Мене за брза верзија ми го кажаа ова - пилешкото ќе си го испржиш најнормално. Настрана ќе помешаш павлака, мајонез и кари. И тоа е тоа. Направив еднаш, убаво беше.
Каде можам да најдам таква шпатула за мазнење на шлагот на тортата прецизно, со нож не можам убаво, по можност онлајн да се нарача? Дали постои некаква финта тие ситните шарени мрвици кога се ставаат на тортата да не пуштаат боја, и шарените бонбони пуштаат, па не изгледа баш убаво.
Да. Јас наместо бел шеќер, користам дарк мусковадо за колачи. За пандишпан не баш, оти не се матат јајцата убаво, има грутки од шеќерот, па можеби со демерара може.
Za sto potocno? Za pandispan pr go koristis koga matis? Za kafe? Iskreno cudno mi e i do Sega nemam koristeno pa da znam
Може ли да ми кажете свежо месо, домашно маринирано (сенф, сол, вегета, бибер) колку дена може да седи во фрижидер не подготвено? За првото запче јас правев сутлијаш демек да му биле забите бели како ориз. Се одеднаш ставаш или прво да испари водата потоа млекото?
Izvini jas malku kasnam se zaedno varam na tivko i odozgora vo sekoe tanjirce stavam cimet preubavo e
Филот за торта ми испадна потечен од планираното. Што можам да направам за да го „спасам“ или нема надеж?
Шо фил е , да земеш да го матиш со миксер подолго време и да го ставиш во фрижидер после да отстои Јас така спасив еден фил пред некое време а истиов проблем го имав.
Ставив бисквити и ореви веќе по рецепт, па и повеќе. Го измешав и ќе чекам да олади, па се надевам ќе се оправи. Ви благодарам!
Јас сум почетник во кујна. Сакам да направам торта, да биде убава и интересна на изгледа за дете и за почеток ја имам следнава идеја. Да купам мала торта, да и ставам фондан и да ја украсам со фигури, светки... Дали е тоа возможно и како се прави фондан или кога ќе го купам спремен е само да го ставам од горе на тортата? Од кај се купуваат фигурите за над тортата? Ако има некој што се разбира од торти може и лп да ми пише ако не сум заклучена. Скроз сум изгубена значи.
Се мати едно јајце со малку сол и малку шеќер, се додава 200мл млеко, 200мл кисела вода и се меша, после тоа и 200г брашно. Во смесата се додава и пола филџан масло. Сето ова се мати со миксер (може и рачно), за да не ти се направат грутки. Од оваа смеса излегуваат десетина палачинки, ако ти е густа, разреди ја со вода или млеко, мене ми е таман со меркиве, малку подебели може да се палачинките, ама вкусни се секако. За повеќе палачинки дуплирај доза.