Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    Една чаша тарана на три чаши вода :) Се вари додека се упие водата, на крај можеш и малку путер да ставиш, повкусна е. Јас ставам и мааалку масло во водата додека се вари.
     
    mal.ecka and KuklickaSk like this.
  2. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,088
    Likes Received:
    11,853
    Gender:
    Female
    Може ли испробан рецепт за печена кокошка да не биде сува?Јас секогаш најпрво ја варам, потоа зачинувам и на печење оди ама некако сува ми е :$
     
    Hortenzija likes this.
  3. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    908
    Зошто прво ја вариш, баш со тоа ја исушуваш. Воопшто не ти треба претходно варење.
    Кокошката намачкај ја со зејтин, па зачини. По тој редослед. Стави ја во тава, покриј со фолија и печи. Можеш да ставиш и малку пиво во тавата.
    Уште подобро е ако имаш стаклен сад со капак и во него да се пече.
     
    anggell and Hortenzija like this.
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    Варење не, за сите видови месо истото важи.
    Свежата кокошка ја премачкуваш со зачини по желба, може и маринада да направиш, може и со путер да ја измачкаш. Во длабока тава со капак ќе ја ставиш, ќе ставиш масло/маст (ако не ставаш путер), малку вода, може исечен кромид, лук околу, може пиво ако сакаш. Ставаш капакот и да се пече 45-60, може и подолго, зависи од рерната.
     
    anggell and duffi like this.
  5. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Female
    Зошто не варење? Јас секогаш прво ја варам и многу вкусна ми излага. Ме замисливте сега.
     
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,101
    Likes Received:
    124,299
    Дали некој ја правел реформ торта во округол калап?
    Ако има слика пресек и да ми каже дали прави со 3 или 4 кори (рецептот ми е со 12 јајца)
     
    Last edited: Feb 19, 2021
  7. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    IMG_20210107_183922~2.jpg

    Со три кори, мојот рецепт е со 15 јајца.
    https://moirecepti.mk/post/реформ-торта
     
    curlyhair and eli25 like this.
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    Оти го суши месото и не излегува сочно, туку е како гума. И јас порано варев, ама после tips and tricks емисиите на Гордон Ремзи за готвење, не го варам месото пред да го печам. Само го запржувам да фати кора и после во рерна на динстање со капак и малку вода и вино или пиво. Повкусно е, помеко и поровко.
    Кокошка не запржувам, додуша не ни купувам, оти домашни имам, е нив ги вариме, оти така бујон си правам, а и нема поубаво од домашна пилешка супа. Месото е друга приказна, тешко е за јадење, па ретко го спремаме посебно.
     
  9. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,982
    А зошто го запржуваш пред печење?
    Бујонот во што го замрзнуваш?
     
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    За да фати кора и да не истечат соковите, да биде сочно. А ако го вариш, па динсташ/пржиш ќе биде суво внатре.

    Бујонот го замрзнувам во садови за лед, го истурам во нив млак, го оставам да се желира (пошто од домашно пиле ми станува ко желе) и после во замрзнувач оди. Па си земам коцки по потреба. Може и во ќеси за лед да се замрзне.
     
    mal.ecka likes this.
  11. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    850
    Likes Received:
    8,360
    Gender:
    Female
    Како да испечам стек а да биде убав сочен? Можеби под фолија?
     
  12. Lisicko

    Lisicko Истакнат член

    Joined:
    Apr 17, 2020
    Messages:
    490
    Likes Received:
    1,099
    Gender:
    Female
    И јас секогаш ја варам и после ја печам, баш сочна ми испаѓа, одозгора ставам само маслиново и вегета, е сеа ставам убаво маслиново да се натопи цела и ја печам 45 мин.

    Стекот го печам во пекач со капак, со маслиново и вегета, баш е сочен
     
    Last edited by a moderator: Mar 2, 2021
    Elen4e_sonce likes this.
  13. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,338
    Likes Received:
    5,884
    Стави масло, зачини, додај вода во тавата малку и покриј со фолија. После тоа тргни ја фолијата да се испече добро. Внимавај да не го препечеш, така ќе се исуши.
     
    mal.ecka likes this.
  14. Manilla

    Manilla Истакнат член

    Joined:
    Dec 2, 2020
    Messages:
    29
    Likes Received:
    22
    Gender:
    Female
    3 чаши вода
    Сол и маргарин по потреба
    Ќе почекаш да зоврие.
    1 чаша млеко
    Повторно ќе почекаш да зоврие.
    1 чаша тарана
    Ја вариш се додека не ја впие целата течност.
     
  15. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Можам од вечерва да спремам смеса за палачинки и да ја ставам во фрижидер, утре сабајле да ги направам?
     
  16. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    Може. Само убаво промешај ја утре, може да е згусната смесата.
     
    kanella likes this.
  17. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    Да
     
    kanella likes this.
  18. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,862
    Likes Received:
    107,703
    Gender:
    Female
    Ми треба совет, што можам со намазов Филаделфија да комбинирам и да ставам во тортиља? Во него има тревки разни и лук :rofl:

    [​IMG]
     
    hermosa likes this.
  19. Luminary

    Luminary Форумски идол

    Joined:
    Aug 25, 2017
    Messages:
    2,688
    Likes Received:
    45,605
    Gender:
    Female
    Мојот избор би бил краставица и димен лосос (може и варено јајце да ставиш за похранливо да е).:inlove:
     
    mal.ecka, Sexybaby86 and koritsaki like this.
  20. шеќерка

    шеќерка Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2021
    Messages:
    28
    Likes Received:
    6
    Gender:
    Female
    девојки, рецепти за slow cooker , како го користите и што се може да се прави во него?