Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,063
    Likes Received:
    91,062
    Gender:
    Female
    Мислам дрка не е добро да се јаде после 2-3дена, ќе потемне од авокадото ќе изгуби на вкус.Јас не би,или искомбинирај го до итре најкасно со нешто
     
    BurstBerry likes this.
  2. BurstBerry

    BurstBerry Популарен член

    Joined:
    Jul 3, 2010
    Messages:
    839
    Likes Received:
    1,463
    Да во право си, не ми текна дека авокадото ќе потемне и онака ми беше веќе ептен зрело, на некои места со потемни дамки. Ништо, до вечер ако го изедеме добро ќе биде. Следен пат помала количина ќе направам.
     
  3. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Joined:
    Jul 1, 2021
    Messages:
    448
    Likes Received:
    124
    Gender:
    Female
    Како правите кнедли за супа, според кој рецепт убаво излегуваат ?
     
  4. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,047
    Gender:
    Female
    1 јајце, 5лажици гриз, 1лаж.зејтин и вегета.
     
  5. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    3,686
    Likes Received:
    8,630
    Gender:
    Female
    Дали од сода бикарбона може да горчи banana bread?
    Значи го имам правено неколку пати до сега се до денес кога плус му додадов малку сода бикарбона заедно со пецивото и горчи не се става во уста. Додадов и цимет. Едниствени две состојки што се разликуваат до сега што сум ставала. Еве не ми е јасно до што може да е бидејќи одат јајца банана зејтин брашно шеќер .....
     
  6. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,395
    Likes Received:
    4,927
    Gender:
    Female
    Јас правам со години по истиот рецепт, нема пециво, само сода и никогаш не ми горчел лебот...едино ако е од комбинацијата со пециво и/или цимет
     
    IRBBB likes this.
  7. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    3,686
    Likes Received:
    8,630
    Gender:
    Female
    Ма од содата е нема од што друго. Памет за следен пат да не експериментирам него да се држам до прашокот за печиво.
     
  8. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,395
    Likes Received:
    4,927
    Gender:
    Female
    Не знам искрено, со години го правам рецептот од Криси Тиеген, таму нема пециво само сода една лажичка, никогаш не ми бил горчлив лебот, а имам досега правено преку 30 пати сигурно
     
  9. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    3,686
    Likes Received:
    8,630
    Gender:
    Female
    Ама изгледа јас повеќе ставив од лажичка.
    Во тој рецепт одеше и пудинг од ванила?
     
  10. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,395
    Likes Received:
    4,927
    Gender:
    Female
    Да пудинг од ванила и кокос...истиот рецепт го правам добри 5 години, само модифицирам додатоци..имам пробано со малини, со јагоди, со лешници, со ореви
     
  11. La-loca

    La-loca Популарен член

    Joined:
    Jun 10, 2020
    Messages:
    995
    Likes Received:
    6,351
    Gender:
    Female
    Може слика од која сода користите?
    И ако може рецептот од Криси.
     
    Avery likes this.
  12. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,395
    Likes Received:
    4,927
    Gender:
    Female
    Најобична сода, една во сино паковање :)

    https://cravingsbychrissyteigen.com/recipes/chrissy-teigen-banana-bread/

    Само јас не го печам како куглоф туку како леб
     
    La-loca and Avery like this.
  13. Avery

    Avery Популарен член

    Joined:
    Nov 1, 2014
    Messages:
    2,766
    Likes Received:
    14,555
    Gender:
    Female
    Фала за рецептот, превкусно изгледа.
    Само да те прашам, ставаш лажичка ипол сол? Некако премногу ми звучи...
     
  14. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,395
    Likes Received:
    4,927
    Gender:
    Female
    Лажичка и пол пишува? :?: јас сум го запаметила како пола лажичка и толку редам :lol: тоа е всушност за чоколадото да добие поубав вкус...иначе рецептов е топ, преубав ми излегува и маж ми што не е по колачи го обожава овој леб
     
    Avery likes this.
  15. ivanamackica

    ivanamackica Популарен член

    Joined:
    Jun 12, 2018
    Messages:
    729
    Likes Received:
    1,052
    Gender:
    Female
    Феминки епа еве и од мене еден рецепт. Кога ви се јаде нешто благо и брзо...
    БРЗ СТАРИНСКИ КОЛАЧ СО МАРМАЛАД И ГРИЗ, МЕРА НА ШОЉА ОД 200МЛ(y). Сите состојки ги имате веќе дома, готов за точно 25 минути! Туку што го направив, цела кујна мириса фантастично на ванилин шеќер и мармалад!:inlove: Погоден е за почетници, а и да ги изненадите вашите блиски.
    Состојки:
    3 јајца
    1 шоља брашно
    1 кесичка ванилин шеќер
    1 шоља млеко и зејтин
    1 шоља гриз и брашно
    1 кесичка прашок за пециво
    1 шоља мармалад(било кој, што го имате дома) Јас користев од шипка таков имав.
    Не ви е потребен миксер, јас со виљушка ги мешав состојките!
    Состојките измешајте ги во еден сад, како што ги напишав по тој редослед. Земете плех(тавче) подмачкајте го со зејтин и наросете малце брашно. Истурете ја смесата и печете на 180 степени, 25 минути. Колачот треба да биде мек одозгора. Кога ќе биде готов ставете шеќер во прав одозгора и на здравје!:D
     
    emmat and mlada.dama like this.
  16. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,930
    Likes Received:
    6,781
    Gender:
    Female
    Со мелено купечко овесно брашно да не го правеше, тоа обично знае да горчи?
    Досега не ми горчело ништо со сода и прашок комбинација во торта или било што.
     
  17. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Joined:
    Jan 29, 2011
    Messages:
    3,686
    Likes Received:
    8,630
    Gender:
    Female
    Не не регуларно исто се како и до сега. Плус е само содата ама веројатно ставив повеќе од што требаше.
    Нема што друго да го смени вкусот.
    Значи додека јадеш е неутрално кога ќе голтнеш е тогаш не да горчи абе ќе се покаеш.
     
  18. quattro

    quattro Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2020
    Messages:
    3,187
    Likes Received:
    8,355
    Gender:
    Male
    Дечки ми треба идеја со што друго би можело да се конзумираат Rice Cakes т.е оризовите галети освен со путер од кикирики, риба, туна, итн.. Фала ви!
     
  19. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Joined:
    Dec 18, 2013
    Messages:
    5,139
    Likes Received:
    34,285
    Gender:
    Female
    Тие мислам дека се неутрални, така да што и да ставиш ќе одговара
    Јас сум ставала хумус, крем сирење, паштета, гвакамоле со јајце, можеш и обичен путер со било каков џем :)
     
    quattro likes this.
  20. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,653
    Likes Received:
    39,908
    Gender:
    Female
    Зошто ми распукува кората на лебот додека се пече?
     
    mal.ecka likes this.