Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Имам 500гр сецкано свинско, 1 страк праз и конзерва шампињони. Како да ги спремам? Сакам пржено се заедно. Да го сварам прво месото, па на страна да пржам праз, печурките па да го додадам месото? Или печено? Хелп.
     
    Aerodromka likes this.
  2. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    1,673
    Likes Received:
    15,646
    Gender:
    Female
    Imam zamrznata aronija, za sto mozam da ja iskoristam?
     
  3. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,428
    Likes Received:
    12,506
    Gender:
    Female
    Можеш во смути или во некој домашен колач.
     
    Hortenzija likes this.
  4. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    853
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    Можеш да го испржиш месото со празот, така е многу убаво.
    Во тавче на масло ќе го ставиш да се пржи месото додека не зарумени малку, потоа ќе го додадеш празот предходно изчистен и исечен на парчиња, да се пржи заедно. Кога ќе омекне празот ќе знаеш дека е готово. Кога ќе е изпржно веќе при крај си додаваш зачини по желба.

    А еве ти и друг предлог, можеш да го динсташ свинското.
    Запржи во некое тавче/тенџере (со капак) кродмид, блага пиперка, морков (ако имаш) и печурките потоа додај го месото и пржи се заедно, да се запржи убаво. Потоа додај топла вода, некаде до пола од прженото и да се динста на тивко 2/3 саати. Повремено проверувај ако зафали додавај по малку топла вода. Кога ќе омекне месото и се двои ќе знаеш дека е готово и зачини на крај.
     
    pianogirl, mal.ecka and kanella like this.
  5. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,324
    Likes Received:
    33,660
    Gender:
    Female
    Слатко од аронија.
     
    Hortenzija and mal.ecka like this.
  6. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
    Можеш да направиш печено во рерна свинско со праз и компири многу е убаво. :)
     
    mal.ecka likes this.
  7. Pea

    Pea Истакнат член

    Joined:
    Jan 6, 2019
    Messages:
    369
    Likes Received:
    666
    Како се тегне баница?
     
    Hortenzija likes this.
  8. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,297
    Likes Received:
    16,296
     
    Hortenzija and Pea like this.
  9. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Joined:
    Feb 9, 2019
    Messages:
    156
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Sakav da napravam solenki no koga veke zavrsiv so testoto primetiv deka zaboraviv da go stavam zejtinot Ima li spas za ova testo i dali ke ispadne bilo sto od nego?
     
  10. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2021
    Messages:
    68
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Здраво,можеби малце покасно,има спас со тоа што пред да се печат ќе ставите маргарин одозгора и плус ќе бидат многу меки
     
  11. puffla

    puffla Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2014
    Messages:
    152
    Likes Received:
    52
    Здраво.. сакам да прашам дали знаете како се приготвува луковица (бела течност со мирис на лук) кој се додава во чорба и тоа се додава одкако чорбата е сервирана
     
  12. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2021
    Messages:
    68
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Здраво,мислам дека тоа што го бараш се приготвува со ситно исечкан лук,магдонос и вински оцет.
     
    puffla likes this.
  13. puffla

    puffla Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2014
    Messages:
    152
    Likes Received:
    52
    фала ке пробам
     
    ArtemisSs likes this.
  14. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,850
    Likes Received:
    109,902
    Gender:
    Female
    Лук, магдонос и алкохолен оцет, не вински, од вински е темно. И сол, со сол се толчи лукот.
     
    ArtemisSs and puffla like this.
  15. puffla

    puffla Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2014
    Messages:
    152
    Likes Received:
    52
    јас го имам пробано во ресторан.. само да прашам вода да не треба да се додаде и колку се става оцет?
     
  16. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,850
    Likes Received:
    109,902
    Gender:
    Female
    Вода не, ама се останато по вкус и количина. Зависи колку чорба имаш и колку ќе јадете. Свекрва ми з јагнешка го прави со балсамико и мене исто ми е убаво, ама дава лоша боја на чорбата.
     
    puffla, ArtemisSs and mal.ecka like this.
  17. puffla

    puffla Истакнат член

    Joined:
    Jul 3, 2014
    Messages:
    152
    Likes Received:
    52
    Здраво дали знаете каде можам да најдам супа од тиква во кесичка без разлика на фирмата??
    Имам проверено во супер кит го и ги нема
     

    Attached Files:

    crazylady likes this.
  18. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Joined:
    Nov 16, 2021
    Messages:
    68
    Likes Received:
    529
    Gender:
    Female
    Исто сум барала и јас но не најдов и почнав дома сама да си ја приготвувам. Можеби има во Скопје по големите маркети..
     
    crazylady and puffla like this.
  19. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Joined:
    Oct 25, 2012
    Messages:
    8,031
    Likes Received:
    48,361
    Gender:
    Female
    Пребарај на нет исто и на јутуб под назив охридско макало
     
  20. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Каде да најдам кандирано овошје ?

    Едно време имаше во Веро, ама одамна немам видено.