Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. T.e.d.d.y

    T.e.d.d.y Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    8.265
    Пол:
    Женски
    Највеќе време ти одзема печењето пандишпанот, а можеш да купиш и готов пандишпан/кори .Се друго е брзо и едноставно.
    Можеш да направиш тортичка со праски. На секој ред ставаш праски и хопла, и на крајот целата торта ја мачкаш со хопла. :) Измисли нешто. Инаку јас ваква торта имам јадено со јаболки, и преубава беше. Само што место хопла имаше пудинг од ванила. :)
     
    На CIA му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CIA

    CIA Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2011
    Пораки:
    1.525
    Допаѓања:
    3.029
    Девојки рецепт да не знае некоја за онакви лижавчиња од прегорен шеќер?
    [​IMG]
    нема ја глушец да правам,туку ја ставив за да видите на какви лижавчиња мислам :lol:
     
  3. Emma89

    Emma89 Популарен член

    Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426

    Еве и јас ќе додадам мислење, можеш и со бисквити. Значи ред бисквити ред хопла ред праски и се така неколку слоја. Остави ја да впие во фрижидер една ноќ и утредента ќе имаш убава сочна торта. :)
     
  4. girl.9

    girl.9 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јули 2012
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    478
    Брзи слатки што лесно се прават

    Ај дајте предлог за некои слатки или благи работи што брзо и лесно се прават :)
     
  5. lepa.milena

    lepa.milena Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    161
    НЕШТО БРЗО И ВКУСНО

    НЕСКАФЕ СЛАТКИ

    Потребни состојки:
    - 3 чоколади за готвење
    - 300 грама лупени и измелени кикиритки
    - 6 лажици масло
    - 6 лажици шеќер
    - едно мало нескафе колку за една шоља (едно мало лажиче)

    Се топат чоколадата за готвење ставајќи се и маслото, па се додава шеќерот и нескафето, па измелените кикиритки. Потоа измешаната смеса се става во калапи, зависно од формата каква сакаш да ја имаат слатките и после чекаш да се стврднат, па се спремни за послужување.
     
    На girl.9 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Wild-GirL

    Wild-GirL Популарен член

    Се зачлени на:
    11 септември 2010
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    1.259
    Еве нешто слично на тоа што го бараш:

    http://hajdpark.mk/torta-so-jagodi-koja-ne-se-peche/

    :)
     
    На rossonerka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Пол:
    Женски
    Знае ли некој каде кај нас може да се најде кондензирано млеко?
    Денес барав во Веро, но не најдов.
     
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163
    Пол:
    Женски
    Нема посебен рецепт, само растопи го шеќерот и со него шарај си форми на хартија за печење - кога ќе се стврдне шеќерот имаш лижавче. Ние како мали со брат ми топевме шеќер и на лажиче го собиравме, па кога ќе се стврднеше имавме буквално лижавче :lol:

    Пеперминт, мислиш на млеко во прав? :?: или јас нешто сум помешала?
     
    На CIA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Peppermint

    Peppermint Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Пол:
    Женски
    Не е млеко во прав, течно е, но двојно поконцентрирано од ова кое го користиме за пиење. Индустриски му е одземена пола од водата. Се продава во лименки од околу 500 мл. Одлично е за домашен сладолед. До лани купував во Грција, сега за првпат барам кај нас, но изгледа ништо.
     
  10. leo-n-tina

    leo-n-tina Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2010
    Пораки:
    449
    Допаѓања:
    386
    Во кам-маркет како да видов провери за секој случај.
     
    На Peppermint му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Дали има шанса да се направи ѓомлезе во рерна, или да не си правам бајрам на умот?
    Веќе 4 години немам каснато ;( ;( , не сум од Струга, нити имам каде да го печам под вршник, па сега кога го прочитав ова http://egotvac.com.mk/index.php/en/peciva/259-2012-02-07-15-06-30пак ме прифати желбата за ѓомлезе.
    (не дека некогаш ме напуштила, ама упорно ја контролирам :lol: )

    Е сега ми фали малку да ме охрабрите и веднаш пробувам со пола доза :angel:
    Само ме буни квасецот што е напишан горе во состојките, а долу никаде го нема :wasntme:
    И не знам на колку степени да печам и дали да направам повеќе да пече горен, долен греач или да направам да биде еднакво?


    Жениии помагајте, дајте ми одговори на моите прашања плиис :$ , 4ипол е а мене ми се јаде страшно, ако се прави во рерна штом видам сончев зрак се фрлам на работа :muscle: :D
     
  12. Marbella

    Marbella Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јуни 2012
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    342
    Лани зимата, пошто беше ладно и надвор неможе да се прави ѓомлезе ние дома и запнавме на бабами ќе ни правиш и готово и зеде таа ни правеше, ама на оган на дрва, и сега неможе да се зори ни од горе ни од долу корка да се направи, па му дојде како печени палачинки една над друга, вкусно е, ама штом нема корки мене не ми е ѓомлезе, па пробај ти, можда ќе ти се посреќи...
    А иначе немора да си посебно од некој крај за да направиш, најди само сач за ѓомлезето некаде распрашај се, и тепсија најголема што имаш и оган во двор :D и ете ти ѓомлезе...
    Леле јас на диета а за ѓомлезиња се распишав, ми се пријаде ;( :lol:
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  13. ljubicicaa

    ljubicicaa Популарен член

    Се зачлени на:
    14 декември 2010
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    560
    јас појма немам зошто во рецептот имат квасец, мајками цел живот прави ама никогаш квасец не става,а и сите што ги знам никој не става квасец ;)
    еве ти еден линк, тука има коментари на некои кои правеле во шпорет па види, а имаш и рецепт ;)
    http://moirecepti.mk/recepti/vasi-recep ... more-10621
     
    На sesilija му/ѝ се допаѓа ова.
  14. danniela5

    danniela5 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јуни 2011
    Пораки:
    1.308
    Допаѓања:
    881
    Пол:
    Женски
  15. Ognenija

    Ognenija Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 април 2012
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    586
    Како се прават полнети пиперки? Некој лесен рецепт без многу намирници само со ориз, мелено месо и пиперки ако може. Лани правев ама оти многу често готвам сум заборавила. :)
    Мислам дека ги направив вака некако:
    -Ги отстранив рачките на пиперките и ги тргнав семките.
    -Во тава на зејтин испржив мелено месо и ориз
    -Ги наполнив пиперките и ги ставив да се печат
    Добри излегоа, можеа да се јадат. :tmi: :D

    Е сега неможам да се сетам кое прво требаше да се попржи дали оризот или меленото месо :worried:
     
  16. Mayyya

    Mayyya Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Пол:
    Женски
    ^ Прво запржуваш кромид (ако не сакаш не мораш да ставиш, ама многу е повкусно со кромид). Откако ќе се запржи кромидот го ставаш месото да се пропжи и тоа, па после оризот (измиен). Можеш и уште еден филџан вода да ставиш, одма ќе ја прими оризот. И зачини секако (сол, вегета, црн бибер, можеш и црвен).
    Со оваа смеса се полнат пиперките, се редат во тавче и се преливаат со зовриена вода некаде повеќе од половина од пиперките да фати водата и еднаш при печењето се превртуваат.
    На крај пред да се извадат може да се прелијат со јајце и павлака, ама и не мора.
     
    На Ognenija му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Некоја Ваш проверен рецепт за топено сирење?
    Знам дека земјеното тепсиче се мачка со маргарин и знам дека се реди кашкавал, сирење, мешавина од свеж домат и сирење и се финишира со малку кашкавал, ама незнам по кој редослед оди...
     
  18. flowergarden

    flowergarden Популарен член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Со што ги затворате горе, за да не излезе смесата?
     
  19. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Со исецкан компир на крукчиња или патлиџан
     
  20. flowergarden

    flowergarden Популарен член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Јас најчесто ставам компирче, ги редам исправени, ама се некако успева да ми излезе смеса надвор. Може треба на многу тивко да ги правам. Само се чудам како ги редите легнати (како во погорниот пост), ги вртите и си остануваат цели?