Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,012
    Likes Received:
    203,610
    Gender:
    Female
    За 500г кори (едно пакување) правам смеса од 300мл јогурт, 250мл масло и ќесичка прашок за пециво, со тоа ги прскам, небитно дали правам банички, триаголници или вртена пита. Вака ми се меки и сочни.
     
    Milobebence, mal.ecka and An-na like this.
  2. Jana06

    Jana06 Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2016
    Messages:
    9,167
    Likes Received:
    28,803
    Gender:
    Female
    Рецепт за бадниково лепче со паричка? Мајка ми ќе ме умре со тие рецепти без мерки, 'од прилика'.
     
    Hortenzija, pikabu5 and Elen4e_sonce like this.
  3. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,190
    Likes Received:
    27,431
    Jana06 likes this.
  4. buba4e89

    buba4e89 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    27,165
    Likes Received:
    177,121
    Gender:
    Female
    500 грама брашно.
    250мл вода
    50мл зејтин
    1 лажице шеќер
    2 лажички сол
    И квасец

    Кога ќе го замесиш ќе видиш ако лепи многу ќе додаваш по малку вода и ќе оставиш да стаса 30мин.

    После 30 мин пак го замесуваш па го ставаш паричето и го ставаш на 200 степени 20мин.
    Ако сакаш да правиш фигури од тесто овде имаш состојки:
    95EBCACC-74D6-480A-9424-9B493E8E2775.png
     
    Jana06 likes this.
  5. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,683
    Likes Received:
    9,675
    За тегнени кори дали ставате квасец?
     
  6. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,467
    Јас малку да.
    Знам многу луѓе не ставаат, ама мене ми се поубави со малку квасец. :)
     
  7. Kataklinkers

    Kataklinkers Популарен член

    Joined:
    Sep 10, 2014
    Messages:
    1,683
    Likes Received:
    9,675
    Стасува откако ќе ги направиш се во тавата пред печење или пред да се тегнат?
     
  8. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,467
    Го месиш тестото и го делиш на топчиња па ги расукуваш на тркалца како лепчиња. Одозгора ќе ги премачкаш со масло а одоздола или на набрашнета површина или на хартија за печење.
    Така ќе стасаат малку и ќе почнеш да ги тегнеш. Не чекај многу зошто додека да стасаш до последната ќе ти прекисне и ќе ти се кине.
    Кога ќе ги направиш пак пред печење малку да откиснат.
     
    Kataklinkers likes this.
  9. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,724
    Likes Received:
    5,709
    Gender:
    Female
    Овоа или на др фирма небитно за стаклена глазура каде може да најдам
    Screenshot_20210111-140753_Samsung Internet.jpg

    Или има др метод за стаклена глазура , постапки нешто ако сте правеле :wasntme:
     
  10. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    1,126
    Likes Received:
    5,416
    Gender:
    Female
    Варен стек колку време може да стои во фрижидер?
     
  11. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,095
    Likes Received:
    4,230
    Gender:
    Female
    2-3 дена.
     
  12. ema-emicka

    ema-emicka Активен член

    Joined:
    Aug 25, 2020
    Messages:
    59
    Likes Received:
    104
    Gender:
    Female
    Задраво,знае ли некој рецепт за њоки?
     
  13. WhiteAngell

    WhiteAngell Популарен член

    Joined:
    May 9, 2012
    Messages:
    736
    Likes Received:
    2,316
    Gender:
    Female
    Еве еден рецепт за тегнета пита, испробан неколку пати (y)(y)(y)

    ●Потребни состојки:
    600/700 гр. Брашно
    250 мл. Млака вода
    1/2 лажиче сув квасец
    1/2 шеќер
    1 лажиче сол
    2-3 лажици зејтин
    ●Фил: Јас ја правев со овчо сирење и искористив 300 гр. Вие можете да ставите што сакате по желба. Кај мене децата ја сакаат само со сиренце.
    Се раствара квасецот во вода заедно со шеќерот и солта. Се додава полека во веќе ставено брашно во сад7. Се меси и се додава зејтинот и се прави меко тесто. Кај мене бараше повеќе месење за да стане мазно.
    *ДОКОЛКУ ВИ ЛЕПИ ТЕСТОТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА ДОДАДЕТЕ БРАШНО ПО ПОТРЕБА
    Се остава да одмори 10 минути. Во меѓувреме може да го спремите филот. Јас го изгмечив сирењето убаво со вилушка.
    После 10 минути тестото треба да е помеко и полесно за изработка. Се тегне како ролат и се сечат еднакви топчиња. Мене ми испаднаа 9.
    Се сука секое топче колку една чинија од прилика и се мачка со масло на веќе намрсена чинија. Повторувате иста постапка со сите останати топчиња и се редат така сукани намрсени едно врз едно. (Битно е да се мрсни за поубаво да се тегнат).
    Се оставаат да постојат 15 мин.
    Се става чист чаршав на маса. Ги отпревртувате корите ја земате првата што сте ја премачкале и полека ја тегните колку можете ( постапката ја имате во highlight) од сите страни можно е да Ви се скине на краевите ама не е страшно. Така истегнета ја прскате со зејтин малку и ставате од сирењето.
    После го подигнувате чаршавот нагоре и таа самата ќе си се свитка како ролат. Се става во намрсен плех почнувајќи од средина виткате и секоја наредна ја продолжувате. Пред печење се прска убаво со зејтин.
    Се пече на 200° 20/30 минути да порумени.
     
    hermosa and Kataklinkers like this.
  14. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    631
    Gender:
    Female
    Се мешаат урда и брашно во однос на тежина урдата да е дупло потешка од брашното. Мојот рецепт е 200 грама урда, а 100 грама брашно. Тоа се меша со малку сол и се формираат топчиња.
    Настрана, се става вода, да зоврие. Внатре се ставаат њоките. Нека повријат некоја минута.
     
    ema-emicka likes this.
  15. pikabu5

    pikabu5 Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2020
    Messages:
    683
    Likes Received:
    1,057
    Gender:
    Female
    Имам тортиљи, свинско месо .. е сега за внатре некој сос , или што би ми предложиле?
     
  16. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    631
    Gender:
    Female
    Јас тортиљите ги спремам со ова: кромид испржен со мелено месо. Толку. Во последно време почнав да додавам и сецкана пиперка и доматен сос. Мене ми е превкусно.
     
    pikabu5 likes this.
  17. LadyLollypop

    LadyLollypop Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2019
    Messages:
    1,126
    Likes Received:
    5,416
    Gender:
    Female
    Свинското (јас користам бут) исечи го на ситни коцки и вари го 1 час, потоа фрли ја водата, а во месото стави маслиново масло, сол, бибер, вегета, црвен пипер, доколку сакаш може да стаеш други зачини по желба. Запржи го и ќе почне да се двои ќе стане ситно, стави 2 лажици сенф, 1л. мед. Стави го на тортиља, стави помфрит, кечап или bbq сос, свиткај и јади :D
     
    pikabu5 likes this.
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    Дали има некој испробан рецепт за ачми- турски ѓевречиња?

    И треба да испаднат како лиснато тесто или не? :^) Гуглам, некаде се како лиснато, некаде како пинерлија.
     
  19. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
     
    IRBBB likes this.
  20. smooch

    smooch Популарен член

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    987
    Likes Received:
    4,110
    Gender:
    Female
    Рецепт за тарана? Сразмер на вода и тарана колку се става, постапка?