Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.700
    Допаѓања:
    98.503
    Зошто нема јагоди?
    Има смрзнати секогаш.
     
  2. blueeparadise

    blueeparadise Популарен член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.734
    Допаѓања:
    6.723
    @Emy867 Знаеш дека немам приметено. Од смрзнати овошја имам видено само малини, цреши, вишни, капини а јагоди не. Ама како и да е сакав некое свежо овошје, поубаво ми е така.
     
  3. Emy867

    Emy867 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.700
    Допаѓања:
    98.503
    Е за свежо не знам, ама јагоди смрзнати имаш, да.

    Не знам она е најубава со прелив од црвени плодови. Мене бар ми е најубава.
    Ако не, со прелив од чоколадо напрај.
     
    На blueeparadise и DAngel им се допаѓа ова.
  4. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    @Emy867 пред 2-3 дена видов кутичиња свежи јагоди во Веро Џамбо. За вкусни не знам дали се и колку можат да бидат сепак декември е. :)
    Едит-Всушност @blueeparadise барала, не Еми, грешка. :D
     
    На blueeparadise и Emy867 им се допаѓа ова.
  5. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.936
    Има смрзнати јагоди.
    Боровинки исто?
    Од сезонскиве свежи искрено не знам што би идело... Не е сезона на овошје...
     
    На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  6. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Имате ли некаде видено вакви калапчиња за колачиња?
    FB_IMG_1608394302888.jpg
     
    На thelittle17, MissSiki, starfish и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. GrimTheReaper

    GrimTheReaper Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Колеги и колешки мои кулинарски, кажете идеја за јадење со печурки? Само месо да не е, цела недела само тоа јадам.
     
  8. Vitaly

    Vitaly Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 јули 2016
    Пораки:
    2.593
    Допаѓања:
    4.649
    Пол:
    Машки
    500 гр. печурки се запржуваат на путер, се ставаат во поголем сад тоест тенџере и се додава 2 литра топла вода и се варат на послаб оган 30 минутки. Потоа се сецка и се додава 2 моркова и 5 компира (по бројка правам бидејќи грамажа заборавив) магдонос и едно лукче. Може и да се пропржи сето ова пред да се додаде во печурките. Се додава и се вари уште 30 минути. Супа за мерак, душа да ти стопли на времево.
    Се сервира со павлака или мајонез. :pizza:
     
    На manako1, tinka-mace, hermosa и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    Во маркетиве има потпечени кори, за разни намени.
    Е сеа, бидејќи се подебели тие кори, како ги користите за пита ?
     
  10. prominent

    prominent Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.235
    Може ли да ми дадете предлог за едноставен рецепт за пржени печурки? Сум пробала многу пати да направам, но сакам да бидат такви какви што ги служат во кафаните. :)
     
  11. S.W.A.G

    S.W.A.G Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Пол:
    Женски
    Пропржи ги со путер и додај им лажиче црвен пипер :inlove:
     
    На prominent му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Пол:
    Женски
    Од вчерашниот ручек ми останаа малку свинско и телешко месо, дајте ми идеја што да направам со нив денеска?
     
  13. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Пол:
    Женски
    Кажете ми рецепт за сок од аронија (замрзната).

    @Jana06 бегова тава.
     
    На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.175
    Допаѓања:
    11.982
    Пол:
    Женски
    Падобранци какви треба да бидат по форма како макаронси ли, јас прв пат ги правев ми излегоа како макаронси или не треба толку сплескани да бидат? И на вкус такви ли, малце лепливи :D, мене ми се вкусни ама ако не се такви да не се брукам пред моите :D, да си ги јадам сама :$
     
  15. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2013
    Пораки:
    3.451
    Допаѓања:
    16.465
    Како ги припремате исчистените замрзнати ракчиња од маркет? Никогаш не сум ги спремала, сакам да ги пржам, колку време треба и што да им додадам да бидат повкусни? :?:
     
  16. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.882
    Допаѓања:
    36.631
    Пол:
    Женски
    Може ли да ми кажете проверен рецепт за вртена пита со готови кори која нема да биде многу мрсна?
    Јас нешто не правам како што треба оти секогаш ми е многу мрсна.
     
  17. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Ти одговара да личи на гибаница ? Односно во филот има јајаца, млеко, сирење.
     
    На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Пол:
    Женски
    Домаќинки, правев ванилици, ама ги препеков (не знам дали температурата или времето не го погодив), суви се ептен.
    Превкусни се и ич не ми се фрлаат.
    Дали постои некаков начин да ги омекнам?
     
  19. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.882
    Допаѓања:
    36.631
    Пол:
    Женски
    Најчесто ја правам со сирење, спанаќ или праз, така што ми одговара.
    Мене всушност ми треба некој проверен рецепт за смесата за премачкување на корите. Пробав само со масло и кисела вода, ужасна беше. Имав порано еден рецепт со квасец и кисело млеко или обично млеко беше (не се сеќавам) ама ми го нема рецептот.
     
  20. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    @An-na
    мислам дека ќе ти одговара рецептот

    500 гр тенки кори

    прв фил
    250 гр млеко
    1 квасец
    2 лажици брашно

    втор фил
    300 гр сирење
    1 јајце

    Млекото млако се меша со квасец и брашмо. Се чека да стаса. Се додава 70 гр зејтин и 70 гр маргарин и малку сол ( равна лажичка).
    Се зема кора се прска со смесата. Врз неа се става друга кора и таа се прска со смесата.
    Се зема трета кора, се става на претходните две. На неа се става од фил 2 по целата кора. Се витка ко ролат у се става во тавата. Би требало да бидат 5 ролати. Доага како кол -пита.
    Плехот е бр. 30. Ако остане фил се става одозгора врз питата. Се пече на 200 околу 20 мин.

    Ние ставаме повеќе фил, оти суво ни е.
    Со овчо сирење е многу подобро, отколку со кравјо.
    Пред да се пече, да се остави да стои 15 - 20 мин да влезат филовите подобро во корите.
    Може да се стави и јогурт одозгора пред печењето, ако нема фил останато.
    Ја печеме на 180 околу 30 мин, ама ние скоро све печеме на 180.
     
    На An-na му/ѝ се допаѓа ова.