков рецепт?
     
  2. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,193
    Likes Received:
    27,442
    Некој испробан рецепт за сос за вегетаријански тортиљи?
     
  3. Кetrin40

    Кetrin40 Активен член

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Messages:
    18
    Likes Received:
    63
    Gender:
    Female
    http://gotvi.mk/2018/09/19/tikvicki-pivo/ јас за ваква густа смеса знам и ги имам направено,супер се
    http://gotvi.mk/2018/09/19/tikvicki-pivo/. Јас во ваква смеса ги имам правено,супер беа ☺
     
    eliesaab and orhideea like this.
  4. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,431
    @crimson, бидејќи имам видено дека печеш цели компири. На колку температура и време?
     
  5. prominent

    prominent Форумски идол

    Joined:
    Mar 8, 2014
    Messages:
    5,399
    Likes Received:
    61,244
    Ми треба идеја за некој интересен сос што оди добро со печено свинско или телешко месо, а да не е многу комплициран за приготвување. Благодарам однапред :)
     
  6. crimson

    crimson Форумски идол

    Joined:
    Dec 14, 2011
    Messages:
    4,052
    Likes Received:
    52,538
    Gender:
    Female
    Прво ги варам да омекнат, ама не скроз, околу 20 минути. Па ги смачкувам со вилушка и им ставам маслиново и разни зачини. Ги печам прво 10-15 минути на 220, додавам масло на секој компир посебно, па уште десетина минути додека не добие златна кора како на сликата.
     
    eliesaab, mal.ecka, duffi and 6 others like this.
  7. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Брзо и лесно, оди со секакво месо :)
     
    duffi, mal.ecka and prominent like this.
  8. moon111

    moon111 Истакнат член

    Joined:
    Oct 9, 2019
    Messages:
    165
    Likes Received:
    366
    Gender:
    Female
    Здраво , сакам да направам хумус па ме интересиеа дали наместо таан можам са ставам обичен сусам само да го потпечам малку?
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,146
    Likes Received:
    204,682
    Gender:
    Female
    Мислам дека мора таан, за да има текстура како намаз, ама и вкусот мислам дека нема да биде ист, немам пробано така.
     
    mal.ecka and moon111 like this.
  10. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Joined:
    Jan 28, 2014
    Messages:
    3,555
    Likes Received:
    17,700
    Gender:
    Female
    Знае некој проверен, едноставен а вкусен рецепт за подготовка на пастрмка?
     
  11. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,463
    Likes Received:
    127,573
    Јас ја печам под фолија.
    Ја полнам со лук,магдонос,морков,од двете страни масло,зачини и цедам лимон.Ставам зеленчук,завиткувам во фолија и така пола саат на тем.250с.
    После ја вадам фолијата и кратко печам да добие боја.
     
    annii, Snow-Star and duffi like this.
  12. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Joined:
    Jan 28, 2014
    Messages:
    3,555
    Likes Received:
    17,700
    Gender:
    Female
    Ти благодарам, и да прашам какви зачини ставаш? Исто, зеленчукот, конкретно компир, дали пред тоа го вариш/пржиш или суров го ставаш во плех?
     
    mal.ecka likes this.
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,463
    Likes Received:
    127,573
    Суров зеленчик,компир,морков,карфиол,брокула,тиквичка,се што сакаш.Ставам во сад,зачинувам и додавам околу рибата,А да,заборавив да споменам и малку вода ставам да се прелие садот(обично во огноотпорен готвам).
     
    Anarchy and Snow-Star like this.
  14. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,346
    Likes Received:
    5,899
    @Snow-Star јас не ја полнам пастрмката, само ја посолувам. Од страна околу ставам зеленчук по желба, вода пола филџан, под фолија 20/30 минути, а потоа ја вадам ал. фолија и уште 10тина минути убаво боја да фати одозгора.
     
    Snow-Star and mal.ecka like this.
  15. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    631
    Gender:
    Female
    Јас печам цели компири во алуминиумска фолија. Ќе ги измиеш компирите и ќеги завиткаш секој посебно. Нелупени. На најјака температура, саат време, може и малку појше.
     
    Ketchup likes this.
  16. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    13,850
    Gender:
    Female
    Колку време од прилика се пече пица бурек со готови кори, еднаш правев со сирење и го утнав :|
     
    Sahlene likes this.
  17. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,097
    Likes Received:
    4,233
    Gender:
    Female
    Ококу 20-30 минути на 200°С.
     
    anggell likes this.
  18. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,639
    Likes Received:
    40,142
    Gender:
    Female
    20-30 минути, но не се ослонувај само на време, секоја рерна пече различно. Проверувај го, одоздола треба да биде онака потпечено, а одозгора да има румена боја.
     
    Thallia and anggell like this.
  19. Luminary

    Luminary Форумски идол

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Messages:
    2,772
    Likes Received:
    47,229
    Gender:
    Female
    Сакам да спремам пилешко во сос од печурки.
    Па ве замолувам за идеја за сосот, но да биде без павлака за готвење.
    Имаше еден рецепт со вино, но не можам да го најдам. Може да е нешто слично на тоа.
    Благодарам! :)
     
  20. Marija_Magdalena

    Marija_Magdalena Популарен член

    Joined:
    Feb 19, 2018
    Messages:
    844
    Likes Received:
    2,646
    Gender:
    Female
    https://moirecepti.mk/post/pilesko-luk-pecurki-sos

    мислам дека овој е баш како што сакаш
     
    Luminary likes this.