Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    7.037
    Пол:
    Женски
    Да, тие. Барем во мојот град има. Претпоставувам и во други градови.
     
  2. Мравојад

    Мравојад Популарен член

    Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    3.134
    Пол:
    Женски
    Фала, ќе проверам.
     
  3. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Пол:
    Женски
    Купив тортиљи и сакам да ги замотам со салата и пилешко, е сега дали предходно треба да ја ставам тортиљата во загреана тава на рингла? Или се користи така како што е купена?
     
  4. Waverly Raven

    Waverly Raven Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.657
    Допаѓања:
    13.873
    Пол:
    Машки
    Можиш, но и не мораш. Доколку ја загреваш во тава, после тоа шо побрзо гледај да ја замоташ бидејќи како се лади знае да се стврдни и да се скрши/скини.
     
    На elimkd и IRBBB им се допаѓа ова.
  5. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.045
    Кажете рецепт за олд скул класично ќофте. Ми текна на ќофтето на баба ми и ми се пријаде.
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Пол:
    Женски
    Благодарам
     
  7. Зак од Андромеда

    Зак од Андромеда Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    322
    Пол:
    Женски
    Јас ги загреваме секогаш,на тавче за палачинки ама не да ги препечам, додека се топли ставам намаз и кашкавал за да се стопи, секако можеш како ти е желба.
     
    На mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  8. Likicka

    Likicka Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    76
    Тортиљите ги загревам на тостер (побрзо ми е), па ги полнам. Или полни на тостер ги печам.
     
    На mal.ecka и elimkd им се допаѓа ова.
  9. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    27
    Пол:
    Женски
    Глупаво прашање: Каде ги чувате компирите? Дали може во фрижидер? Немам подрум,шпајз....
     
  10. Aurelija

    Aurelija Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 ноември 2020
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    7
    Пол:
    Женски
    како да испржам компири ама да бидат исти ко од ќебапчилница?
     
  11. elimkd

    elimkd Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 октомври 2012
    Пораки:
    8.025
    Допаѓања:
    48.351
    Пол:
    Женски
    Прво во тавата ќе ставиш повеќе масло и добро да е загреано, врз компирчињата стави брашно пред да ги ставиш на пржење, потоа кога ќе ги ставиш во тава намали ја температурата.

    Ги чувам во посебен дел во кујна никогаш сум немала проблем да скапаат или сл. Ама и не купувам во голема количина може и затоа
     
    Последна измена од модератор: 6 јули 2023
    На eliesaab и m.bt23 им се допаѓа ова.
  12. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Пол:
    Женски
    На темно место во кујната, не мора да е во подрум. Само да не е директ на светлина и жешко затоа што брзо ќе се расипе.
     
    На m.bt23 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.479
    Допаѓања:
    5.316
    Пол:
    Женски
    Најде рецепта? И мене ми се јаде?
     
  14. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Пол:
    Женски
    Се продава некаде кисела зелка за сарма? Многу ми се јади сарма, а немам загледано зелка по маркетиве.
     
  15. tanjaaa

    tanjaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Пол:
    Женски
    Види во веро. Ако нема зелка сигурно има лозов лист.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  16. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Пол:
    Женски
    Видов лозов лист во конзерва. Ама не сум правела, ниту некогаш сум јадела сарма од лозов лист. Исто се прави? Каква е на вкус?
     
  17. tanjaaa

    tanjaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    22 ноември 2009
    Пораки:
    493
    Допаѓања:
    2.370
    Пол:
    Женски
    Исто, дури и полесно се витка. Вкусот е индивидуално. Некои повеќе ја сакаат, некои не. Не е лоша, поразлична е.

    Во меѓувреме ова го најдов
    https://alora.mk/product/list-od-kisela-zelka/
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Пол:
    Женски
    Фала Тања. ❤️
     
    На tanjaaa му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.093
    Допаѓања:
    4.201
    Пол:
    Женски
    Имам слушано дека се прави и од свежа зелка, само не знам како :D не ти помогнав ама ти дадов идеа.
    Кисела зелка сега многу тешко да најдеш.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.657
    Пол:
    Женски
    Манџа зелка и јас правам од свежа, ама не знам како би свиткала свеж лист. :wasntme:

    Ако знае некој, кажувајте чаре, на трудницава од сѐ што постои на светов, сарма ѝ се јади. (facepalm)
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.