Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Ми треба рецепт за поховани тиквички. Ама не во брашно, јајца па презла.
    Имав видено некаде ама не знам каде за да барам. Поховани во каша.
    Значи густа смеса и се потопуваат внатре тиквичките и се пржат.
    Многу беја убави на изглед. Знае ли некоја таков рецепт?
     
  2. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.230
    Некој испробан рецепт за сос за вегетаријански тортиљи?
     
  3. Кetrin40

    Кetrin40 Активен член

    Се зачлени на:
    1 јуни 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    63
    Пол:
    Женски
    http://gotvi.mk/2018/09/19/tikvicki-pivo/ јас за ваква густа смеса знам и ги имам направено,супер се
    http://gotvi.mk/2018/09/19/tikvicki-pivo/. Јас во ваква смеса ги имам правено,супер беа ☺
     
    На eliesaab и orhideea им се допаѓа ова.
  4. Ketchup

    Ketchup

    Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    @crimson, бидејќи имам видено дека печеш цели компири. На колку температура и време?
     
  5. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.233
    Ми треба идеја за некој интересен сос што оди добро со печено свинско или телешко месо, а да не е многу комплициран за приготвување. Благодарам однапред :)
     
  6. crimson

    crimson Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.522
    Пол:
    Женски
    Прво ги варам да омекнат, ама не скроз, околу 20 минути. Па ги смачкувам со вилушка и им ставам маслиново и разни зачини. Ги печам прво 10-15 минути на 220, додавам масло на секој компир посебно, па уште десетина минути додека не добие златна кора како на сликата.
     
    На eliesaab, mal.ecka, duffi и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Пол:
    Женски
    Брзо и лесно, оди со секакво месо :)
     
    На duffi, mal.ecka и prominent им се допаѓа ова.
  8. moon111

    moon111 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    366
    Пол:
    Женски
    Здраво , сакам да направам хумус па ме интересиеа дали наместо таан можам са ставам обичен сусам само да го потпечам малку?
     
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.784
    Допаѓања:
    202.703
    Пол:
    Женски
    Мислам дека мора таан, за да има текстура како намаз, ама и вкусот мислам дека нема да биде ист, немам пробано така.
     
    На mal.ecka и moon111 им се допаѓа ова.
  10. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.524
    Допаѓања:
    17.579
    Пол:
    Женски
    Знае некој проверен, едноставен а вкусен рецепт за подготовка на пастрмка?
     
  11. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Јас ја печам под фолија.
    Ја полнам со лук,магдонос,морков,од двете страни масло,зачини и цедам лимон.Ставам зеленчук,завиткувам во фолија и така пола саат на тем.250с.
    После ја вадам фолијата и кратко печам да добие боја.
     
    На annii, Snow-Star и duffi им се допаѓа ова.
  12. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.524
    Допаѓања:
    17.579
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам, и да прашам какви зачини ставаш? Исто, зеленчукот, конкретно компир, дали пред тоа го вариш/пржиш или суров го ставаш во плех?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Суров зеленчик,компир,морков,карфиол,брокула,тиквичка,се што сакаш.Ставам во сад,зачинувам и додавам околу рибата,А да,заборавив да споменам и малку вода ставам да се прелие садот(обично во огноотпорен готвам).
     
    На Anarchy и Snow-Star им се допаѓа ова.
  14. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    @Snow-Star јас не ја полнам пастрмката, само ја посолувам. Од страна околу ставам зеленчук по желба, вода пола филџан, под фолија 20/30 минути, а потоа ја вадам ал. фолија и уште 10тина минути убаво боја да фати одозгора.
     
    На Snow-Star и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Пол:
    Женски
    Јас печам цели компири во алуминиумска фолија. Ќе ги измиеш компирите и ќеги завиткаш секој посебно. Нелупени. На најјака температура, саат време, може и малку појше.
     
    На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  16. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.094
    Допаѓања:
    11.858
    Пол:
    Женски
    Колку време од прилика се пече пица бурек со готови кори, еднаш правев со сирење и го утнав :|
     
    На Sahlene му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Пол:
    Женски
    Ококу 20-30 минути на 200°С.
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.109
    Пол:
    Женски
    20-30 минути, но не се ослонувај само на време, секоја рерна пече различно. Проверувај го, одоздола треба да биде онака потпечено, а одозгора да има румена боја.
     
    На Thallia и anggell им се допаѓа ова.
  19. Luminary

    Luminary Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.689
    Допаѓања:
    45.624
    Пол:
    Женски
    Сакам да спремам пилешко во сос од печурки.
    Па ве замолувам за идеја за сосот, но да биде без павлака за готвење.
    Имаше еден рецепт со вино, но не можам да го најдам. Може да е нешто слично на тоа.
    Благодарам! :)
     
  20. Marija_Magdalena

    Marija_Magdalena Популарен член

    Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    Пол:
    Женски
    https://moirecepti.mk/post/pilesko-luk-pecurki-sos

    мислам дека овој е баш како што сакаш
     
    На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.