Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    Сега ќе печам компири, ама прв пат во овој шпорет. Ми кажаа кога го купив само во црни тави да печам ради сензорот. Одделно е рерната од ринглите. Дали можам во стаклен огноотпорен сад? И колку вода се става ? Сакам крцкав компирот да биде. Ако печам во огноотпорен сад со капакот или со фолија да покријам? Знам дека при крајот се трга капакот или фолијата, ама како е подобро?
     
  2. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,152
    Likes Received:
    27,230
    Може во огненоотпорен со капак. Не е убаво алуминиумска, а и имаш си капак што е плус :D
    За крцкави со масло само, без вода со зачини. Многу убави, стави вегета, сол, кари, црн бибер и масло и после некаде 30-45 минути извади еден со чачкалица види дали е испечен. Мислам ме разбра.
     
  3. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    Те разбрав супер. Дека за мусака ставаме вода. А и кога баба ми пече гледам ги залива со вода компирите. Јас сакам крцкави, не меки. Значи не ставам масло во тавата, во сад ставам масло и зачини и ги мешам компирите па ги редам во тава да се печат?

    Едит: да ставам хартија за печење или не? Или ако ги печам во црна обична тепсија, треба фолија/капак?
     
  4. Cherry333

    Cherry333 Популарен член

    Joined:
    Jul 30, 2019
    Messages:
    2,549
    Likes Received:
    7,436
    Gender:
    Female
    Јас на хартија за печење ги редам, кога печам само компири без вода ги правам вака и супер излегуваат. И не покриваш ништо. Зачини како сакаш стави, јас ги редам компирите па одозгора зачини и малку масло. 100 пати се едитував, ако сакаш покрцкави исечкај ги потенки
     
    mal.ecka, GirlRose and Fallen.Angel like this.
  5. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    Фала. Уште ова. На колку да биде рерната? На 200 или ?
     
  6. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,152
    Likes Received:
    27,230
    Добро рекла @Cherry333
    Може на 200, да. Проверувај само да не изгорат
     
    Cherry333 likes this.
  7. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Female
    А зошто некогаш се става вода со компирите, а некогаш не?
     
    Осе likes this.
  8. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,338
    Likes Received:
    5,884
    Со вода мене ретко кога крцкави ми излегуваат. Обично вода ставам за да ги омекне, свари малце. А за крцкави на хартија за печење, без вода и со малце масло премачкани.
     
  9. Cherry333

    Cherry333 Популарен член

    Joined:
    Jul 30, 2019
    Messages:
    2,549
    Likes Received:
    7,436
    Gender:
    Female
    Кој како сака си ги прави. Јас вода им ставам кога ги печам со риба или батаци нешто, инаку не
     
  10. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Зависи до компирот. На младите компири нема потреба од вода воопшто да се става, тие и така се полни со вода бидејќи се млади.
    Јас кога печам ,,стари,, компири не ставам вода туку само зејтин, сол и сусам и лен, понекогаш и 4 вида семиња и секогаш се крцкави. Печам во тавче кое не лепи
     
    Elen4e_sonce likes this.
  11. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    Фала ви многу. Компирите успешни. Крцкави а меки внатре.

    Иако брзо одговарате, сепак да си прашам по со време. Утре ќе печам ориз со пилешко. Не копани туку парчиња стек сакам да ставам. Претходно треба ли стекот да го варам? И дали на 1 чаша ориз беа 3 чаши вода?
     
    mal.ecka, GirlRose and Осе like this.
  12. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    Стекот прво го одвари па после ке го ставеш во оризот да се довари. После од водата што си го варела стекот можеш да ја додадеш истата во оризот.
     
    Fallen.Angel likes this.
  13. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    И уште нешто, за по вкусен ориз освен водата можеш да додадеш плус околу 40-50мл млеко.
     
    Fallen.Angel likes this.
  14. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    a наместо зејтин путер? или не ?
     
  15. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    Може и зејтин и путер, што сакаш тоа, јас некогаш ставам зејтин, некогаш путер.
     
    Fallen.Angel likes this.
  16. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    Фала. од око ставаш или? Ете путер сакам не знам колку?
     
  17. annii

    annii Популарен член

    Joined:
    Apr 16, 2010
    Messages:
    3,338
    Likes Received:
    5,884
    @Fallen.Angel јас оризот во тава го правам со тоа што прво запржувам малку кромид на рингла. Е само тука ставам малце масло, отприлика мала кафена лажичка, додека се искарамелизира кромидот, па го додавам оризот во истата тава и му ставам вода и зачини.
    За путер мислам дека иста количина би ставила, колку да се растопи за кромидот да го запржам.
     
    Last edited: Mar 24, 2021
    Fallen.Angel likes this.
  18. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,884
    ОК шефе. Благодарам многу и извини што досадувам. Ориз само како студент имам правено на жими мајка колку да се јаде нешто. Сега сопруг треба да јаде мора пазење. Исто ќе го направам како што ми кажа со исклучок на тоа што ќе додадам стек. Ама се премислив, задутре ќе го правам. Утре мусака ќе направам, за тоа не прашувам знам :D
     
    annii likes this.
  19. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    Ставаш колку да можеш да го запржеш кромидот, околу 30мл, кога ке го запржеш кромидот го додаваш оризот, исто и него го запржуваш околу 4-5 минути и послее ја додавааш водата,ставаш зачини и малку млеко. Јас откако ке му ја ставам водата и млекото го оставам на рингла околу 5 минути и потоа го ставам во загреана рерна на 180-200 степени.
     
    Fallen.Angel likes this.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    Што можам да користам како "замена" за јајца за да добијам посен рецепт? Или да не експериментирам?