Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Пол:
    Женски
    Една чаша тарана на три чаши вода :) Се вари додека се упие водата, на крај можеш и малку путер да ставиш, повкусна е. Јас ставам и мааалку масло во водата додека се вари.
     
    На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  2. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.161
    Допаѓања:
    11.967
    Пол:
    Женски
    Може ли испробан рецепт за печена кокошка да не биде сува?Јас секогаш најпрво ја варам, потоа зачинувам и на печење оди ама некако сува ми е :$
     
    На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  3. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    932
    Допаѓања:
    908
    Зошто прво ја вариш, баш со тоа ја исушуваш. Воопшто не ти треба претходно варење.
    Кокошката намачкај ја со зејтин, па зачини. По тој редослед. Стави ја во тава, покриј со фолија и печи. Можеш да ставиш и малку пиво во тавата.
    Уште подобро е ако имаш стаклен сад со капак и во него да се пече.
     
    На anggell и Hortenzija им се допаѓа ова.
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Пол:
    Женски
    Варење не, за сите видови месо истото важи.
    Свежата кокошка ја премачкуваш со зачини по желба, може и маринада да направиш, може и со путер да ја измачкаш. Во длабока тава со капак ќе ја ставиш, ќе ставиш масло/маст (ако не ставаш путер), малку вода, може исечен кромид, лук околу, може пиво ако сакаш. Ставаш капакот и да се пече 45-60, може и подолго, зависи од рерната.
     
    На anggell и duffi им се допаѓа ова.
  5. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Пол:
    Женски
    Зошто не варење? Јас секогаш прво ја варам и многу вкусна ми излага. Ме замисливте сега.
     
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.131
    Допаѓања:
    124.466
    Дали некој ја правел реформ торта во округол калап?
    Ако има слика пресек и да ми каже дали прави со 3 или 4 кори (рецептот ми е со 12 јајца)
     
    Последна измена: 19 февруари 2021
  7. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Пол:
    Женски
    IMG_20210107_183922~2.jpg

    Со три кори, мојот рецепт е со 15 јајца.
    https://moirecepti.mk/post/реформ-торта
     
    На curlyhair и eli25 им се допаѓа ова.
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Пол:
    Женски
    Оти го суши месото и не излегува сочно, туку е како гума. И јас порано варев, ама после tips and tricks емисиите на Гордон Ремзи за готвење, не го варам месото пред да го печам. Само го запржувам да фати кора и после во рерна на динстање со капак и малку вода и вино или пиво. Повкусно е, помеко и поровко.
    Кокошка не запржувам, додуша не ни купувам, оти домашни имам, е нив ги вариме, оти така бујон си правам, а и нема поубаво од домашна пилешка супа. Месото е друга приказна, тешко е за јадење, па ретко го спремаме посебно.
     
    На firequeenn, Glowy, Elen4e_sonce и 3 други им се допаѓа ова.
  9. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.418
    Допаѓања:
    126.997
    А зошто го запржуваш пред печење?
    Бујонот во што го замрзнуваш?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Пол:
    Женски
    За да фати кора и да не истечат соковите, да биде сочно. А ако го вариш, па динсташ/пржиш ќе биде суво внатре.

    Бујонот го замрзнувам во садови за лед, го истурам во нив млак, го оставам да се желира (пошто од домашно пиле ми станува ко желе) и после во замрзнувач оди. Па си земам коцки по потреба. Може и во ќеси за лед да се замрзне.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    8.361
    Пол:
    Женски
    Како да испечам стек а да биде убав сочен? Можеби под фолија?
     
  12. Lisicko

    Lisicko Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Пол:
    Женски
    И јас секогаш ја варам и после ја печам, баш сочна ми испаѓа, одозгора ставам само маслиново и вегета, е сеа ставам убаво маслиново да се натопи цела и ја печам 45 мин.

    Стекот го печам во пекач со капак, со маслиново и вегета, баш е сочен
     
    Последна измена од модератор: 2 март 2021
    На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  13. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    5.888
    Стави масло, зачини, додај вода во тавата малку и покриј со фолија. После тоа тргни ја фолијата да се испече добро. Внимавај да не го препечеш, така ќе се исуши.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Manilla

    Manilla Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 декември 2020
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    22
    Пол:
    Женски
    3 чаши вода
    Сол и маргарин по потреба
    Ќе почекаш да зоврие.
    1 чаша млеко
    Повторно ќе почекаш да зоврие.
    1 чаша тарана
    Ја вариш се додека не ја впие целата течност.
     
  15. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Можам од вечерва да спремам смеса за палачинки и да ја ставам во фрижидер, утре сабајле да ги направам?
     
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.807
    Допаѓања:
    202.813
    Пол:
    Женски
    Може. Само убаво промешај ја утре, може да е згусната смесата.
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Да
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  18. koritsaki

    koritsaki Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.892
    Допаѓања:
    107.975
    Пол:
    Женски
    Ми треба совет, што можам со намазов Филаделфија да комбинирам и да ставам во тортиља? Во него има тревки разни и лук :rofl:

    [​IMG]
     
    На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Luminary

    Luminary Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.701
    Допаѓања:
    45.860
    Пол:
    Женски
    Мојот избор би бил краставица и димен лосос (може и варено јајце да ставиш за похранливо да е).:inlove:
     
    На mal.ecka, Sexybaby86 и koritsaki им се допаѓа ова.
  20. шеќерка

    шеќерка Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2021
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    девојки, рецепти за slow cooker , како го користите и што се може да се прави во него?