1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

1. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    А како ги редиш исправени? :wasntme: Колку ти е длабоко тавчето, жити се :lol: ?
    Не паѓа смесата, а и да падне малку не е нешто трагично па и ти :P

2. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Јас го правев во земјено тавче подмачкано со путер, прво ставив сирење ама го изгмечив со виљушка (можеш да користиш повеќе сорти на сирење, ама најдобро било фетата, мене со мешаното не ми испадна баш топено). Па после ставив ред кашкавал, па кечап, па сирење, кашкавал, кечап.
    Нема некоја посебна техника. Стави си што сакаш и колку сакаш

3. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Ма отиди си бре во ,,Буре,, во Битола на топено сирење :P
    Финтата е во видовите на сирења и овчи/мешан кашкавал затоа што тој поубаво се растопува затоа што е помрсен

На DeMelo, DzingrlakaDzikica и Dgirlll им се допаѓа ова.
  4. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Јас ги варам на рингла, вие ги печете во рерна? не ми текнало на тоа

5. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Епа тогаш не знаеш што пропушташ.
    Не се споредуваат печени во рерна со оние варените.
    Ние дома некогаш полниме бабури и ги правиме во тенџере и така воопшто не ми се вкусни, ама печените обични пиперки ги обожавам.

Задолжително да направиш во тавче, па да споделиш импресии :!: - верувам дека ќе ти се допаднат многу повеќе. :)

На lolyta777 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Има некоја специјална постапка или е истата? Се полеваат со вода до горе или?

7. Mayyya

Mayyya Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    6.027
    Јас ги полевам со вода нешто повеќе од половина од пиперките, а помалку од врвот.
    И бабурите исто ги печам, на ист начин како и пиперките, е бабурите ги ставам исправени во тавчето.
    А се затвараат со домат, компир, тиквичка. За да не се истури смесата од пиперките не ги сечете кај дршката, туку ќе ја прииснете дршката навнатре па ја повлекувате и ќе си излезе со се семки.

8. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.146
    Допаѓања:
    33.890
    Некој добар рецепт за tagliatelle???

9. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.284
    Талијатели ти се народски кажани- јуфки само потенко сечени и можеш да ги правиш по ист принцип како што ги спремаш шпагетите, нема тука некоја посебна филозофија. :)

10. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

Да не кажа Сесилија дека се јуфки ќе се чудев што чудо е пак сега тоа :)
    Јас имам еден интересен рецепт.
    Откако ќе се сварат се тргаат на страна. Во едно тавче се става малку путер да се стопи па се додаваат и ситно сечени коцки леб (може замена кубети и тоа од оние обичните без зачини). Се пропржуваат за да бидат крцкави. Врз јуфките се посолува сирење и се попарува со зејтин (кој сака) и одозгора се става крцкавото лебче или се посолуваат со пармезан и одозгора се ставаат крцкавите коцки.
    Во комбинација со кечап многу ми се допаѓаат

11. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905
    Како се прави похован кромид? :$

12. mia9184

mia9184 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    296
    Поховани прстени од кромид

-Тесто:Се матат 2 белки и се тргаат на страна.
    Се мати 200мл пиво со 200мл брашно,се додава масло,и едно јајце.
    Кога ќе се размати смесата(немора со миксер)се додаваат предходно изматените белки.Се соединува смесата и и се додава сол и бибер.

Престените од кромид ги валкаме во брашно,па во тестото па во презла.Се пржат во загреано масло.

П.С. Рецептот ми е од Тинкербел и навистина испаѓаат оргинал како по рестораниве :)

На ttrpovska, linguaragazza и Waka-waka им се допаѓа ова.
  13. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Еве една убава кулинарска идеа

На Maroon5, Mrs.Bass и kikav им се допаѓа ова.
  14. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Јас нешто да прашам. Правел ли некој fruit crumble (не знам дали постои македонски израз). Кај нас не е нешто посебно познат, но мене нешто ми влезе во глава и морам да правам (ова 24kitchen ќе ме убие).
    Се подготвува со било какво овошје (круши, праски, сливи), а јас го планирам со капини и јаболки. Се прави тесто од брашно, путер, овесни снегулки (има уште состојки, но овие се главни). Во огноотпорен сад се реди прво овошјето, а одозгора тестото се дроби како ронки да дојде и се пече. Изгледа отприлика вака

Прашањето ми е - Ако правел некој или ако пробал дали горниот дел испаѓа многу тврд заради овесните снегулки (да не кршам заби). Некој совет за подготвување, некоја финта.

Прикачени фајлови:

• images.jpg
      images.jpg
      Големина на фајлот:
      10,1 KB
      Прегледи:
      479
  15. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015

На Divinebutterfly, ripkata, Hipica и 3 други им се допаѓа ова.
  16. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Знае ли некој како кифличките да не бидат тврди од горната страна? Нели им се става јајце и сусам и малку маргарин. Да не треба голема количина маргарин или има друг трик некој?

17. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Откако ќе се ги извадиш од рерна премачкај ги со кристал маргарин. Не го штеди само :)
    Така ке останат меки!

На maja8 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Emma89

Emma89 Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    426
    ^ Јас мислам дека е доволно при печењето маргарин, а вака отпосле не знам... да не бидат многу мрсни? Ок е маргарин до умерена доза, но вака многу на маргарин ќе удараат.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.163

За крамбл мислам дека нема потреба од овесни снегулки во тестото, а ако знаеш како се прави бисквитно тесто, нема да погрешиш. Направи го слично како за лења пита, сличен рецепт има, само малку посуво да може да се рони, и мислам дека ќе биде супер.
    Јас имам таков рецепт за лења пита, при што горниот дел се ренда врз филот. А тестото е такво, бисквитно, за питава треба брашно, масло, маргарин, прашок за пециво, ванилин шеќер и кора од лимон (нема шеќер) - и кога сето ова ќе се замеси е ронливо. После му се додава жолчка со млеко и повеќе личи на тесто. Ако те интересира овој рецепт подетално, кажи, ќе ти пишам ЛП.
    Ти можеш да пробаш и со тесто за ванилици, само да е малку посуво - путер, јајца, брашно, шеќер, ванилин шеќер, прашок за пециво, лимон... и само ќе го изрониш одозгора. Овесните снегулки може да направат да биде поцврсто, ама се може и без нив.
    Инаку и јас се заразив со 24kitchen, и само експериментирам по дома, имаат навистина супер рецепти, ем брзи, ем лесни, ем достапни. Па на Храна и Вино не се толку едноставни.

Печи ги на пониска температура, максимум на 180 степени, да не поцрвенуваат многу одозгора.

На Peppermint му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.826
    Мајка ми со малку масло ги премачкува.