https://jedozovniduo.blogspot.com/2013/10/laneno-jaje.html https://jedozovniduo.blogspot.com/2018/10/aquafaba-wannabe-bjelanjak.html
Може и во тавата за печење да го испржиш кромидот, оризот па кога ке додадеш вода и зачини да го вратиш во рерна.
Е добро, така и баба ми кажуваше порано, не ја сфатив. Одделно правев, ама дека само за мене, чаша ориз викаше она и 3 чаши вода во тавата за печење. Едит: Јас ставав зачини на масло во тавче за палачинки,на ринглата бидејќи не сакам кромид, не ставав, го додавав оризот, потоа вода и кратко да се запржи, потоа земав тава за печење, истурав се во неа и плус вода додавав и ставав во загреана рерна. Сега некако ми звучи комплицирано. Ќе морам и кромид да ставам и пилешко месо за сопругот, така јадел. ВТОР Едит: А имам и една тава плитка како тенџере изгледа. Може како што кажувате таа да ја ставам на рингла па после на печење.
Mi trebase da topam cokolado no nemav kujnsko cokolado doma, probav da rastopam milka triple no ne ispadna kako st treba i zavrsiv so ova... E sega imam okolu 350 grama upropasteno cokolado i ne znam kako da go iskoristam... help...
Никако, освен да се изеде. Ум за другпат. Стави нешто друго во чоколадото, масло, вода или можеби во воден сад си го ставила? Една капка вода може да го упропасти било кое чоколадо, а маслото не се додава секогаш (оти сите топат чоколадо со масло, а нема потреба).
Маргарин никако. Сега и да сакаш, не можеш да го топиш, ја загубило текстурата. Никако не може да се искористи, освен вака да го изедете.
На путер колачи, оние како бисквити дали ќе се залепи фондан, никогаш не сум користела фондан на торта и колачи, па не знам дали на овие ќе залепи, да не лепи само на фил?
Би требало да лепи, премачкај го минимално со вода малку, за да залепи поубаво ако не сака така само.
Дали знае некој како да направам совршен крем за декорирање на торта со шприц за готвење. Сум пробала со хопла, шампа и шлаг крем ама не е како кремот што го прават во слаткарница .
2 јајца 250 гр маргарин 250 гр чоколадо за готвење 2 лажици шеќер Во длабок сад на оган ставете го маргаринот и чоколадото да се растопат. Откако се хомогенизирани, оставете да се изладат ( но не и да се стегнат) Изматете на страна во друг сад 2 цели јајца со 2 лажици брашно и додавајте го постепено растопеното чоколадо со маргарин. На почеток кремот ќе ви изгледа течен но оставете некоја минута да се подизлади и повторно разматете го со миксер. Ова ми е од реформ торта и испаѓа преубаво.
Пилешкото и шампињоните ги сецкаш на ситни парчиња и ги пропржуваш околу 15-тина минути. Се додава неутрална павлака за готвење, сол, бибер и 1 лажица кари. Се меша уште 5-10 мин. додека да се згусне павлаката. Доколку не сакаш печурки, истите можеш да ги изоставиш.