Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.086
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Јас за вакви испакнати се прашувам каква е таа хартија. Оние цртаните на торта се познаваат.
     
  2. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Пол:
    Женски
    Епа прилагоди ја температурата. Ако си ги изгорела печај на 130.
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.906
    Може ли некој да сподели рецепт за боранија и за грашок.
    Фала
    п.с. И со кои зачини се комбинираат
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.769
    Допаѓања:
    202.662
    Пол:
    Женски
    Дехидрација на овошје и зеленчук се прави на многу ниска температура, некои си 50-60 степени, неколку часа. Долг процес е тоа.

    А за цртежот, се црта рачно, на хартија што се јаде, со прехранбени бои.
     
    На Aerodromka, Aztec и anggell им се допаѓа ова.
  5. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Пол:
    Женски
    Сечкаш морков, кромид на ситно и компир на малко по крупно ги запржуваш ( доколку ставаш месо и него го ставаш) додаваш вода и на тивко да врие. Ставаш ловоров лист, вагета, сол, и на крај магданос. Кога ќр бифе при крај месото го ставаш грашокот и оставаш да врие. Ќе проверуваш кога ќе омекне грашокот готово е. Е сега пошо јас ставам компир на мене не ми треба многу запршка бидејки компирот вчествува. Ставаш запршка и тоа е тоа.
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.152
    Допаѓања:
    27.230
    Јас знам за грашок само.
    Користам замрзнат, прво го ставам малку во топла вода да се повари и да се одмрзне и омекне. А потоа го премивам со вода малку.
    Потоа во тенџере ставам кромид, лук, патлиџан (за зимо имам во шише) и ловоров лист и скроз малку маслиново.
    Ставам да се вари, потоа го додавам грашокот, може да додадеш и еден компир. Додавам и морков. Целиот зеленчук е исецкан. Варам се додека грашокот не е мек.
    На крај запршка и зачини. Мене ми е убава манџата со исушено нане, чубрика, вегета, сол и црн бибер. Некогаш и малку оригано. Го ставам да се повари малку 5 минути со запршка и зачини на тивок оган и тоа е тоа.
     
    На sani99 и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  7. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.040
    И јас барам за боранија, никој кај мене не ја сака, ама па не пробале другачие освен класично манџа. Еднаш на 24kitchen една мешаше боранија со некое ситно мевце и сос од домати и ја пикна во рерна и ми се виде крајниот резултат многу вкусен. Ама не знам што точно стави и како точно ја направи. Некој ако знае таков некој рецепт, нека пише. :D
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Пол:
    Женски
    Ситно го сецкаме кромидот и го запржуваме. Додаваме морков и продолжуваме со запржување.
    На страна во друг сад ја пропржуваме боранијата да омекне, па ја додаваме во садот кај морковите. повторно промешуваме и зачинуваме со вагета, магдонос и црн бибер. Полеваме вода. Така подготвената боранија ја префрламе во земјена тава и ставаме во загреана рерна. Се пече околу 20 минути на 200 степени.
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.047
    Пол:
    Женски
    Направи им мусака со боранија. Боранијата обаврена, ред запржено мелено со ориз и зачини па ред боранија. Кога е при крај јајца и јогурт да се запече.
     
    На SunnyGirl2 и MissChievous им се допаѓа ова.
  10. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    18.172
    @SunnyGirl2 @MissChievous

    Повелете во спојлер рецептов на Крејзи. Пројадов боранија со него. :wasntme:
     
    На MissChievous, SunnyGirl2 и CrazyGirl15 им се допаѓа ова.
  11. CrazyGirl15

    CrazyGirl15 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    25.464
    Пол:
    Женски
    @SunnyGirl2 за боранија веќе те тагна членката погоре , јас бев екстремен мразач на боранија , ама по рецептот погоре многу ја засакав . Пробај , можеби ќе ви се допадне дома :) .

    За грашок , освен манџа класично , немам јас друг рецепт .. а можеш да ставиш со ориз ( тавиче , или рижото па златна мешавина во тенџере , јас имам јадено така кај другарка , мајка и прави за слави и родендени , па ми дојде ептен вкусно и така ) .. доколку сакаш рецепт за манџа грашок , feel free to tag me ;) .
    П . С . Со боранијата може и да си додаваш морков , домати , пиперка .. од зачини , ставам се по малку ( најголема количина ми е половина кафено лажиче ) , од лук во прав , сушен магдонос , вегета , оригано ( помалку ставам поради тоа што има појак вкус ) , црвен пипер , сушен целер , ловоров лист , црн бибер и сол .. експериментирам доста со зачини :D е сега , количината на зачини зависи од количината на боранијата која ќе ја спремаш :) , јас максимум по половина кафена лажичка ставам кога правам за повеќе луѓе , а за нас вкупно 4-ца што јадеме дома третина лажиче зачини ставам ..

    Единствено што немам пробано до сега е да ставам и компир во тавата , онака некои помалечки за да може да се свари полесно и да се потпече :D .
     
    Последна измена: 13 февруари 2022
    На SunnyGirl2 и Antolinaa им се допаѓа ова.
  12. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Пол:
    Женски
    Не испаѓа месото многу суво? Дека прво варено, па пржено, па печено?
    Сакам да го пробам рецептов, ама тоа некако скептична ме прави. :?:
     
  13. Glowy

    Glowy Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.930
    Допаѓања:
    6.781
    Пол:
    Женски
    Само за грашок имам и јас, ама не се манџи, првиов (линкот) се уштипци ама се вкусни, а втор рецепт ми е кога го правам како гарнир, значи нормално варам грашок и морков (некогаш сецкан го варам, некогаш одпосле го сецкам), па по варењето се цедат некоја минутка, па ги пропржувам со малку путер, некоја минутка, ставм сол, бибер и ѓумбир (во прав), ѓумбирот им дава некој многу поубав вкус.
    https://moirecepti.mk/post/уштипци-од-морков-и-грашок
     
    На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. CrazyGirl15

    CrazyGirl15 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.891
    Допаѓања:
    25.464
    Пол:
    Женски
    Па да , но ние така го јадеме дома , доколку сакате посочно да е месото , мислам дека пропржување на масло и потоа во рерна , би завршило работа :) .
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.271
    Допаѓања:
    47.004
    Пол:
    Женски
    Женски, ми треба идеја како да искористам тофу. Ако имате некој рецепт споделете. :*
     
  16. jovana03

    jovana03 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    6.710
    Пол:
    Женски
    Женски ми треба мала помош. Дали можам некако да згуснам сос?
    Сосот е од павлака вода и сенф. Најверојатно повеќе вода му имам шлибнато и не ми се густи.
    Сосот е за со пилешко.
     
  17. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Пол:
    Женски
    Запржи малко брашно и стави го во сосот. Внимавај на густината.
     
    На jovana03 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.219
    Допаѓања:
    50.806
    Пол:
    Женски
    Кажете некој рецепт за овесни палачинки?
     
  19. sani99

    sani99 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.476
    Допаѓања:
    1.411
    Kakva zaprska stavas?
     
  20. _feminka_

    _feminka_ Активен член

    Се зачлени на:
    7 октомври 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    46
    Пол:
    Женски
    @shz По овој рецепт ги имам правено супер испагаат и вкусни се многу, но како амерички палачинки се.

    Класични овес/банана палачинки

    Состојки

    • 100 гр. (1 cup) брашно од овес*
    • 2 банани
    • 2 јајца
    • 120 мл. (1/2 cup) растително млеко (или кравјо млеко)
    • 2 лажички прашок за пециво
    • 1 лажичка цимет (по желба)
    * Може да се користи готово купечко овесно брашно или може да си го направите сами. Се додаваат овесни снегулки во блендер и се блендира додека не се создаде текстура на брашно.

    Начин на подготовка

    1. Се пасираат бананите додека не се создаде кремаста текстура и се додаваат во голем длабок сад
    2. Се додаваат останатите состојки и користејки мешалка или вилушка се меша смесата се додека не се соедини
    3. Се остава смесата да стои 5-10 минути за овесното брашно да упие од течноста и целата смеса не се згусне малку
    4. Се загрева нелеплива тава за пржење палачинки на средно-висока температура и се додава малку кокосово масло или масло по желба
    5. Се додава околку 2-3 лажици од смесата на загреаното масло и се остава да се пржи околку 3-5 минути од едната страна пред да се преврти односно кога смесата ќе се набабри и ќе се зголеми. Се превртува од другата страна и се пржи уште додатни 3 минути
    6. Се повторува постапката со остатокот од смесата
    7. Се сервираат топли со топинзи по желба или може да се чуваат во фрижидер до 2-3 дена. Пред сервирање се стоплуваат во рерна или во микро и се подеднакво вкусни како и топли.
     
    На shz и mal.ecka им се допаѓа ова.