Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. MeowMeow

    MeowMeow Популарен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2019
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    2.595
    Пол:
    Женски
    Зависно каква варијанта правам, посна или мрсна, но обично земам од инстант нудлите, иако имам правено и баш од тие тенките, прозирни оризови нудли што ги има во Веро. Инаку можеш да земеш свеж или смрзнат зеленчук (балканска, кинеска мешавина) да го свариш или пропржиш и да додадеш и печурки, сос сум правела импровизација со путер од кикирики, соја сос и лимон, разреден со вода. Можеш да ги комбинираш со пилешко месо или месо што ти останало од ручек, сувемеснато, да им додадеш и кашкавал или пармезан додека се уште жешки, па да се растопи и спои се заедно. Еве и уште некои идеи:

    https://pinchofyum.com/lo-mein

    https://www.buzzfeed.com/emmacooke24/how-to-upgrade-your-instant-ramen
     
  2. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Се раствара сув квасец во топла вода со шеќер и брашно или директно се става во брашното за замесување?
    Секој обид да го растворам ми се прават малу грутчиња и никако не можам да ги разредам. Каде грешам?

    Пс. Неам свеж квасец дома, а ќе почнувам да го спремам лепчето и немам време да идам да купувам. Хелп!
     
  3. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    18.172
    Јас не ставам брашно кога активирам квасец никогаш. Млака вода и шеќер и го поклопувам со тацна и оставам некое време за да се активира.
    И убаво си се "дуплира".
     
  4. Snowflake97

    Snowflake97 Популарен член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2018
    Пораки:
    2.299
    Допаѓања:
    9.291
    Пол:
    Женски
    Можеш и дирекно во брашното сув да го ставиш, ама ако го разредуваш не ставај брашно, само квасецот, млака вода и шеќер.
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Вака го ставив, директно во брашно. Ако излезе ќе се пофалам во темана инстаграм :D
    Фала ви на двете :f:
     
    На mal.ecka, Snowflake97 и Antolinaa им се допаѓа ова.
  6. Chantal

    Chantal Популарен член

    Се зачлени на:
    16 февруари 2017
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    8.718
    Пол:
    Женски
    Мафини сега направени за да бидат свежи утре сабајле како е најдобро да ги чувам? Во ќеса?
     
  7. Acka22

    Acka22 Популарен член

    Се зачлени на:
    28 октомври 2015
    Пораки:
    473
    Допаѓања:
    1.001
    Пол:
    Женски
    Vo kutija za kolaci ili plastika so kapak
     
    На Chantal му/ѝ се допаѓа ова.
  8. edna_malecka

    edna_malecka Популарен член

    Се зачлени на:
    15 јануари 2018
    Пораки:
    3.894
    Допаѓања:
    14.705
    Пол:
    Женски
    Како се прават палачинки со брашно и вода само?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. firequeenn

    firequeenn Популарен член

    Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    2.271
    Допаѓања:
    6.766
    @edna_malecka лично мене никогаш ми немаат успеано,стално ми се лепат ама свекрва ми редовно ги прави. Ми кажа дека треба да е на силна температура токата, тавата жешка и нелеплива.Од око става и брашно и вода.
     
    На mal.ecka и edna_malecka им се допаѓа ова.
  10. Hecate

    Hecate Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2022
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    948
    Пол:
    Женски
    Јас секогаш ги правам со брашно вода и зејтин и сол и шеќер по една лажичка. Смесата е од прилика малце погуста од јогурт. Потоа го мачкам тавчето со зејтин и ги правам така секогаш превкусни ми испаѓаат. Толку вкусни с толку едноставни.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.695
    Пол:
    Женски
    Како правите тесто за пастрмајлии и како го подготвувате месото?

    @flower30 тебе ќе те тагнам зашто гледам махер си за било какво тесто :)
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. flower30

    flower30 Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.817
    Допаѓања:
    141.276

    Ееј фала, ама не сум баш експерт.
    Ќенти сликнам сега рецепт по кој јас правам пастрамајлии
     
    На mal.ecka и Love 83 им се допаѓа ова.
  13. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.040
    Абе да ве прашам, сакам да направам колаче со рендани јаболка, онакво класично воздушесто, со шеќер во прав најгоре што се става најчесто. Прашањето ми е: може ли да вметнам некако пудинг од ванила?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. hermosa

    hermosa Популарен член

    Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.681
    Допаѓања:
    9.320
    Пол:
    Женски
    Подобро бомбици со рендани јаболка,ванила или рум ќе ставиш .за пудинг ми се чини дека не е добра варијанта
     
  15. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Како се прават овие слики на торти, (ангелчето на тортата) ? Накратко што погледнав се црта, бои, најверојатно специјална хартија е тоа. Дали има вакви цртежи готови кај нас да се порача?
    FB_IMG_1644515087624.jpg
     
    На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Nala37

    Nala37 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Пол:
    Женски
    Во саткарница Романса кога прашав ми кажаа дека ги цртаат рачно. И мислам на торта се црта ама па ова личи како хартија залепена
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  17. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Искрено и мене ми личи како хартија залепено. Гледам и неколку што прават за пари ми личи права слика залепено, да прашам секако нема да ми кажат, па барав по интернет ама на тоа видео ја цртаа па ја лепеа.
     
  18. Nala37

    Nala37 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Пол:
    Женски
    Може ова да е хартија. Тие јас што ги гледав беа цртани на торта, не беа вака испакнати. Се чудев колку совршено се нацртани :)
     
  19. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Пол:
    Женски
    Дехидрација се вика тоа. На хартија за печење ќе наредиш тенки исечени парчиња ќе ги наросиш со шекер и ќе печеш на 180,ама еднаш или два пати ќе мораш да ги превртеш.
     
    На Aerodromka и anggell им се допаѓа ова.
  20. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Јас така пробав, не знаеш што ми испадна :$ :tmi: :D, нешто сум утнала сигурно..