Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Јас секогаш користам тип 400. Пробав еднаш колку да не останам покусо и тип 500 :lol: ама не ми се допаѓа.. Која е разликата појма немам..:?:
     
  2. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.555
    Допаѓања:
    272.633
    Женски, дајте рецепт и за благо и за солено тесто за овие модли :)
    Едните се како за корнети, едните за грклани, но јас сакам да ги полнам со благ/солен фил по моја желба :)

    Но не знам какво тесто. По можност не лиснато само, тоа не го сакам :)
    SmartSelect_20201024-231735_Gallery.jpg SmartSelect_20201024-231758_Gallery.jpg
     
  3. Norah Jones

    Norah Jones Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2019
    Пораки:
    1.072
    Допаѓања:
    504
    Пол:
    Женски
    значи еве дознав. Тип 500 е за палачинки, сунгер торти, колачи и за згаснување на манџи. Тип 400 е за леб.
     
    На JoanaS, IRBBB и tinka-mace им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.983
    Каква крпа,сува? Во рерна така? Не пукаат филџаните? На колку степени?:$:tmi:
     
  5. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Ее фала ти за информацијата. :*
     
    На Norah Jones му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Пол:
    Женски
    Ај пиши ми кој рецепт го имаш за во микробранова :)
     
  7. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Пол:
    Женски
    Не во рерна, туку на шпорет, на тока, плин. Сува крпа под капакот за да ја собира пареата внатре.
    Нема да испукаат филџаните, вода ќе туриш 1,5цм за да врие.
     
    Последна измена: 25 октомври 2020
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    26
    Пол:
    Женски
    На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.699
    Пол:
    Женски
    За корнетите, т.е за солено полнење, може да користиш обично тесто како за кифли, и да ги полниш со крем салати. Не сум правела, оти немам калапи.
    За каноли - рецептот на Бади
    https://www.rachaelrayshow.com/food/recipes/20441_buddy_valastro_s_classic_cannoli
    Мене не ми се свиѓа тоа што се пржат, ама изгледаат вкусно. Lard е маст мислам, ама може маргарин да ставиш.
    Ме потсети на највкусните грклани на свет ги правеше моја стрина, ама за жал, не ми го даде рецептот, се надевам им го остави на децата... тестото се печеше, и беше ко лиснато, ама сепак не беше лиснато. Филот внатре обичен шам, ама нејзиниот цврст и издржлив, мојот шам се топи.

    Каде ги купи калапите?

    Секое брашно е добро за леб, не само тип 400. Јас за се го користам тип 400, најубаво ми е. Другите секако поретко ги наоѓам.
     
    Последна измена: 27 октомври 2020
    На Norah Jones, mal.ecka, Thallia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

    CameliaMiller Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.555
    Допаѓања:
    272.633
    Живо џабе калапите ги земав, од МБ Дисконт на фб :)
    Ај ќе ти пуштам линк ќе видиш, а со намена баш-баш да правам благи и солени каноли :) знам дека не постојат солени каноли, ама нешто такво сакам да смислам, или како што кажа корнет :) Ќе пробам со кифла тесто, ама да не ми нараснат многу :D
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.699
    Пол:
    Женски
    Потенки ќе ги направиш. Немам правено, ама вака што сум гледала рецепти, сите со такво тесто се прават. А може и тесто за тортиљи или гиро пита, ама тоа подебело да не ти испадне.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pikabu5

    pikabu5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    1.056
    Пол:
    Женски
    Дали некој има правено chocolate brownies и испробан рецепт ако има?
     
  13. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.233
    Дали некој има лесен, едноставен рецепт за благ француски тост? Отприлика нешто вакво, може и со чоколаден крем. Благодарам однапред :)

    [​IMG]
     
    На Ariel, hermosa, Рапунзел.* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.699
    Пол:
    Женски
    Нема посебен рецепт, правиш смеса од јајца, млеко, шеќер, цимет, ванила, други зачини по желба, може и слатка павлака место млеко и ги пржиш исто како обични пржени лепчиња со јајца. По желба се сервираат, со крем, со мед, со шеќер... Лебот пожелно е да е бриош, ама ќе ти послужи било кој мек леб.
    Не сум правела никогаш, мислам дека не би ги јаделе, повеќе сме навикнати на нашите стандардни лепчиња со јајца.
     
    На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  15. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.233
    И онака на изглед ме потсетуваа на обични пржени лепчиња, ама си реков да не е нешто посебно. Обично многу убаво ги декорираат, па затоа :) Набавив материјал, и тенок леб бриош на кришки, ќе пробам денеска. Фала ти :*
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Да се надоврзам, пржи ги лепчињата на многу малку масло, нешто слично како за палачинки кога се прават. Во длабок сад со масло ако ги пржиш ќе се нацицаат зејтин и ќе бидат многу тешки за јадење. Јас обичните пржени лепчиња почнав да ги пржам на малку масло и излеваат исто како на сликата, па и подзагорени, леле леле :smirk:
     
    На Ariel, Annath и prominent им се допаѓа ова.
  17. Ariel

    Ariel Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.347
    Допаѓања:
    142.115
    Многу сакам француски тост. Ние ги правиме со јајца, млеко и ванила, пржени на многу малку масло или путер. Циметот најдобро е да се стави откако лепчето ќе го натопиш во смесата од јајце и млеко, инаку “бега” ако го ставиш во смесата. Е сега, мора да се додаде нешто слатко. Јас ги сакам со мед, многу ми се вкусни. Верувам дека и во смесата да се додаде шеќер би биле исто многу вкусни, поизедначен вкус ќе имаат така.
     
  18. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.233
    @Ariel
    @kanella

    Ви благодарам. Ги направив веќе и многу брзо ги снема. :D И мене многу ми се допаднаа, повеќе од обични пржени лепчиња. Ги пржев со путер, додадов и цимет, некако по интуиција ми одеше да ставам :)
     
    На kanella и Ariel им се допаѓа ова.
  19. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Безброј пати го имам направено, превкусно е. :inlove: само поубаво е да го јадеш со сладолед одозгора(fingers)
     
    На јolene, Luminary и pikabu5 им се допаѓа ова.
  20. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Пол:
    Женски
    Дали имате некој испробан рецепт за cinnamon rolls?
    Два пати ги правев, ама не бев задоволна од тестото, некако тврди ми излегуваа...