За 500г кори (едно пакување) правам смеса од 300мл јогурт, 250мл масло и ќесичка прашок за пециво, со тоа ги прскам, небитно дали правам банички, триаголници или вртена пита. Вака ми се меки и сочни.
500 грама брашно. 250мл вода 50мл зејтин 1 лажице шеќер 2 лажички сол И квасец Кога ќе го замесиш ќе видиш ако лепи многу ќе додаваш по малку вода и ќе оставиш да стаса 30мин. После 30 мин пак го замесуваш па го ставаш паричето и го ставаш на 200 степени 20мин. Ако сакаш да правиш фигури од тесто овде имаш состојки:
Го месиш тестото и го делиш на топчиња па ги расукуваш на тркалца како лепчиња. Одозгора ќе ги премачкаш со масло а одоздола или на набрашнета површина или на хартија за печење. Така ќе стасаат малку и ќе почнеш да ги тегнеш. Не чекај многу зошто додека да стасаш до последната ќе ти прекисне и ќе ти се кине. Кога ќе ги направиш пак пред печење малку да откиснат.
Овоа или на др фирма небитно за стаклена глазура каде може да најдам Или има др метод за стаклена глазура , постапки нешто ако сте правеле
Еве еден рецепт за тегнета пита, испробан неколку пати ●Потребни состојки: 600/700 гр. Брашно 250 мл. Млака вода 1/2 лажиче сув квасец 1/2 шеќер 1 лажиче сол 2-3 лажици зејтин ●Фил: Јас ја правев со овчо сирење и искористив 300 гр. Вие можете да ставите што сакате по желба. Кај мене децата ја сакаат само со сиренце. Се раствара квасецот во вода заедно со шеќерот и солта. Се додава полека во веќе ставено брашно во сад7. Се меси и се додава зејтинот и се прави меко тесто. Кај мене бараше повеќе месење за да стане мазно. *ДОКОЛКУ ВИ ЛЕПИ ТЕСТОТО МОЖЕ СЛОБОДНО ДА ДОДАДЕТЕ БРАШНО ПО ПОТРЕБА Се остава да одмори 10 минути. Во меѓувреме може да го спремите филот. Јас го изгмечив сирењето убаво со вилушка. После 10 минути тестото треба да е помеко и полесно за изработка. Се тегне како ролат и се сечат еднакви топчиња. Мене ми испаднаа 9. Се сука секое топче колку една чинија од прилика и се мачка со масло на веќе намрсена чинија. Повторувате иста постапка со сите останати топчиња и се редат така сукани намрсени едно врз едно. (Битно е да се мрсни за поубаво да се тегнат). Се оставаат да постојат 15 мин. Се става чист чаршав на маса. Ги отпревртувате корите ја земате првата што сте ја премачкале и полека ја тегните колку можете ( постапката ја имате во highlight) од сите страни можно е да Ви се скине на краевите ама не е страшно. Така истегнета ја прскате со зејтин малку и ставате од сирењето. После го подигнувате чаршавот нагоре и таа самата ќе си се свитка како ролат. Се става во намрсен плех почнувајќи од средина виткате и секоја наредна ја продолжувате. Пред печење се прска убаво со зејтин. Се пече на 200° 20/30 минути да порумени.
Се мешаат урда и брашно во однос на тежина урдата да е дупло потешка од брашното. Мојот рецепт е 200 грама урда, а 100 грама брашно. Тоа се меша со малку сол и се формираат топчиња. Настрана, се става вода, да зоврие. Внатре се ставаат њоките. Нека повријат некоја минута.
Јас тортиљите ги спремам со ова: кромид испржен со мелено месо. Толку. Во последно време почнав да додавам и сецкана пиперка и доматен сос. Мене ми е превкусно.
Свинското (јас користам бут) исечи го на ситни коцки и вари го 1 час, потоа фрли ја водата, а во месото стави маслиново масло, сол, бибер, вегета, црвен пипер, доколку сакаш може да стаеш други зачини по желба. Запржи го и ќе почне да се двои ќе стане ситно, стави 2 лажици сенф, 1л. мед. Стави го на тортиља, стави помфрит, кечап или bbq сос, свиткај и јади
Дали има некој испробан рецепт за ачми- турски ѓевречиња? И треба да испаднат како лиснато тесто или не? Гуглам, некаде се како лиснато, некаде како пинерлија.