Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,298
    Likes Received:
    92,041
    Gender:
    Female
    Не е убаво нараснат(отстоен) пред печење
     
    forumce and mal.ecka like this.
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,467
    Likes Received:
    25,208
    Купив замрзнат прокељ, малце го варев, па брзински го пропржив на путер - горчеше. Зошто? Како да го зготвам, а да не горчи?
     
  3. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Joined:
    Jul 1, 2021
    Messages:
    453
    Likes Received:
    124
    Gender:
    Female
    Го земавме од кам, но досега немам сретнато во ваква боја очекував да е порокалов.
    Дали има благ компир со ваква боја?
     

    Attached Files:

  4. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Joined:
    Aug 24, 2010
    Messages:
    3,889
    Likes Received:
    13,460
    Има неколку вида сладок компир и се со различна боја.
     
    Butterfly1212 likes this.
  5. gjoker4e

    gjoker4e Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    7,418
    Likes Received:
    37,618
    Gender:
    Female
    Дали наместо брашно може да употребам овесни снегулки? За мафини
     
    mal.ecka likes this.
  6. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,328
    Likes Received:
    33,667
    Gender:
    Female
    Слободно.
     
  7. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,467
    Likes Received:
    25,208
    Пробав пудинг со арома на кокос и ми дојде идеја дека супер би одел со ананас.

    Па би сакала да направам проста торта, помеѓу (купечки :lol:) пандишпан редови да ставам од пудингот од кокос и парчиња ананас.

    Е сеа се мислам, дали пудингот да го помешам со нешто, ко на пример слатка павлака или шлаг? Да не е прегусто само пудинг?
    Дали да користам свеж ананас, дали ќе се разводени сè? Или од конзерва?

    @Anika55 дали можеби можеш да ми сугерираш како е најдобро? :D
     
  8. gjoker4e

    gjoker4e Форумски идол

    Joined:
    Oct 6, 2016
    Messages:
    7,418
    Likes Received:
    37,618
    Gender:
    Female
    Мислам дека подобро е свеж ананас. За мене најважно е да може да се јаде тортата, не е важно дали е рамномерна, растопена и слично. Ја замислив во замрзнувач оставена пола саат и таква ладна за јадење. Ама може само јас сакам ладни торти и се што е ладно. Сепак можеби не би била лоша како ладен десерт.
     
    mal.ecka and MissChievous like this.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,941
    Likes Received:
    203,228
    Gender:
    Female
    Пудингот ќе го измешаш со слатка павлака, ама ќе го свариш погуст, во смисла две или три ќесички пудинг на 500-700мл млеко (ако ставаш две нека биде 500мл, ако ставаш три, нека биде 700мл). Ќе ја изматиш павлаката и ќе ја измешаш со оладениот пудинг, ќе добиеш убава воздушеста смеса. Ама нема да е многу цврста, но е повкусна отколку да го измешаш пудингот со маргарин како што вообичаено се прави.
    За ананасот, може и свеж и од конзерва, со тоа што ако користиш од конзерва, ќе ставиш помалку шеќер во пудингот, и овошјето да биде убаво исушено со кујнска хартија пред да го ставиш во тортата. Ако правиш со пандишпан, ќе го наредиш ананасот одозгора на пандишпанот, тој ќе го впие вишокот течност и ќе биде посочен, а нема да ти го разводни кремот. А може и со сокот од конзервата да го прелиеш пандишпанот.
     
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Joined:
    Jun 21, 2022
    Messages:
    4,171
    Likes Received:
    70,497
    Gender:
    Female
    Јас имам правено колач со свеж ананас, ок беше. Само би го исцедила малку пред употреба секако, можеш да го стиснеш со кујнска хартија.
    Пудингот измешај го со слатка павлака и со омекнат путер. Без путер не сум пробала ама мислам дека ќе се растекува и нема да можеш парче да исечеш. Ако користиш готови кори обавезно навлажни ги малку. Можеш со млеко на пример. Готовите кори се премногу суви, никако не ги оставај така. Можеш и со рум па тортава да се вика пинаколада :wasntme:
     
    mal.ecka, MissChievous and gjoker4e like this.
  11. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,467
    Likes Received:
    25,208
    @gjoker4e @Annath @Anika55 фала ви на сите совети, пола од работите не ги знаев воопшто!
    Ми се допаѓа и опцијата да додадам рум ммммм предобро! :inlove:
     
  12. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,328
    Likes Received:
    33,667
    Gender:
    Female
    Дајте ми идеја за ситни колачи со бадеми.
    Да нема суво овошје, кокос и бело чоколадо.
     
    mal.ecka and sani99 like this.
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    127,010
    Мене ми треба некој кремаст чоколаден крем/фил за готови кори.
     
  14. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Joined:
    Oct 4, 2018
    Messages:
    80
    Likes Received:
    27
    Gender:
    Female
    Дали може рецепт за домашен сладолед ама кремаст да е, млечен, не да "крцка" на забите?
     
  15. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Joined:
    Oct 25, 2012
    Messages:
    8,031
    Likes Received:
    48,363
    Gender:
    Female
    Сакам да прашам, томатен сос што е во хартиено во вид на коцка амбалажа, пишува дека рокот му трае 4 дена од отворање, не го искористив цело во едно готвење што значи ако не го искористам за 3 дена да го фрлам?
     
  16. Maca Macka

    Maca Macka Истакнат член

    Joined:
    Jan 24, 2022
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    2,932
    Gender:
    Female
    Можеш да го замрзниш пред да помине рокот.
     
    elimkd likes this.
  17. mama31

    mama31 Истакнат член

    Joined:
    Apr 15, 2014
    Messages:
    298
    Likes Received:
    305
    Predlog za brzinski rucek?
     
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,328
    Likes Received:
    33,667
    Gender:
    Female
    Женски дајте ми рецепт за брзо и лесно тортуле, ми треба да сматам нешто на брзина колку да имаме торте за сликање, ќе правиме фотосесија.
     
  19. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,271
    Likes Received:
    57,130
    Gender:
    Female
    Можеш да направиш поцврст фил од било кој рецепт и да користиш готови пандишпани за побрзо. Не сум правела, ама другарка ми прави така кога нема време и скроз е ОК на вкус. Плус се цврсти овие готовиве кори, нема да ти се распаѓа при филување.
     
    IRBBB and mal.ecka like this.
  20. bella.s

    bella.s Популарен член

    Joined:
    Aug 27, 2013
    Messages:
    2,164
    Likes Received:
    10,941
    Gender:
    Female
    Замесив тесто за погача, кило брашно, пола литро млеко, ама некако на тврдо ми се замеси, има ли некој марифет како да си ја спасам погачката ?:angel: дали да ја премесам уште еднаш кога ќе надојде, или џабе ми е? ( и во видеото со рецептот не е на меко тестото, ама кај мене ми се чини повеќе)