Купив тортиљи и сакам да ги замотам со салата и пилешко, е сега дали предходно треба да ја ставам тортиљата во загреана тава на рингла? Или се користи така како што е купена?
Можиш, но и не мораш. Доколку ја загреваш во тава, после тоа шо побрзо гледај да ја замоташ бидејќи како се лади знае да се стврдни и да се скрши/скини.
Јас ги загреваме секогаш,на тавче за палачинки ама не да ги препечам, додека се топли ставам намаз и кашкавал за да се стопи, секако можеш како ти е желба.
Прво во тавата ќе ставиш повеќе масло и добро да е загреано, врз компирчињата стави брашно пред да ги ставиш на пржење, потоа кога ќе ги ставиш во тава намали ја температурата. Ги чувам во посебен дел во кујна никогаш сум немала проблем да скапаат или сл. Ама и не купувам во голема количина може и затоа
На темно место во кујната, не мора да е во подрум. Само да не е директ на светлина и жешко затоа што брзо ќе се расипе.
Се продава некаде кисела зелка за сарма? Многу ми се јади сарма, а немам загледано зелка по маркетиве.
Видов лозов лист во конзерва. Ама не сум правела, ниту некогаш сум јадела сарма од лозов лист. Исто се прави? Каква е на вкус?
Исто, дури и полесно се витка. Вкусот е индивидуално. Некои повеќе ја сакаат, некои не. Не е лоша, поразлична е. Во меѓувреме ова го најдов https://alora.mk/product/list-od-kisela-zelka/
Имам слушано дека се прави и од свежа зелка, само не знам како не ти помогнав ама ти дадов идеа. Кисела зелка сега многу тешко да најдеш.
Манџа зелка и јас правам од свежа, ама не знам како би свиткала свеж лист. Ако знае некој, кажувајте чаре, на трудницава од сѐ што постои на светов, сарма ѝ се јади.