Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    2.476
    Како се вари/подготвува тарана? Исто како макарони?
     
  2. elenaklasik

    elenaklasik Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    12.391
    Пол:
    Женски
    Кажете рецепт за сварена спелта, со што можам да ја јадам?

    Фалаа :$
     
  3. poi

    poi Популарен член

    Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.197
    Допаѓања:
    2.403
    Пол:
    Женски
    Да, ставаш вода да зоврие и додаваш тарана. Може да посолиш малку. Стави пример 100ml (150ml) вода за една (две) лажици тарана. Да не ја цедиш подоцна, туку да си ја впие целосно. Зависи до тараната, пробај и ќе осетиш колку треба.
     
    На Lot му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Elence93

    Elence93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    6.120
    Допаѓања:
    5.641
    Пол:
    Женски
    Купив силиконски калап за мали колачиња, но немам идеја за посен рецепт каде би можела да ги искористам. Гледав ги обложуваат со чиколадо и да бидат како од бомбоњера, но не знам со што би ги полнела. Некое слатко (од продавница) да ми предложите можда?
     
  5. BellaBibi

    BellaBibi Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.882
    Допаѓања:
    24.699
    Пол:
    Женски
    Можеш со стопено чоколадо, помешно со плазма мелена и ореви. Можеш целосно со чоколадо да полниш со една вишна внатре. Можеш кокос, чоколадо и лешник. Ова се со посни чооколади за готвење оние што се. Има доста идеи за посен фил.
     
    На cresa-jagoda и Elence93 им се допаѓа ова.
  6. Freckles.

    Freckles. Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.872
    Допаѓања:
    4.831
    Пошто идат празници, а највештите објавуваат тука, дали може рецепт за медењаци што се печат во силиконски калапи, а потоа им се става глазура.
     
  7. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.763
    Допаѓања:
    17.732
    Ми треба лесен испробан рецепт за ројал ајсинг и сите трикови што треба да испаднат убави колачињата :D
     
  8. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.655
    Допаѓања:
    13.242
    Пол:
    Женски
    Како се помеки кифлите, само со белка или цело јајце? Од секогаш ги правам со цело јајце, се мислам да пробам само со белка, или исто е.
     
  9. Lot

    Lot Активен член

    Се зачлени на:
    21 октомври 2022
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    261
    Пол:
    Машки
    Само со белка треба да се поровки. Само чекај подолго да нараснат или чувај ги на потопло ;)
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  10. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.049
    Пол:
    Женски
    Со белка само ги правам и се меки.
     
    На anggell му/ѝ се допаѓа ова.
  11. BellaBibi

    BellaBibi Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.882
    Допаѓања:
    24.699
    Пол:
    Женски
    Женски, дајте идеа што да направам со јапонска јаболка. Да не е пудинг само , тоа ни е прејадено.
     
  12. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.763
    Допаѓања:
    17.732
  13. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.904
    Допаѓања:
    8.132
    Пол:
    Женски
    Како се подготвуваат овие морски плодови? Рецепт некој испробан?

    FB_IMG_1671470569776.jpg
     
  14. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.439
    Допаѓања:
    127.282
    Што ставате кога топите чоколадо за готвење?
    Сум ставала и масло,и путер,никогаш не ми испаѓа убаво,се густо како загорено:tmi:
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.012
    Допаѓања:
    203.610
    Пол:
    Женски
    Ништо не ставам, на пареа го топам. Прво загревам вода во тенџере на оган, одозгора ставам сад со чоколадо, битно да е сув внатре и да не ја допира водата што врие во тенџерето. Така најубаво се растопува. Ако ти е за глазура, најарно со слатка павлака да го измешаш за да не пука при сечење.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.439
    Допаѓања:
    127.282
    И на пареа суум пробала исто вака,и во микро.И со различни чоколади.
     
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.012
    Допаѓања:
    203.610
    Пол:
    Женски
    Мене ми загорува ако го топам директно на оган, ако има макар и капка вода/млеко, маслото не прави проблем.
    Во микро ќе го топиш постепено на пониска температура, во кратки интервали од минута, минута и пол. Многу е важно садот кај што се топи да е сув, најубаво стаклен да биде.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.493
    Допаѓања:
    25.430
    Кој мајонез ви е најубав за во руска?

    Also, дај кажете кое цвекло у тегла е 100% меко, кое и да го земам, парчињата внатре барем пола тегла се тврди.
     
  19. Puellapulchra

    Puellapulchra Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.070
    Допаѓања:
    10.097
    Пол:
    Женски
    Овој. Секогаш со него правам руска.
    01a-8607100571137.png
     
    На cresa-jagoda и Elen4e_sonce им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.335
    Допаѓања:
    33.685
    Пол:
    Женски
    Да пробаш со плус хопла.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.