1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. jok

    jok Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 јули 2012
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    896
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    32.980
    Пол:
    Женски
    На jok му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.872
    ама чекај? Јас пропржував во тава за пржење, па после се ставав во тава за печење. Не така?
     
  4. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.040
    Пол:
    Женски
    Може и во тавата за печење да го испржиш кромидот, оризот па кога ке додадеш вода и зачини да го вратиш во рерна.
     
    На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Fallen.Angel

    Fallen.Angel Популарен член

    Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.872
    Е добро, така и баба ми кажуваше порано, не ја сфатив. Одделно правев, ама дека само за мене, чаша ориз викаше она и 3 чаши вода во тавата за печење.

    Едит: Јас ставав зачини на масло во тавче за палачинки,на ринглата бидејќи не сакам кромид, не ставав, го додавав оризот, потоа вода и кратко да се запржи, потоа земав тава за печење, истурав се во неа и плус вода додавав и ставав во загреана рерна. Сега некако ми звучи комплицирано. Ќе морам и кромид да ставам и пилешко месо за сопругот, така јадел.
    ВТОР Едит: А имам и една тава плитка како тенџере изгледа. Може како што кажувате таа да ја ставам на рингла па после на печење.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.040
    Пол:
    Женски
    Поубаво е така, плус некои додаваат грашак и морков. Се во едно плехче да не миеш дупло садови.
     
    На Glowy, mal.ecka и Fallen.Angel им се допаѓа ова.
  7. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    526
    Пол:
    Женски
    Mi trebase da topam cokolado no nemav kujnsko cokolado doma, probav da rastopam milka triple no ne ispadna kako st treba i zavrsiv so ova... 16167785467973486871598091347401.jpg
    E sega imam okolu 350 grama upropasteno cokolado i ne znam kako da go iskoristam... help...
     
  8. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.822
    Пол:
    Женски
    Никако, освен да се изеде. Ум за другпат.
    Стави нешто друго во чоколадото, масло, вода или можеби во воден сад си го ставила? Една капка вода може да го упропасти било кое чоколадо, а маслото не се додава секогаш (оти сите топат чоколадо со масло, а нема потреба).
     
  9. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    153
    Допаѓања:
    526
    Пол:
    Женски
    Go topev vo mikro so malku margarin, um za drug pat ke go izedeme so lazica
     
  10. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.789
    Допаѓања:
    17.755
    Пробај на пареа растопи и направи вакви
    upload_2021-3-26_19-4-25.png
     
  11. Ugly Duckling

    Ugly Duckling Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.482
    Допаѓања:
    41.816
    Пол:
    Женски
    Мафини можеби? Брзо се прават.
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.010
    Допаѓања:
    198.822
    Пол:
    Женски
    Маргарин никако. Сега и да сакаш, не можеш да го топиш, ја загубило текстурата. Никако не може да се искористи, освен вака да го изедете.
     
  13. anggell

    anggell Популарен член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    4.743
    Допаѓања:
    8.756
    Пол:
    Женски
    На путер колачи, оние како бисквити дали ќе се залепи фондан, никогаш не сум користела фондан на торта и колачи, па не знам дали на овие ќе залепи, да не лепи само на фил?
     
  14. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.879
    Допаѓања:
    13.392
    Би требало да лепи, премачкај го минимално со вода малку, за да залепи поубаво ако не сака така само.
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  15. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    298
    Пол:
    Женски
    Дали знае некој како да направам совршен крем за декорирање на торта со шприц за готвење. Сум пробала со хопла, шампа и шлаг крем ама не е како кремот што го прават во слаткарница :D.
     
  16. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    32.980
    Пол:
    Женски
    2 јајца
    250 гр маргарин
    250 гр чоколадо за готвење
    2 лажици шеќер
    Во длабок сад на оган ставете го маргаринот и чоколадото да се растопат. Откако се хомогенизирани, оставете да се изладат ( но не и да се стегнат)
    Изматете на страна во друг сад 2 цели јајца со 2 лажици брашно и додавајте го постепено растопеното чоколадо со маргарин. На почеток кремот ќе ви изгледа течен но оставете некоја минута да се подизлади и повторно разматете го со миксер.

    Ова ми е од реформ торта и испаѓа преубаво.
     
    На hermosa и **MajkaE ** им се допаѓа ова.
  17. **MajkaE **

    **MajkaE ** Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 септември 2020
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    298
    Пол:
    Женски
    Фала многу. Дали има врска каква боја е чоколадото и дали може да се става прехрамбена боја внатре?
     
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.128
    Допаѓања:
    32.980
    Пол:
    Женски
    Искрено не знам, само со темно чоколадо имам правено. Нека кажат поискусните.
     
    На **MajkaE ** му/ѝ се допаѓа ова.
  19. pikabu5

    pikabu5 Истакнат член

    Се зачлени на:
    14 август 2020
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    1.056
    Пол:
    Женски
    Испробан рецепт за пилешко во кари сос?
     
  20. tigarce

    tigarce Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 мај 2011
    Пораки:
    116
    Допаѓања:
    453
    Пилешкото и шампињоните ги сецкаш на ситни парчиња и ги пропржуваш околу 15-тина минути.
    Се додава неутрална павлака за готвење, сол, бибер и 1 лажица кари. Се меша уште 5-10 мин. додека да се згусне павлаката.

    Доколку не сакаш печурки, истите можеш да ги изоставиш.
     
    На mal.ecka и pikabu5 им се допаѓа ова.