Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. jok

    jok Истакнат член

    Joined:
    Jul 21, 2012
    Messages:
    932
    Likes Received:
    909
    IRBBB likes this.
  2. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,345
    Likes Received:
    33,701
    Gender:
    Female
    jok likes this.
  3. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,889
    ама чекај? Јас пропржував во тава за пржење, па после се ставав во тава за печење. Не така?
     
  4. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,054
    Gender:
    Female
    Може и во тавата за печење да го испржиш кромидот, оризот па кога ке додадеш вода и зачини да го вратиш во рерна.
     
    Fallen.Angel likes this.
  5. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Joined:
    Jun 18, 2014
    Messages:
    2,944
    Likes Received:
    7,889
    Е добро, така и баба ми кажуваше порано, не ја сфатив. Одделно правев, ама дека само за мене, чаша ориз викаше она и 3 чаши вода во тавата за печење.

    Едит: Јас ставав зачини на масло во тавче за палачинки,на ринглата бидејќи не сакам кромид, не ставав, го додавав оризот, потоа вода и кратко да се запржи, потоа земав тава за печење, истурав се во неа и плус вода додавав и ставав во загреана рерна. Сега некако ми звучи комплицирано. Ќе морам и кромид да ставам и пилешко месо за сопругот, така јадел.
    ВТОР Едит: А имам и една тава плитка како тенџере изгледа. Може како што кажувате таа да ја ставам на рингла па после на печење.
     
    mal.ecka likes this.
  6. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,054
    Gender:
    Female
    Поубаво е така, плус некои додаваат грашак и морков. Се во едно плехче да не миеш дупло садови.
     
    Glowy, mal.ecka and Fallen.Angel like this.
  7. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2019
    Messages:
    156
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Mi trebase da topam cokolado no nemav kujnsko cokolado doma, probav da rastopam milka triple no ne ispadna kako st treba i zavrsiv so ova... 16167785467973486871598091347401.jpg
    E sega imam okolu 350 grama upropasteno cokolado i ne znam kako da go iskoristam... help...
     
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,145
    Likes Received:
    204,671
    Gender:
    Female
    Никако, освен да се изеде. Ум за другпат.
    Стави нешто друго во чоколадото, масло, вода или можеби во воден сад си го ставила? Една капка вода може да го упропасти било кое чоколадо, а маслото не се додава секогаш (оти сите топат чоколадо со масло, а нема потреба).
     
  9. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2019
    Messages:
    156
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Go topev vo mikro so malku margarin, um za drug pat ke go izedeme so lazica
     
  10. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,962
    Likes Received:
    18,292
    Пробај на пареа растопи и направи вакви
    upload_2021-3-26_19-4-25.png
     
  11. Ugly Duckling

    Ugly Duckling Форумски идол

    Joined:
    Aug 16, 2018
    Messages:
    3,619
    Likes Received:
    43,336
    Gender:
    Female
    Мафини можеби? Брзо се прават.
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,145
    Likes Received:
    204,671
    Gender:
    Female
    Маргарин никако. Сега и да сакаш, не можеш да го топиш, ја загубило текстурата. Никако не може да се искористи, освен вака да го изедете.
     
  13. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    13,850
    Gender:
    Female
    На путер колачи, оние како бисквити дали ќе се залепи фондан, никогаш не сум користела фондан на торта и колачи, па не знам дали на овие ќе залепи, да не лепи само на фил?
     
  14. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,460
    Би требало да лепи, премачкај го минимално со вода малку, за да залепи поубаво ако не сака така само.
     
    anggell likes this.
  15. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Joined:
    Sep 23, 2020
    Messages:
    260
    Likes Received:
    299
    Gender:
    Female
    Дали знае некој како да направам совршен крем за декорирање на торта со шприц за готвење. Сум пробала со хопла, шампа и шлаг крем ама не е како кремот што го прават во слаткарница :D.
     
  16. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,345
    Likes Received:
    33,701
    Gender:
    Female
    2 јајца
    250 гр маргарин
    250 гр чоколадо за готвење
    2 лажици шеќер
    Во длабок сад на оган ставете го маргаринот и чоколадото да се растопат. Откако се хомогенизирани, оставете да се изладат ( но не и да се стегнат)
    Изматете на страна во друг сад 2 цели јајца со 2 лажици брашно и додавајте го постепено растопеното чоколадо со маргарин. На почеток кремот ќе ви изгледа течен но оставете некоја минута да се подизлади и повторно разматете го со миксер.

    Ова ми е од реформ торта и испаѓа преубаво.
     
    hermosa and **MajkaE ** like this.
  17. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Joined:
    Sep 23, 2020
    Messages:
    260
    Likes Received:
    299
    Gender:
    Female
    Фала многу. Дали има врска каква боја е чоколадото и дали може да се става прехрамбена боја внатре?
     
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,345
    Likes Received:
    33,701
    Gender:
    Female
    Искрено не знам, само со темно чоколадо имам правено. Нека кажат поискусните.
     
    **MajkaE ** likes this.
  19. pikabu5

    pikabu5 Популарен член

    Joined:
    Aug 14, 2020
    Messages:
    683
    Likes Received:
    1,057
    Gender:
    Female
    Испробан рецепт за пилешко во кари сос?
     
  20. tigarce

    tigarce Истакнат член

    Joined:
    May 21, 2011
    Messages:
    118
    Likes Received:
    454
    Пилешкото и шампињоните ги сецкаш на ситни парчиња и ги пропржуваш околу 15-тина минути.
    Се додава неутрална павлака за готвење, сол, бибер и 1 лажица кари. Се меша уште 5-10 мин. додека да се згусне павлаката.

    Доколку не сакаш печурки, истите можеш да ги изоставиш.
     
    mal.ecka and pikabu5 like this.