1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.358
    Допаѓања:
    83.786
    Пол:
    Женски
    Не е убаво нараснат(отстоен) пред печење
     
    На forumce и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    21.529
    Купив замрзнат прокељ, малце го варев, па брзински го пропржив на путер - горчеше. Зошто? Како да го зготвам, а да не горчи?
     
  3. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    325
    Допаѓања:
    98
    Пол:
    Женски
    Го земавме од кам, но досега немам сретнато во ваква боја очекував да е порокалов.
    Дали има благ компир со ваква боја?
     

    Прикачени фајлови:

  4. x.Daisy.x

    x.Daisy.x Популарен член

    Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    3.884
    Допаѓања:
    13.419
    Има неколку вида сладок компир и се со различна боја.
     
    На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gjoker4e

    gjoker4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    34.245
    Пол:
    Женски
    Дали наместо брашно може да употребам овесни снегулки? За мафини
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.135
    Допаѓања:
    33.010
    Пол:
    Женски
    Слободно.
     
  7. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    21.529
    Пробав пудинг со арома на кокос и ми дојде идеја дека супер би одел со ананас.

    Па би сакала да направам проста торта, помеѓу (купечки :lol:) пандишпан редови да ставам од пудингот од кокос и парчиња ананас.

    Е сеа се мислам, дали пудингот да го помешам со нешто, ко на пример слатка павлака или шлаг? Да не е прегусто само пудинг?
    Дали да користам свеж ананас, дали ќе се разводени сè? Или од конзерва?

    @Anika55 дали можеби можеш да ми сугерираш како е најдобро? :D
     
  8. gjoker4e

    gjoker4e Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    6.305
    Допаѓања:
    34.245
    Пол:
    Женски
    Мислам дека подобро е свеж ананас. За мене најважно е да може да се јаде тортата, не е важно дали е рамномерна, растопена и слично. Ја замислив во замрзнувач оставена пола саат и таква ладна за јадење. Ама може само јас сакам ладни торти и се што е ладно. Сепак можеби не би била лоша како ладен десерт.
     
    На mal.ecka и MissChievous им се допаѓа ова.
  9. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.024
    Допаѓања:
    199.002
    Пол:
    Женски
    Пудингот ќе го измешаш со слатка павлака, ама ќе го свариш погуст, во смисла две или три ќесички пудинг на 500-700мл млеко (ако ставаш две нека биде 500мл, ако ставаш три, нека биде 700мл). Ќе ја изматиш павлаката и ќе ја измешаш со оладениот пудинг, ќе добиеш убава воздушеста смеса. Ама нема да е многу цврста, но е повкусна отколку да го измешаш пудингот со маргарин како што вообичаено се прави.
    За ананасот, може и свеж и од конзерва, со тоа што ако користиш од конзерва, ќе ставиш помалку шеќер во пудингот, и овошјето да биде убаво исушено со кујнска хартија пред да го ставиш во тортата. Ако правиш со пандишпан, ќе го наредиш ананасот одозгора на пандишпанот, тој ќе го впие вишокот течност и ќе биде посочен, а нема да ти го разводни кремот. А може и со сокот од конзервата да го прелиеш пандишпанот.
     
    На AlchinovaR1979, Starchild, Glowy и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    2.576
    Допаѓања:
    46.207
    Пол:
    Женски
    Јас имам правено колач со свеж ананас, ок беше. Само би го исцедила малку пред употреба секако, можеш да го стиснеш со кујнска хартија.
    Пудингот измешај го со слатка павлака и со омекнат путер. Без путер не сум пробала ама мислам дека ќе се растекува и нема да можеш парче да исечеш. Ако користиш готови кори обавезно навлажни ги малку. Можеш со млеко на пример. Готовите кори се премногу суви, никако не ги оставај така. Можеш и со рум па тортава да се вика пинаколада :wasntme:
     
    На mal.ecka, MissChievous и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    3.837
    Допаѓања:
    21.529
    @gjoker4e @Annath @Anika55 фала ви на сите совети, пола од работите не ги знаев воопшто!
    Ми се допаѓа и опцијата да додадам рум ммммм предобро! :inlove:
     
    На AlchinovaR1979, mal.ecka, gjoker4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.135
    Допаѓања:
    33.010
    Пол:
    Женски
    Дајте ми идеја за ситни колачи со бадеми.
    Да нема суво овошје, кокос и бело чоколадо.
     
    На mal.ecka и sani99 им се допаѓа ова.
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.259
    Допаѓања:
    124.742
    Мене ми треба некој кремаст чоколаден крем/фил за готови кори.
     
  14. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    25
    Пол:
    Женски
    Дали може рецепт за домашен сладолед ама кремаст да е, млечен, не да "крцка" на забите?
     
  15. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    7.850
    Допаѓања:
    47.948
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам, томатен сос што е во хартиено во вид на коцка амбалажа, пишува дека рокот му трае 4 дена од отворање, не го искористив цело во едно готвење што значи ако не го искористам за 3 дена да го фрлам?
     
  16. Maca Macka

    Maca Macka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.166
    Допаѓања:
    2.745
    Пол:
    Женски
    Можеш да го замрзниш пред да помине рокот.
     
    На elimkd му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mama31

    mama31 Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    243
    Predlog za brzinski rucek?
     
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.135
    Допаѓања:
    33.010
    Пол:
    Женски
    Женски дајте ми рецепт за брзо и лесно тортуле, ми треба да сматам нешто на брзина колку да имаме торте за сликање, ќе правиме фотосесија.
     
  19. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.100
    Допаѓања:
    56.330
    Пол:
    Женски
    Можеш да направиш поцврст фил од било кој рецепт и да користиш готови пандишпани за побрзо. Не сум правела, ама другарка ми прави така кога нема време и скроз е ОК на вкус. Плус се цврсти овие готовиве кори, нема да ти се распаѓа при филување.
     
    На IRBBB и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Замесив тесто за погача, кило брашно, пола литро млеко, ама некако на тврдо ми се замеси, има ли некој марифет како да си ја спасам погачката ?:angel: дали да ја премесам уште еднаш кога ќе надојде, или џабе ми е? ( и во видеото со рецептот не е на меко тестото, ама кај мене ми се чини повеќе)