Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Имам 500гр сецкано свинско, 1 страк праз и конзерва шампињони. Како да ги спремам? Сакам пржено се заедно. Да го сварам прво месото, па на страна да пржам праз, печурките па да го додадам месото? Или печено? Хелп.
     
    На Aerodromka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Hortenzija

    Hortenzija Популарен член

    Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    15.301
    Пол:
    Женски
    Imam zamrznata aronija, za sto mozam da ja iskoristam?
     
  3. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Можеш во смути или во некој домашен колач.
     
    На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
    Можеш да го испржиш месото со празот, така е многу убаво.
    Во тавче на масло ќе го ставиш да се пржи месото додека не зарумени малку, потоа ќе го додадеш празот предходно изчистен и исечен на парчиња, да се пржи заедно. Кога ќе омекне празот ќе знаеш дека е готово. Кога ќе е изпржно веќе при крај си додаваш зачини по желба.

    А еве ти и друг предлог, можеш да го динсташ свинското.
    Запржи во некое тавче/тенџере (со капак) кродмид, блага пиперка, морков (ако имаш) и печурките потоа додај го месото и пржи се заедно, да се запржи убаво. Потоа додај топла вода, некаде до пола од прженото и да се динста на тивко 2/3 саати. Повремено проверувај ако зафали додавај по малку топла вода. Кога ќе омекне месото и се двои ќе знаеш дека е готово и зачини на крај.
     
    На pianogirl, mal.ecka и kanella им се допаѓа ова.
  5. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Пол:
    Женски
    Слатко од аронија.
     
    На Hortenzija и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.857
    Пол:
    Женски
    Можеш да направиш печено во рерна свинско со праз и компири многу е убаво. :)
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pea

    Pea Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Како се тегне баница?
     
    На Hortenzija му/ѝ се допаѓа ова.
  8. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.210
    Допаѓања:
    15.742
     
    На Hortenzija и Pea им се допаѓа ова.
  9. Broken♡

    Broken♡ Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2019
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    529
    Пол:
    Женски
    Sakav da napravam solenki no koga veke zavrsiv so testoto primetiv deka zaboraviv da go stavam zejtinot Ima li spas za ova testo i dali ke ispadne bilo sto od nego?
     
  10. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    529
    Пол:
    Женски
    Здраво,можеби малце покасно,има спас со тоа што пред да се печат ќе ставите маргарин одозгора и плус ќе бидат многу меки
     
  11. puffla

    puffla Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    52
    Здраво.. сакам да прашам дали знаете како се приготвува луковица (бела течност со мирис на лук) кој се додава во чорба и тоа се додава одкако чорбата е сервирана
     
  12. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    529
    Пол:
    Женски
    Здраво,мислам дека тоа што го бараш се приготвува со ситно исечкан лук,магдонос и вински оцет.
     
    На puffla му/ѝ се допаѓа ова.
  13. puffla

    puffla Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    52
    фала ке пробам
     
    На ArtemisSs му/ѝ се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.094
    Допаѓања:
    106.927
    Пол:
    Женски
    Лук, магдонос и алкохолен оцет, не вински, од вински е темно. И сол, со сол се толчи лукот.
     
    На ArtemisSs и puffla им се допаѓа ова.
  15. puffla

    puffla Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    52
    јас го имам пробано во ресторан.. само да прашам вода да не треба да се додаде и колку се става оцет?
     
  16. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.094
    Допаѓања:
    106.927
    Пол:
    Женски
    Вода не, ама се останато по вкус и количина. Зависи колку чорба имаш и колку ќе јадете. Свекрва ми з јагнешка го прави со балсамико и мене исто ми е убаво, ама дава лоша боја на чорбата.
     
    На puffla, ArtemisSs и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. puffla

    puffla Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    152
    Допаѓања:
    52
    Здраво дали знаете каде можам да најдам супа од тиква во кесичка без разлика на фирмата??
    Имам проверено во супер кит го и ги нема
     

    Прикачени фајлови:

    На crazylady му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ArtemisSs

    ArtemisSs Истакнат член

    Се зачлени на:
    16 ноември 2021
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    529
    Пол:
    Женски
    Исто сум барала и јас но не најдов и почнав дома сама да си ја приготвувам. Можеби има во Скопје по големите маркети..
     
    На crazylady и puffla им се допаѓа ова.
  19. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.244
    Пол:
    Женски
    Пребарај на нет исто и на јутуб под назив охридско макало
     
  20. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    Каде да најдам кандирано овошје ?

    Едно време имаше во Веро, ама одамна немам видено.