Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Celltica

    Celltica Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.869
    Аа јас не разбрав дека е до тоа :D
    Не ти е пресудна тогаш газираната вода, стави тогаш само матени јајца со масло и јогурт или кисело млеко. Ќе нарасне и од јајцата. Само може позалепени да се, да не се двојат.
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Кога немам минерална вода, заменувам со обична вода и во неа прашок за пециво. Нема да има разлика во крајниот резултат.
    Проверено повеќе пати ;):nod:
     
    На mal.ecka и kanella им се допаѓа ова.
  3. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Пол:
    Женски
    Едно пакетче прашок за пециво?
     
  4. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Да, отприлика 250мл вода и едно пакетче прашок за пециво. Пожелно е да е чашата поголема бидејќи пецивото веднаш се крева и пени па може лом да си направиш, ако не го туриш веднаш во смесата за каде што ти треба :!:
     
    На eliesaab и Elen4e_sonce им се допаѓа ова.
  5. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.701
    Пол:
    Женски
    Пред некое време купив мали земјени садчиња, како за топено сирење на пример. Прашањето ми е, дали треба некаква посебна припрема пред да ги користам првпат? Пошто некаде имам слушнато дека се премачкуваат со масло и празни се ставаат во загреана рерна... а зошто и како не знам. Или нормално да си ги употребувам како и сите останати керамички садови?
     
  6. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    Јас се сеќавам татко ми кога купи такви земјени тави и од тие малечките, им стави вода и во рерна ги стави, ама тоа било за тест, да види дали се дефектни, зошто знам неколку пати му подметнаа такви, напукнати изгледа негде. :?:
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Пол:
    Женски
    Никогаш не ги ставај во загреана рерна.
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  8. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Пол:
    Женски
    Зошто? Јас во земјено тавче готвам мусака, гравче, топено сирење..
     
  9. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.093
    Допаѓања:
    11.857
    Пол:
    Женски
    Пред некој ден го купив Аir Fryer на Делимано, презадоволна од помфритот и стекот кој го готвев.
    Во принцип кај нас не се јаде пржена храна, еднаш годишно можеби па поради таа причина го купив иако бев скептик дека ќе си ја врши работата.
    Син ми е љубител на компири посебно на помфрит и јас му наоѓав замена со печење во фурна со путер и презла без масло. Сакав некако да му удоволам и да го избегнам пржењето кое е и многу штетно и искрено се изненадив како добро ги прави. Првиот пат ги утнав со температурата ама некако им фатив цака. Готвев и стек, јас стек не сакам поради сувоста а сега каков го направи дури и син ми го бендиса што во уста не става стек, многу сочен и вкусен, иако не е баш најздрава варијанта стекот ама некогаш мора и да се смени. Друго сеуште не сум пробала, не се сомневам дека и за други јадења супер готви.
    Може ли да споделите вие што го имате што се готвите, дали поховано, на кој начин да споделите искуства?
     
  10. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.200
    Пол:
    Женски
    Не се изразив доволно. Никогаш да не се става во загреана рерна туку да загреваат заедно, за да не пукне.

    И јас го имам и секојдневно готвам во него. Компири, колбаси, тиквички, печурки, секаков вид на месо. Поховани работи ако дома ги припремам или готови купувам специјални за air fryer оти ако се за во фритеза или рерна вкусни се, ама немаат боја. Вчера печев бадеми супер испаднаа.
    Сакам да испробам од рецептите во книгата што ги има ама не ми дошло на памет.
     
    На mal.ecka и anggell им се допаѓа ова.
  11. Marmarin

    Marmarin Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    14.302
    Пол:
    Женски
    Сакам да правам плескавици од компир. Рецептот што го најдов е со пржење, дали ако ги печам ќе се многу суви? Прв пат ќе правам така па да не ги утнам :rofl:
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Јас ги печам,ставам и зеленчук,презла и јајце.
     
    На Marmarin му/ѝ се допаѓа ова.
  13. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Стави им путер по една коцка од горе.
     
    На Marmarin и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    (fingers)оти ќутиш:D
    Утре ќе пробам вака.
     
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Само прашај :D хахах.
    Јас вака ги правам. Варени компири ги гмечам и им ставам едно јајце и месам со раце, зачини и ситно сечкан кромид. Формирам ќофтиња и ги брцкам во брашно јајце па презла, редам на тава со хартија и ставам од горе путер. Многу убава корка имаат така.
     
    На sunshinebabe и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Слично ги правам +зеленчук пасиран.
    Од горе ништо не ставав.Верувам мака се поубави.
     
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Marmarin

    Marmarin Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    14.302
    Пол:
    Женски
    Фала женски, веќе се печат, преубаво мириса од путерот, вервам дека ќе се повкусни отколку пржени. Јас ставив и морков, пиперка и брокула да маскирам, синко во последно време не ја сака :)
     
    На mal.ecka и orhideea им се допаѓа ова.
  18. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.187
    Женски лазања да правам треба ли корите да ги варам прво,или неварени да ги редам?
    Има рецепти и со варени и со неварени,па не знам како би ги правела.
    Ако се варат,нема ли да омекнат многу,колку време им треба?
     
  19. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Кратко во зовриена солена вода ставај ги, колку да омекнат инаку остануваат потврди и мене лично не ми се допаѓаат такви.
     
    На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Во топла вода потопиги минута до две.
    Со варени не е убава.