Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Joined:
    Sep 18, 2019
    Messages:
    910
    Likes Received:
    2,671
    Gender:
    Female
    Зависно каква варијанта правам, посна или мрсна, но обично земам од инстант нудлите, иако имам правено и баш од тие тенките, прозирни оризови нудли што ги има во Веро. Инаку можеш да земеш свеж или смрзнат зеленчук (балканска, кинеска мешавина) да го свариш или пропржиш и да додадеш и печурки, сос сум правела импровизација со путер од кикирики, соја сос и лимон, разреден со вода. Можеш да ги комбинираш со пилешко месо или месо што ти останало од ручек, сувемеснато, да им додадеш и кашкавал или пармезан додека се уште жешки, па да се растопи и спои се заедно. Еве и уште некои идеи:

    https://pinchofyum.com/lo-mein

    https://www.buzzfeed.com/emmacooke24/how-to-upgrade-your-instant-ramen
     
  2. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Се раствара сув квасец во топла вода со шеќер и брашно или директно се става во брашното за замесување?
    Секој обид да го растворам ми се прават малу грутчиња и никако не можам да ги разредам. Каде грешам?

    Пс. Неам свеж квасец дома, а ќе почнувам да го спремам лепчето и немам време да идам да купувам. Хелп!
     
  3. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,947
    Likes Received:
    18,267
    Јас не ставам брашно кога активирам квасец никогаш. Млака вода и шеќер и го поклопувам со тацна и оставам некое време за да се активира.
    И убаво си се "дуплира".
     
  4. Snowflake97

    Snowflake97 Популарен член

    Joined:
    Nov 8, 2018
    Messages:
    2,327
    Likes Received:
    9,388
    Gender:
    Female
    Можеш и дирекно во брашното сув да го ставиш, ама ако го разредуваш не ставај брашно, само квасецот, млака вода и шеќер.
     
    kanella likes this.
  5. kanella

    kanella Популарен член

    Joined:
    May 11, 2015
    Messages:
    1,280
    Likes Received:
    10,195
    Gender:
    Female
    Вака го ставив, директно во брашно. Ако излезе ќе се пофалам во темана инстаграм :D
    Фала ви на двете :f:
     
    mal.ecka, Snowflake97 and Antolinaa like this.
  6. Chantal

    Chantal Популарен член

    Joined:
    Feb 16, 2017
    Messages:
    1,377
    Likes Received:
    8,756
    Gender:
    Female
    Мафини сега направени за да бидат свежи утре сабајле како е најдобро да ги чувам? Во ќеса?
     
  7. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Joined:
    Oct 28, 2015
    Messages:
    473
    Likes Received:
    1,001
    Gender:
    Female
    Vo kutija za kolaci ili plastika so kapak
     
    Chantal likes this.
  8. edna_malecka

    edna_malecka Популарен член

    Joined:
    Jan 15, 2018
    Messages:
    3,894
    Likes Received:
    14,706
    Gender:
    Female
    Како се прават палачинки со брашно и вода само?
     
    mal.ecka likes this.
  9. firequeenn

    firequeenn Популарен член

    Joined:
    Dec 15, 2010
    Messages:
    2,284
    Likes Received:
    6,789
    @edna_malecka лично мене никогаш ми немаат успеано,стално ми се лепат ама свекрва ми редовно ги прави. Ми кажа дека треба да е на силна температура токата, тавата жешка и нелеплива.Од око става и брашно и вода.
     
    mal.ecka and edna_malecka like this.
  10. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Joined:
    Jan 9, 2022
    Messages:
    216
    Likes Received:
    948
    Gender:
    Female
    Јас секогаш ги правам со брашно вода и зејтин и сол и шеќер по една лажичка. Смесата е од прилика малце погуста од јогурт. Потоа го мачкам тавчето со зејтин и ги правам така секогаш превкусни ми испаѓаат. Толку вкусни с толку едноставни.
     
    mal.ecka likes this.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,696
    Gender:
    Female
    Како правите тесто за пастрмајлии и како го подготвувате месото?

    @flower30 тебе ќе те тагнам зашто гледам махер си за било какво тесто :)
     
    mal.ecka likes this.
  12. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,295

    Ееј фала, ама не сум баш експерт.
    Ќенти сликнам сега рецепт по кој јас правам пастрамајлии
     
    mal.ecka and Love 83 like this.
  13. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,451
    Likes Received:
    25,093
    Абе да ве прашам, сакам да направам колаче со рендани јаболка, онакво класично воздушесто, со шеќер во прав најгоре што се става најчесто. Прашањето ми е: може ли да вметнам некако пудинг од ванила?
     
    mal.ecka likes this.
  14. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,712
    Likes Received:
    9,451
    Gender:
    Female
    Подобро бомбици со рендани јаболка,ванила или рум ќе ставиш .за пудинг ми се чини дека не е добра варијанта
     
  15. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    12,435
    Gender:
    Female
    Како се прават овие слики на торти, (ангелчето на тортата) ? Накратко што погледнав се црта, бои, најверојатно специјална хартија е тоа. Дали има вакви цртежи готови кај нас да се порача?
    FB_IMG_1644515087624.jpg
     
    hermosa likes this.
  16. Nala37

    Nala37 Истакнат член

    Joined:
    Feb 1, 2022
    Messages:
    875
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Female
    Во саткарница Романса кога прашав ми кажаа дека ги цртаат рачно. И мислам на торта се црта ама па ова личи како хартија залепена
     
    anggell likes this.
  17. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    12,435
    Gender:
    Female
    Искрено и мене ми личи како хартија залепено. Гледам и неколку што прават за пари ми личи права слика залепено, да прашам секако нема да ми кажат, па барав по интернет ама на тоа видео ја цртаа па ја лепеа.
     
  18. Nala37

    Nala37 Истакнат член

    Joined:
    Feb 1, 2022
    Messages:
    875
    Likes Received:
    1,102
    Gender:
    Female
    Може ова да е хартија. Тие јас што ги гледав беа цртани на торта, не беа вака испакнати. Се чудев колку совршено се нацртани :)
     
  19. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2018
    Messages:
    863
    Likes Received:
    2,750
    Gender:
    Female
    Дехидрација се вика тоа. На хартија за печење ќе наредиш тенки исечени парчиња ќе ги наросиш со шекер и ќе печеш на 180,ама еднаш или два пати ќе мораш да ги превртеш.
     
    Aerodromka and anggell like this.
  20. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,415
    Likes Received:
    12,435
    Gender:
    Female
    Јас така пробав, не знаеш што ми испадна :$ :tmi: :D, нешто сум утнала сигурно..