Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Joined:
    Sep 1, 2021
    Messages:
    3,273
    Likes Received:
    47,045
    Gender:
    Female
    Исчисти ги листовите од тврдиот дел и обари ги 15тина минути. Ќе бидат пофлексибилни за виткање.
     
    IRBBB likes this.
  2. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    Фала ти, ќе пробам. :f:
     
    Kasiopaja221 and mal.ecka like this.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,416
    Likes Received:
    126,982
    Dodadi i malku limontus8)
     
    IRBBB likes this.
  4. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Messages:
    2,397
    Likes Received:
    4,929
    Gender:
    Female
    Имаше во Кам едно време сто посто листови кисела зелка, стоеја во фрижидерите...ама дали сеуште има не знам... (fingers) за да најдеш
     
    IRBBB and mal.ecka like this.
  5. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,047
    Gender:
    Female
    По маркетите има кисела зелка, листови во тегла, имам правено не е лоша.
     
    IRBBB likes this.
  6. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,447
    Likes Received:
    25,040
    Свежа боранија исто се вари како замрзната или повеќе и' треба?
     
  7. Зак од Андромеда

    Зак од Андромеда Истакнат член

    Joined:
    Dec 20, 2020
    Messages:
    517
    Likes Received:
    321
    Gender:
    Female
    Ми треба совет, сакам да направам пита од стар леб до сега не сум правела ама лебот е правен демек под сач на декларација пишува кисело тесто има врска? Сите рецепти што ги видов се со обична векна леб
     
  8. Aerodromka

    Aerodromka Истакнат член

    Joined:
    Jan 20, 2014
    Messages:
    210
    Likes Received:
    117
    Zeni
    Sakam da pravam cuvaj kuka vo nov stan.
    Davajte idei sto da ima a jadeneje?Samo da e posno bez maslo.
     
  9. Mucika

    Mucika Популарен член

    Joined:
    Feb 18, 2012
    Messages:
    2,966
    Likes Received:
    4,780
    Просветлете ме. Имам рецеп за чоко торта, за филот вика да се матат на пареа 4 јајца со 1 шоља шеќер. И миксерот ми цркна и смесата не се згусна. Каде грешам, како се прави фил на пареа? Инаку не беше нагласено дека се само жолчки, пишуваше јајца, па препостаувам со се белки се матат, се додава и чоколадо, а откако ќе се олади плус маргарин, толку е филот.
     
    Pacifist likes this.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,776
    Likes Received:
    202,684
    Gender:
    Female
    Само жолчки се матат, белки не. Во сад на пареа, над тенџере со вода што врие, притоа водата да не го допира садот кај што се мати. Јас така правам. Тој фил не расте, само се згуснува, станува светложолт кога ќе се стопи шеќерот. Обично пола саат, некогаш и 40 минути се потребни. Првпат слушам за матење цели јајца на пареа, секогаш рецептите биле со жолчки. Белките посебно се матат, без шеќер или со минимална количина, па може да се мешаат со оладениот фил од жолчки. Или па како шлаг се користат за тортата. А додека е топол филот од жолчки, не врел, се додава чоколадо и путер.
     
    1209, marsilia, Mucika and 1 other person like this.
  11. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Joined:
    Jul 1, 2021
    Messages:
    448
    Likes Received:
    124
    Gender:
    Female
    Во што ставате куркума?
     
  12. macalavica

    macalavica Популарен член

    Joined:
    Aug 20, 2013
    Messages:
    3,248
    Likes Received:
    4,909
    Gender:
    Female
    Планирам да славам роденден на синчето дома во двор , ке имам околу 30 гости.Планирам да порачам кифлички и скара.Ке направам сезонска салата, макало од печени зелени пиперки. Е сега бидејки ке бидам кнап со време и се ке треба сама да сервирам дали може некои работи да ги направам порано и да ги замрзнам?
    На пример солени бомбици, солени ролати, ордевер со сирења кашкавал и сувомесно, само тогаш да ги извадам и да ги ставам на маса?Колку скара да порачам за 30 души?
    крем салати не правам бидејки ке биде надвор и топло.
    Солени бомвици како да ги направам во боја?
    Темата ми е виножито.
     
    mal.ecka likes this.
  13. Maca Macka

    Maca Macka Истакнат член

    Joined:
    Jan 24, 2022
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    2,931
    Gender:
    Female
    Јас во секоја манџа, меѓу другите зачини и куркума ставам.
     
    Butterfly1212 likes this.
  14. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    Можиш да мрзниш сѐ шо нема павлака, кечап, мајонез, било каква течност. Не сум мрзнела така, не знам дали ќе личи на нешто после одмрзнување. Ама можиш сѐ шо ти е за печење, да испечиш и замрзниш, ден пред роденденот да извадиш и да мачкаш со фил.
    Ордевери не сум мрзнела.
    Солените бомбици можеш да ги направиш со прехранбени бои или со цвекло, куркума, спанаќ (ако сакаш без додатоци да се). Какви бомбици по состав планираш да правиш?
     
  15. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,314
    Likes Received:
    33,652
    Gender:
    Female
    Како да спремам телешки џигер со лукче, ама да е мек и сочен?
     
  16. WildNightGirl

    WildNightGirl Истакнат член

    Joined:
    Jul 17, 2014
    Messages:
    139
    Likes Received:
    96
    Gender:
    Female
    Не знам дали е за тука прашањево
    Дали знаете некој што украсува (со фондан) торта од стиропор?
    Фала ви.
     
  17. Anturium

    Anturium Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2020
    Messages:
    3,034
    Likes Received:
    6,429
    Gender:
    Female
    За пандишпан наместо пециво ако ставам сода бикарбона или к млеко ќе се подигне ли или да не експериментирам?
     
  18. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    2,349
    Likes Received:
    9,297
    Gender:
    Female
    Сода бикарбоната може да помогне ама не толку успешно како пецивото. Ако ставиш многу и вкусот ќе ти е сменет. Мрсните млечни производи како јогурт, павлака, полномасно млеко и сл јас ги додавам кога сакам тестото да е по мазно и ровко. Само по себе не знам колку ќе ти помогне да се надигне тестото.

    Ама еве на интернет читам дека ако комбинираш сода бикарбона со кисела состојка заедно, како кисело млеко, јогурт, сок од лимон, оцет и сл дека тоа и помагало на сода б. да го подигне тестото повеќе.
    Вели: 2 кафени лажици к.млеко/јогурт измешани со една кафена лажица сода бикарбона е замена за една супена лажица прашак за пециво..
     
  19. Anturium

    Anturium Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2020
    Messages:
    3,034
    Likes Received:
    6,429
    Gender:
    Female
    Фала ти на ова, ќе знам за нареден пат. Купив пециво сега не ми се ризикуваше
     
    Cosmic Girl likes this.
  20. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Joined:
    Jan 20, 2020
    Messages:
    2,349
    Likes Received:
    9,297
    Gender:
    Female
    Го направи? :D

    Просто се прави, ама дали е жилав или не, сепак повеќе ќе зависи од самиот џигер, не само и од начинот на подготовка.
    Прво ти треба проверена месара значи :D

    Инаку јас барам да ми го исечат џигерот на тенки кришки уште во месарата. Можеш и самата ама ќе ти треба доста оштар нож и трпение зошто лизга. Потенки треба да се.
    Во чинија со обично брашно мешам сол, вегета и бибер и секое парче џигер го валкам во него и го ставам на загреан зејтин. Ако сакаш пржени и без сос само ќе ги испржиш. Лукче сецкано додај му на крајот.
    А ако сакаш со сос најпрво во зејтинот пропржи кромид, па стави го џигерот.
    Откако ќе заруменат парчињата од двете страни, дотури вода во тавчето со џигерите и динстај ги малку на потивко. Од нивната глазура водата ќе се згусне како сос. На крај измешај лажичка сенф во малку ладна вода и истури ја со мешање во сосот и додај си сол и вегета по вкус.
     
    manako1 and IRBBB like this.