Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.601
    Допаѓања:
    17.387
    Дали може да ае замрзне торта со фил од хопла и маскарпоне?
    Ја правев за гости и заборавив да ги послужам, па ми остана цела:rofl:
     
  2. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2017
    Пораки:
    850
    Допаѓања:
    8.360
    Пол:
    Женски
    Здраво. Сакам да прашам како и со што ги печете оние полуприготвените замрзнати пици од маркетите а да не биде кората тврда?
     
    На glupsumjbg му/ѝ се допаѓа ова.
  3. prashinka

    prashinka Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 мај 2021
    Пораки:
    437
    Допаѓања:
    798
    Пастрмалија замрзната знам дека со зејтин нанесен со четка по нејзе е мека, пробај и со кората на пицата така.
     
  4. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.088
    Допаѓања:
    11.852
    Пол:
    Женски
    Јас правам стек похован со презла и јајце. Мене ми е преубав, мек и сочен е.
     
    На Kimberly11 и prashinka им се допаѓа ова.
  5. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.678
    Допаѓања:
    25.243
    Пол:
    Женски
    Пробав. Многу убаво испадна
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.244
    Пол:
    Женски
    Како да приготвам варен ориз ама како во рестораните да се дели зрното, сабајлево сварив ама како сутлијач ми испадна :(
     
  7. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.244
    Пол:
    Женски
    Плехот го премачкувам со путер, води се по упатството за време и степени
     
  8. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.106
    Допаѓања:
    81.545
    Пол:
    Женски
    Не го мешам јас воопшто оризот, мислам дека до некаде и тоа има влијание. Ако ставаш кромид, пропржи го пред да го ставиш оризот, ако не, не мора. Соодносот ориз-вода секогаш ми е 1:3, тоа си е класика.
    Си додавам зачини по вкус (или микс зеленчук) и го оставам да се вари точно 12 минути на појако (пример ако ринглата е од 1-9, ја ставам на осмица). Потоа ја исклучувам и покривам со капак, оставам да стои така 20-30 минути.

    Мислам дека некаде на форумов го прочитав овој трик и навистина многу ми се допаѓа како излегува оризот, превкусен е и се дели секое зрно.
     
    На nevermet18, manako1 и elimkd им се допаѓа ова.
  9. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.273
    Допаѓања:
    47.043
    Пол:
    Женски
    Неколку капки лимонов сок стави додека се вари. Мене така ми остануваат цели зрната,не како каша. И размер 1:2.....
     
    На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  10. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.956
    Допаѓања:
    48.244
    Пол:
    Женски
    На Mishela и Kasiopaja221 им се допаѓа ова.
  11. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Некој добар овошен колач да ми кажете ми треба за кај син ми во школо. Денес правев пробно еден со боровинки ама здола од нив ми остана како недопечен а скоро 1 час се печеше на 180 степени
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.773
    Допаѓања:
    202.672
    Пол:
    Женски
    Печен е, само е влажен од боровинките, кога се лади се гледа дека е печен. Јас правам еден со вишни, секогаш дното делува како недопечено, ама не е така. Овошјето му дава сочност.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Mоже да ми го напишеш рецептот ако не ти е тешко
     
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.773
    Допаѓања:
    202.672
    Пол:
    Женски
    4 јајца се матат (со миксер) со 3 филџани шеќер да се добие густа светложолта смеса. Се додава филџан јогурт, филџан масло, 3 филџани брашно и ќесичка прашок за пециво. Кога се додаваат состојките се меша со шпатула. Се истура смесата во долгнавесто тавче, подмачкано и набрашнето и се запекува 15-20 минути во загреана рерна на 180 степени, па одозгора се ставаат вишни без семка, околу 400-500 г. Се пече додека да потемни одозгора, барем уште 15 минути после додавањето на вишните, ќе видиш самата уште колку треба. Или можеш од старт да ги ставиш вишните, ама ќе пропаднат долу сосема при печењето.
     
    На mal.ecka, malooto и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  15. DaisyDoo

    DaisyDoo Популарен член

    Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.291
    Допаѓања:
    11.625
    Пол:
    Женски
    ^ tip прочитав некаде или слушнав. Вишните да се извалкаат во брашно пред да се стават во смесата, така не пропаѓале. Не сум пробала, секогаш отпосле ми текнува.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Прво се пече 15 мин,се вади се додаваат вишните па пак на печење убаво разбрав нели?Сличен рецепт беше и тој што го направив со тоа што боровинките беа скрос долу паднати и тука изгледаше непечен.Уште нешто ако го направам од вечер до следниот ден ке се исуши или ке биде добар?
     
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.773
    Допаѓања:
    202.672
    Пол:
    Женски
    Да, да, така треба. Не се суши ако го покриеш со капак или во ќеса. Ако го оставиш на отворено, ќе се исуши.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.844
    Допаѓања:
    23.596
    Пол:
    Женски
    Не знаев каде да пишам. Во текот на денот имам 3 оброци, појадок, ручек и вечера и тоа главно јадење ми е вечерата накај 6-7 саат, тоа е она главниот ручек како полнети пиперки, месо и такви ствари.

    Ми требаат предлози што да јадам за вториот оброк, обично правам некој полесен сендвич со кашкавал, месо и свеж зеленчук ама ми здосади и некако не можам веќе со кашкавали и намази. Значи ако имате идеја за нешто такво полесно ама што држи, pls. Па дури и некоја ужина, јас ќе си ја адаптирам како поголем оброк ако има потреба. :D
     
  19. Beemo

    Beemo Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    118
    Допаѓања:
    397
    Пол:
    Машки
    Noodle soup? На Биг Ланч се пообемни и можат да те заситат :nod:
     
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Пол:
    Женски
    Како да направам мармалад/џем без шеќер (можеби со мед или сируп од урма) во мали количини, една тегла-две?