Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. thelittle17

    thelittle17 Популарен член

    Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Пол:
    Женски
    Жени што да направам со тврдо тесто, што не ми искочи меко?:rofl:(lalala) Што може со него да се засука и да искочи убаво?
     
  2. Sofi.ja

    Sofi.ja Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.361
    Допаѓања:
    18.564
    1 супена лажица маџун колку грама шеќер заменува?
     
  3. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.230
    Маџун не е замена за шеќер.
     
  4. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Пол:
    Женски
    Може да се користи и маџун и малтекс како замена за шеќер.
     
  5. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.230
    Да?
    Што знам, мене воопшто ми нема ист вкус. Маџунот е доста потежок на вкус за разлика од шеќерот.
    Ама сепак, океј. Секој со свој вкус :)
     
  6. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Зависи од која фирма е, некои се помалку благи некои се повеќе.
     
  7. Avery

    Avery Популарен член

    Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Пол:
    Женски
    Па не се исти на вкус секако, ама може да се користи како засладувач. Исто и јаворов сируп, мед, агаве, стевија... Се користат во рецепти како замена за шеќер.
     
    На GirlRose му/ѝ се допаѓа ова.
  8. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.603
    Допаѓања:
    17.397
    Со што се украсувани овие колачиња?
    Screenshot_20201209-141816_Instagram.jpg
     
  9. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.219
    Допаѓања:
    50.806
    Пол:
    Женски
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.935
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  11. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Royal icing ( шеќер во прав, вода или млеко и малку сок од лимон ) .
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  12. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.603
    Допаѓања:
    17.397
    На google што гледав има royal icing со белка од јајце :^), ова со шеќер во прав во каков сооднос со течноста се става?
     
  13. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Јас без белка од јајце го правам. Во сад го ставам шеќерот во прав ( околу 2 филџани ), и постепено му додавам млеко за да ја добијам потребната густина. Да не биде многу густо ама ни многу течно. После ставам некоја капка сок од лимон и го делиш ајсинго на колку дела сакаш и се става боја. Јас користам гел боја. Еве какви излегуваат:

    Screenshot_20201209-084225_Photos.jpg Screenshot_20201209-084253_Photos.jpg
     
    На Sexybaby86, Luminary, FancyGirl* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.603
    Допаѓања:
    17.397
    Супер, преубаво изгледа,ќе пробам вака. Фала многу:l:
     
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Зошто мафинот не излегува убаво од корпата. Каде ми е грешката?
     

    Прикачени фајлови:

  16. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Нешто до смесата да не е. :?: И мене еднаш вака ми се направија, уште не си ја дознав каде ми беше грешката хаха.
    Стави масло или стопен путер/маргарин во смесата?
     
  17. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Да ставив масло.
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Можно е да е до хартијата ако е неквалитетна. Гледај кога купуваш вакви да пишува дека се нелепливи, или друг пат пробај да ги намрсиш пред да ја ставиш смесата. Друга причина може да е ако си пробала да ги вадиш дури биле уште жешки.
     
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Жешки биле :D
    Еве сега се оладени и цела излезе хартијата.
     
    На SofiMar_ и tinka-mace им се допаѓа ова.
  20. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.733
    Допаѓања:
    6.720
    Женски, ми треба предлог за какво овошје да ставам за прелив на панакота? Ставав јагоди, ама сега нема, малини и цреши/вишни не јадам баш а друго стварно не знам што да ставам. Се мислев праска ама не знам дали би дошло убаво.