Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. velesanka

    velesanka Популарен член

    Joined:
    Nov 26, 2009
    Messages:
    2,629
    Likes Received:
    2,473
    Како се вари/подготвува тарана? Исто како макарони?
     
  2. elenaklasik

    elenaklasik Популарен член

    Joined:
    Jan 1, 2010
    Messages:
    4,835
    Likes Received:
    11,809
    Gender:
    Female
    Кажете рецепт за сварена спелта, со што можам да ја јадам?

    Фалаа :$
     
  3. poi

    poi Популарен член

    Joined:
    Oct 6, 2019
    Messages:
    1,195
    Likes Received:
    2,397
    Gender:
    Female
    Да, ставаш вода да зоврие и додаваш тарана. Може да посолиш малку. Стави пример 100ml (150ml) вода за една (две) лажици тарана. Да не ја цедиш подоцна, туку да си ја впие целосно. Зависи до тараната, пробај и ќе осетиш колку треба.
     
    Lot likes this.
  4. Elence93

    Elence93 Форумски идол

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    5,960
    Likes Received:
    5,316
    Gender:
    Female
    Купив силиконски калап за мали колачиња, но немам идеја за посен рецепт каде би можела да ги искористам. Гледав ги обложуваат со чиколадо и да бидат како од бомбоњера, но не знам со што би ги полнела. Некое слатко (од продавница) да ми предложите можда?
     
  5. BellaBibi

    BellaBibi Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2021
    Messages:
    6,758
    Likes Received:
    21,330
    Gender:
    Female
    Можеш со стопено чоколадо, помешно со плазма мелена и ореви. Можеш целосно со чоколадо да полниш со една вишна внатре. Можеш кокос, чоколадо и лешник. Ова се со посни чооколади за готвење оние што се. Има доста идеи за посен фил.
     
    cresa-jagoda and Elence93 like this.
  6. Freckles.

    Freckles. Популарен член

    Joined:
    Mar 1, 2020
    Messages:
    1,870
    Likes Received:
    4,824
    Пошто идат празници, а највештите објавуваат тука, дали може рецепт за медењаци што се печат во силиконски калапи, а потоа им се става глазура.
     
  7. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,602
    Likes Received:
    17,389
    Ми треба лесен испробан рецепт за ројал ајсинг и сите трикови што треба да испаднат убави колачињата :D
     
  8. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,088
    Likes Received:
    11,853
    Gender:
    Female
    Како се помеки кифлите, само со белка или цело јајце? Од секогаш ги правам со цело јајце, се мислам да пробам само со белка, или исто е.
     
  9. Lot

    Lot Активен член

    Joined:
    Oct 21, 2022
    Messages:
    75
    Likes Received:
    261
    Gender:
    Male
    Само со белка треба да се поровки. Само чекај подолго да нараснат или чувај ги на потопло ;)
     
    anggell likes this.
  10. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,047
    Gender:
    Female
    Со белка само ги правам и се меки.
     
    anggell likes this.
  11. BellaBibi

    BellaBibi Форумски идол

    Joined:
    Jan 15, 2021
    Messages:
    6,758
    Likes Received:
    21,330
    Gender:
    Female
    Женски, дајте идеа што да направам со јапонска јаболка. Да не е пудинг само , тоа ни е прејадено.
     
  12. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,602
    Likes Received:
    17,389
  13. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2022
    Messages:
    3,139
    Likes Received:
    6,502
    Gender:
    Female
    Како се подготвуваат овие морски плодови? Рецепт некој испробан?

    FB_IMG_1671470569776.jpg
     
  14. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,982
    Што ставате кога топите чоколадо за готвење?
    Сум ставала и масло,и путер,никогаш не ми испаѓа убаво,се густо како загорено:tmi:
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    Ништо не ставам, на пареа го топам. Прво загревам вода во тенџере на оган, одозгора ставам сад со чоколадо, битно да е сув внатре и да не ја допира водата што врие во тенџерето. Така најубаво се растопува. Ако ти е за глазура, најарно со слатка павлака да го измешаш за да не пука при сечење.
     
    mal.ecka likes this.
  16. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,982
    И на пареа суум пробала исто вака,и во микро.И со различни чоколади.
     
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,774
    Likes Received:
    202,679
    Gender:
    Female
    Мене ми загорува ако го топам директно на оган, ако има макар и капка вода/млеко, маслото не прави проблем.
    Во микро ќе го топиш постепено на пониска температура, во кратки интервали од минута, минута и пол. Многу е важно садот кај што се топи да е сув, најубаво стаклен да биде.
     
    mal.ecka likes this.
  18. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,447
    Likes Received:
    25,040
    Кој мајонез ви е најубав за во руска?

    Also, дај кажете кое цвекло у тегла е 100% меко, кое и да го земам, парчињата внатре барем пола тегла се тврди.
     
  19. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Joined:
    Aug 23, 2022
    Messages:
    2,966
    Likes Received:
    9,282
    Gender:
    Female
    Овој. Секогаш со него правам руска.
    01a-8607100571137.png
     
    cresa-jagoda and Elen4e_sonce like this.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    Да пробаш со плус хопла.
     
    mal.ecka likes this.