Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Да ми пишеш рецепт како ги спремаш,ако може.
     
  2. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,496
    Мешано мелено месо го пржам со кромид и лук сецкан и зачини додека добие убава боја потоа додавам доматен сос и малку вода. Се пржи додека испари водата. Спремам и бешамел сос. Путер да се растопи па додавам брашно и млеко, се меша додека згусни.
    Лазањите ги потопувам во жешка вода две минути.
    Редам во тава ред лазањи па сосот со мелено месо па бешамел и така додека се потроши се. Покривам со фолија и на печење на пониска температура, ќе проверуваш со вилушка кога се готови треба да се меки. Се трга фолијата па се става рендан кашкавал и се печи уште кратко.

    Е сега за количина јас правам за двајца па ставам месо 300 грама 1 главица кромид 2-3 чешниња лук, 500 гр доматно пире и околу 250 мл вода.
    За бешамел 2 лажици путер, 1 лажица брашно и млеко околу 600 мл.
    А лазањи пола пакетче.
    И околу 200 гр кашкавал од горе.
    Рецептот ми е од тетка ми од Италија.
    Има за два пати јадење од ова. Значи за 4 луѓе.
     
    mal.ecka and hello-kitty.90 like this.
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Корите неварени се ставаат со тоа што малку повеќе течност ќе ставиш во тавата пред печење.
    Оригиналниот рецепт за лазањи секогаш оди со запржување на целер, кромид и морков пред месото. После се прави стандардно рагу, а во бешамелот обавезно оди мускатно оревче покрај сол и бибер.
     
    anggell, hello-kitty.90 and mal.ecka like this.
  4. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    631
    Gender:
    Female
    Јас не ги варам претходно.
     
    hello-kitty.90 likes this.
  5. K7M10J

    K7M10J Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2014
    Messages:
    1,305
    Likes Received:
    3,369
    Gender:
    Female
    Не сум многу по благото па прашање до вас поискусните, сакам да украсам колачиња со мрвици, кога и со што да ги премачкам за да се залепат мрвиците и дали после ги враќам да се допечат? Читав со белка дека мачкаат, а се мислам ќе ми се стопат мрвиците ако ги вратам во рерна...
     
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Со топено чоколадо премачкај ги, и посипи ги со трошки, нема потреба од допекување.
     
    K7M10J and mal.ecka like this.
  7. K7M10J

    K7M10J Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2014
    Messages:
    1,305
    Likes Received:
    3,369
    Gender:
    Female
    Една тура намачкав со мед и поросив со мрвици, а другата намачкав со белка па мрвици и се печеа така. Кратко се печеа, не се стопија мрвиците. Нареден пат со чоколадо ;)
     
    Annath likes this.
  8. Norah Jones

    Norah Jones Популарен член

    Joined:
    May 11, 2019
    Messages:
    1,154
    Likes Received:
    517
    Gender:
    Female
    знае ли некој за што се користи брашно тип 400 а за што тип 500? Кое е подобро за меко лепче?
     
    Elen4e_sonce likes this.
  9. Neda997

    Neda997 Популарен член

    Joined:
    Jun 10, 2020
    Messages:
    1,999
    Likes Received:
    17,440
    Gender:
    Female
    Сакам да направам ќофтиња во сос од домати.
    Последниот пат направив со сос од конзерва, ама некако многу ми излезе.
    Меленото е пола кг, отприлика колку домати треба, кило, две?
     
    mal.ecka likes this.
  10. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    И мене типовиве на брашна ми се неразјаснета енигма :D
     
  11. kolovoz

    kolovoz Популарен член

    Joined:
    May 9, 2011
    Messages:
    1,686
    Likes Received:
    6,269
    Јас знам дека тип 500 е за леб а тип 400 за колачи и слични ствари. А зошто и како незнам .
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Norah Jones and Thallia like this.
  13. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Joined:
    Oct 4, 2018
    Messages:
    80
    Likes Received:
    27
    Gender:
    Female
    Ве молам итно! Рецепт за "топло-ладно" колач, а да можам да ги печам во филџани во рерна. Знаете во тавче со вода ставени филџаните во рерна. Има вакви рецепти во шољи за во микро, ама немам микробранова па сакам во рерна.
     
  14. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    Потребни намирници:
    2л какао
    100гр шеќер
    100мл млеко
    100мл масло
    8л брашно
    1 прашок за пециво
    1 ванилин шеќер
    1 јајце
    Чоколадо за готвење

    Подготовка:
    Со миксер се матат јајцето, ванилиниот шеќер и обичниот шеќер. Се додава млекото и маслото. Се продолжува со матење, па се додава брашното и какаото, последно прашокот за пециво.
    Садовите (филџани) се премачкуваат со путер/маргарин и се тура од смесата до пола. Во секој филџан се става коцка чоколадо за готвење.

    Поголемо тенџере се полни 1,5цм со вода. Во него се ставаат филџаните, наполнети со приготвената смеса. Се става крпа врз тенџерето и врз крпата се става капакот.
    Се вари 15 мин.
    На здравје :sun:
     
  15. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,467
    Сакам некој добар и испробан рецепт за потпечен карфиол во рерна. :?:
    Знам отприлика што како, да го обарам па во тавче за печење малку иситнет и некој прелив одозгора јајце, млеко, павлака, зачини :?: вака некако го замислувам:lol: не сум правела до сега, не се смејте ако е глупост(fingers):D
    Сакам навистина да биде вкусен, зошто инаку карфиол не јадам свеж а сакам да каснам малку, ме фана стрв:wasntme::D
     
  16. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    https://sezahrana.mk/запечен-карфиол-со-јајца-павлака-и-каш/
     
    јolene and tinka-mace like this.
  17. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,467
    IRBBB likes this.
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    Да, ептен блиску си била.
    Јас не јадам карфиол, ама имав една цимерка што си го спремаше рецептов и уживаше да го јади.
    Се надевам дека ќе уживаш и ти.
    На здравје :sun::l:
     
    tinka-mace likes this.
  19. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,467
    Фала ти, се надевам ќе го пробам деновиве, само ми е страв кога ќе го варам да не ми се згади од мирисот? Ти го чувствуваше мирисот?
     
    IRBBB likes this.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    Да, ама полош ми е мирисот на брокула мене. Ама сепак си правам зеленчукова чорба со брокула, превкусна ми е, колку и да мириса гадно.
     
    tinka-mace likes this.