1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Kasiopaja221

    Kasiopaja221 Популарен член

    Се зачлени на:
    1 септември 2021
    Пораки:
    3.104
    Допаѓања:
    44.749
    Пол:
    Женски
    Исчисти ги листовите од тврдиот дел и обари ги 15тина минути. Ќе бидат пофлексибилни за виткање.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.272
    Допаѓања:
    33.442
    Пол:
    Женски
    Фала ти, ќе пробам. :f:
     
    На Kasiopaja221 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.362
    Допаѓања:
    126.108
    Dodadi i malku limontus8)
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    4.339
    Пол:
    Женски
    Имаше во Кам едно време сто посто листови кисела зелка, стоеја во фрижидерите...ама дали сеуште има не знам... (fingers) за да најдеш
     
    На IRBBB и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    По маркетите има кисела зелка, листови во тегла, имам правено не е лоша.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    23.340
    Свежа боранија исто се вари како замрзната или повеќе и' треба?
     
  7. Зак од Андромеда

    Зак од Андромеда Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    514
    Допаѓања:
    320
    Пол:
    Женски
    Ми треба совет, сакам да направам пита од стар леб до сега не сум правела ама лебот е правен демек под сач на декларација пишува кисело тесто има врска? Сите рецепти што ги видов се со обична векна леб
     
  8. Aerodromka

    Aerodromka Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    117
    Zeni
    Sakam da pravam cuvaj kuka vo nov stan.
    Davajte idei sto da ima a jadeneje?Samo da e posno bez maslo.
     
  9. Mucika

    Mucika Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    2.755
    Допаѓања:
    4.367
    Просветлете ме. Имам рецеп за чоко торта, за филот вика да се матат на пареа 4 јајца со 1 шоља шеќер. И миксерот ми цркна и смесата не се згусна. Каде грешам, како се прави фил на пареа? Инаку не беше нагласено дека се само жолчки, пишуваше јајца, па препостаувам со се белки се матат, се додава и чоколадо, а откако ќе се олади плус маргарин, толку е филот.
     
    На Pacifist му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.300
    Допаѓања:
    200.497
    Пол:
    Женски
    Само жолчки се матат, белки не. Во сад на пареа, над тенџере со вода што врие, притоа водата да не го допира садот кај што се мати. Јас така правам. Тој фил не расте, само се згуснува, станува светложолт кога ќе се стопи шеќерот. Обично пола саат, некогаш и 40 минути се потребни. Првпат слушам за матење цели јајца на пареа, секогаш рецептите биле со жолчки. Белките посебно се матат, без шеќер или со минимална количина, па може да се мешаат со оладениот фил од жолчки. Или па како шлаг се користат за тортата. А додека е топол филот од жолчки, не врел, се додава чоколадо и путер.
     
    На 1209, marsilia, Mucika и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    117
    Пол:
    Женски
    Во што ставате куркума?
     
  12. macalavica

    macalavica Популарен член

    Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.149
    Допаѓања:
    4.853
    Пол:
    Женски
    Планирам да славам роденден на синчето дома во двор , ке имам околу 30 гости.Планирам да порачам кифлички и скара.Ке направам сезонска салата, макало од печени зелени пиперки. Е сега бидејки ке бидам кнап со време и се ке треба сама да сервирам дали може некои работи да ги направам порано и да ги замрзнам?
    На пример солени бомбици, солени ролати, ордевер со сирења кашкавал и сувомесно, само тогаш да ги извадам и да ги ставам на маса?Колку скара да порачам за 30 души?
    крем салати не правам бидејки ке биде надвор и топло.
    Солени бомвици како да ги направам во боја?
    Темата ми е виножито.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Maca Macka

    Maca Macka Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 јануари 2022
    Пораки:
    1.214
    Допаѓања:
    2.836
    Пол:
    Женски
    Јас во секоја манџа, меѓу другите зачини и куркума ставам.
     
    На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.272
    Допаѓања:
    33.442
    Пол:
    Женски
    Можиш да мрзниш сѐ шо нема павлака, кечап, мајонез, било каква течност. Не сум мрзнела така, не знам дали ќе личи на нешто после одмрзнување. Ама можиш сѐ шо ти е за печење, да испечиш и замрзниш, ден пред роденденот да извадиш и да мачкаш со фил.
    Ордевери не сум мрзнела.
    Солените бомбици можеш да ги направиш со прехранбени бои или со цвекло, куркума, спанаќ (ако сакаш без додатоци да се). Какви бомбици по состав планираш да правиш?
     
  15. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.272
    Допаѓања:
    33.442
    Пол:
    Женски
    Како да спремам телешки џигер со лукче, ама да е мек и сочен?
     
  16. WildNightGirl

    WildNightGirl Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    96
    Пол:
    Женски
    Не знам дали е за тука прашањево
    Дали знаете некој што украсува (со фондан) торта од стиропор?
    Фала ви.
     
  17. Anturium

    Anturium Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.856
    Допаѓања:
    6.018
    Пол:
    Женски
    За пандишпан наместо пециво ако ставам сода бикарбона или к млеко ќе се подигне ли или да не експериментирам?
     
  18. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.113
    Допаѓања:
    8.241
    Пол:
    Женски
    Сода бикарбоната може да помогне ама не толку успешно како пецивото. Ако ставиш многу и вкусот ќе ти е сменет. Мрсните млечни производи како јогурт, павлака, полномасно млеко и сл јас ги додавам кога сакам тестото да е по мазно и ровко. Само по себе не знам колку ќе ти помогне да се надигне тестото.

    Ама еве на интернет читам дека ако комбинираш сода бикарбона со кисела состојка заедно, како кисело млеко, јогурт, сок од лимон, оцет и сл дека тоа и помагало на сода б. да го подигне тестото повеќе.
    Вели: 2 кафени лажици к.млеко/јогурт измешани со една кафена лажица сода бикарбона е замена за една супена лажица прашак за пециво..
     
  19. Anturium

    Anturium Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    2.856
    Допаѓања:
    6.018
    Пол:
    Женски
    Фала ти на ова, ќе знам за нареден пат. Купив пециво сега не ми се ризикуваше
     
    На Cosmic Girl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cosmic Girl

    Cosmic Girl Популарен член

    Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.113
    Допаѓања:
    8.241
    Пол:
    Женски
    Го направи? :D

    Просто се прави, ама дали е жилав или не, сепак повеќе ќе зависи од самиот џигер, не само и од начинот на подготовка.
    Прво ти треба проверена месара значи :D

    Инаку јас барам да ми го исечат џигерот на тенки кришки уште во месарата. Можеш и самата ама ќе ти треба доста оштар нож и трпение зошто лизга. Потенки треба да се.
    Во чинија со обично брашно мешам сол, вегета и бибер и секое парче џигер го валкам во него и го ставам на загреан зејтин. Ако сакаш пржени и без сос само ќе ги испржиш. Лукче сецкано додај му на крајот.
    А ако сакаш со сос најпрво во зејтинот пропржи кромид, па стави го џигерот.
    Откако ќе заруменат парчињата од двете страни, дотури вода во тавчето со џигерите и динстај ги малку на потивко. Од нивната глазура водата ќе се згусне како сос. На крај измешај лажичка сенф во малку ладна вода и истури ја со мешање во сосот и додај си сол и вегета по вкус.
     
    На manako1 и IRBBB им се допаѓа ова.