1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Сега ќе печам компири, ама прв пат во овој шпорет. Ми кажаа кога го купив само во црни тави да печам ради сензорот. Одделно е рерната од ринглите. Дали можам во стаклен огноотпорен сад? И колку вода се става ? Сакам крцкав компирот да биде. Ако печам во огноотпорен сад со капакот или со фолија да покријам? Знам дека при крајот се трга капакот или фолијата, ама како е подобро?
     
  2. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.160
    Допаѓања:
    27.267
    Може во огненоотпорен со капак. Не е убаво алуминиумска, а и имаш си капак што е плус :D
    За крцкави со масло само, без вода со зачини. Многу убави, стави вегета, сол, кари, црн бибер и масло и после некаде 30-45 минути извади еден со чачкалица види дали е испечен. Мислам ме разбра.
     
    На tinka-mace, manako1, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Те разбрав супер. Дека за мусака ставаме вода. А и кога баба ми пече гледам ги залива со вода компирите. Јас сакам крцкави, не меки. Значи не ставам масло во тавата, во сад ставам масло и зачини и ги мешам компирите па ги редам во тава да се печат?

    Едит: да ставам хартија за печење или не? Или ако ги печам во црна обична тепсија, треба фолија/капак?
     
  4. Cherry333

    Cherry333 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.560
    Допаѓања:
    7.453
    Пол:
    Женски
    Јас на хартија за печење ги редам, кога печам само компири без вода ги правам вака и супер излегуваат. И не покриваш ништо. Зачини како сакаш стави, јас ги редам компирите па одозгора зачини и малку масло. 100 пати се едитував, ако сакаш покрцкави исечкај ги потенки
     
    На mal.ecka, GirlRose и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  5. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Фала. Уште ова. На колку да биде рерната? На 200 или ?
     
  6. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.160
    Допаѓања:
    27.267
    Добро рекла @Cherry333
    Може на 200, да. Проверувај само да не изгорат
     
    На Cherry333 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 мај 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    630
    Пол:
    Женски
    А зошто некогаш се става вода со компирите, а некогаш не?
     
    На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  8. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    5.888
    Со вода мене ретко кога крцкави ми излегуваат. Обично вода ставам за да ги омекне, свари малце. А за крцкави на хартија за печење, без вода и со малце масло премачкани.
     
  9. Cherry333

    Cherry333 Популарен член

    Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.560
    Допаѓања:
    7.453
    Пол:
    Женски
    Кој како сака си ги прави. Јас вода им ставам кога ги печам со риба или батаци нешто, инаку не
     
  10. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Зависи до компирот. На младите компири нема потреба од вода воопшто да се става, тие и така се полни со вода бидејќи се млади.
    Јас кога печам ,,стари,, компири не ставам вода туку само зејтин, сол и сусам и лен, понекогаш и 4 вида семиња и секогаш се крцкави. Печам во тавче кое не лепи
     
    На Elen4e_sonce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Фала ви многу. Компирите успешни. Крцкави а меки внатре.

    Иако брзо одговарате, сепак да си прашам по со време. Утре ќе печам ориз со пилешко. Не копани туку парчиња стек сакам да ставам. Претходно треба ли стекот да го варам? И дали на 1 чаша ориз беа 3 чаши вода?
     
    На mal.ecka, GirlRose и Осе им се допаѓа ова.
  12. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Стекот прво го одвари па после ке го ставеш во оризот да се довари. После од водата што си го варела стекот можеш да ја додадеш истата во оризот.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    И уште нешто, за по вкусен ориз освен водата можеш да додадеш плус околу 40-50мл млеко.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    a наместо зејтин путер? или не ?
     
  15. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Може и зејтин и путер, што сакаш тоа, јас некогаш ставам зејтин, некогаш путер.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    Фала. од око ставаш или? Ете путер сакам не знам колку?
     
  17. annii

    annii Популарен член

    Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.340
    Допаѓања:
    5.888
    @Fallen.Angel јас оризот во тава го правам со тоа што прво запржувам малку кромид на рингла. Е само тука ставам малце масло, отприлика мала кафена лажичка, додека се искарамелизира кромидот, па го додавам оризот во истата тава и му ставам вода и зачини.
    За путер мислам дека иста количина би ставила, колку да се растопи за кромидот да го запржам.
     
    Последна измена: 24 март 2021
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.884
    ОК шефе. Благодарам многу и извини што досадувам. Ориз само како студент имам правено на жими мајка колку да се јаде нешто. Сега сопруг треба да јаде мора пазење. Исто ќе го направам како што ми кажа со исклучок на тоа што ќе додадам стек. Ама се премислив, задутре ќе го правам. Утре мусака ќе направам, за тоа не прашувам знам :D
     
    На annii му/ѝ се допаѓа ова.
  19. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    Ставаш колку да можеш да го запржеш кромидот, околу 30мл, кога ке го запржеш кромидот го додаваш оризот, исто и него го запржуваш околу 4-5 минути и послее ја додавааш водата,ставаш зачини и малку млеко. Јас откако ке му ја ставам водата и млекото го оставам на рингла околу 5 минути и потоа го ставам во загреана рерна на 180-200 степени.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Пол:
    Женски
    Што можам да користам како "замена" за јајца за да добијам посен рецепт? Или да не експериментирам?