Свежо или обработено цвекло колку една тупаница се блендира со 10-12 урми претходно стоени во топла вода, со отстранети коски и лушпа. Се додава путер од јатки (по желба), арома на ванила и овесни снегулки (ситни или мелени како брашно) додека да се добие смеса од која ќе може да се формираат бомбици. Бомбиците се брбелаат во кокос (здрава варијанта) или потопуваат во чоколадо. Можеби изгледа чудно со цвеклото, ама превкусни се.
Убаво ја чистам ставам сол и масло и малку водичка и врз хартијата за печење ја ставам. Не ја покривам со ништо. Можеш да ја полнеш со зеленчук по твој избор. Бргу се пече.
Намаз од авокадо, свеж спанаќ и малку лукче со зачини, би стоел ли 2-3 дена во фрижидер или да фрлам одма ?