Имаше во Кам едно време сто посто листови кисела зелка, стоеја во фрижидерите...ама дали сеуште има не знам... за да најдеш
Ми треба совет, сакам да направам пита од стар леб до сега не сум правела ама лебот е правен демек под сач на декларација пишува кисело тесто има врска? Сите рецепти што ги видов се со обична векна леб
Zeni Sakam da pravam cuvaj kuka vo nov stan. Davajte idei sto da ima a jadeneje?Samo da e posno bez maslo.
Просветлете ме. Имам рецеп за чоко торта, за филот вика да се матат на пареа 4 јајца со 1 шоља шеќер. И миксерот ми цркна и смесата не се згусна. Каде грешам, како се прави фил на пареа? Инаку не беше нагласено дека се само жолчки, пишуваше јајца, па препостаувам со се белки се матат, се додава и чоколадо, а откако ќе се олади плус маргарин, толку е филот.
Само жолчки се матат, белки не. Во сад на пареа, над тенџере со вода што врие, притоа водата да не го допира садот кај што се мати. Јас така правам. Тој фил не расте, само се згуснува, станува светложолт кога ќе се стопи шеќерот. Обично пола саат, некогаш и 40 минути се потребни. Првпат слушам за матење цели јајца на пареа, секогаш рецептите биле со жолчки. Белките посебно се матат, без шеќер или со минимална количина, па може да се мешаат со оладениот фил од жолчки. Или па како шлаг се користат за тортата. А додека е топол филот од жолчки, не врел, се додава чоколадо и путер.
Планирам да славам роденден на синчето дома во двор , ке имам околу 30 гости.Планирам да порачам кифлички и скара.Ке направам сезонска салата, макало од печени зелени пиперки. Е сега бидејки ке бидам кнап со време и се ке треба сама да сервирам дали може некои работи да ги направам порано и да ги замрзнам? На пример солени бомбици, солени ролати, ордевер со сирења кашкавал и сувомесно, само тогаш да ги извадам и да ги ставам на маса?Колку скара да порачам за 30 души? крем салати не правам бидејки ке биде надвор и топло. Солени бомвици како да ги направам во боја? Темата ми е виножито.
Можиш да мрзниш сѐ шо нема павлака, кечап, мајонез, било каква течност. Не сум мрзнела така, не знам дали ќе личи на нешто после одмрзнување. Ама можиш сѐ шо ти е за печење, да испечиш и замрзниш, ден пред роденденот да извадиш и да мачкаш со фил. Ордевери не сум мрзнела. Солените бомбици можеш да ги направиш со прехранбени бои или со цвекло, куркума, спанаќ (ако сакаш без додатоци да се). Какви бомбици по состав планираш да правиш?
Не знам дали е за тука прашањево Дали знаете некој што украсува (со фондан) торта од стиропор? Фала ви.
За пандишпан наместо пециво ако ставам сода бикарбона или к млеко ќе се подигне ли или да не експериментирам?
Сода бикарбоната може да помогне ама не толку успешно како пецивото. Ако ставиш многу и вкусот ќе ти е сменет. Мрсните млечни производи како јогурт, павлака, полномасно млеко и сл јас ги додавам кога сакам тестото да е по мазно и ровко. Само по себе не знам колку ќе ти помогне да се надигне тестото. Ама еве на интернет читам дека ако комбинираш сода бикарбона со кисела состојка заедно, како кисело млеко, јогурт, сок од лимон, оцет и сл дека тоа и помагало на сода б. да го подигне тестото повеќе. Вели: 2 кафени лажици к.млеко/јогурт измешани со една кафена лажица сода бикарбона е замена за една супена лажица прашак за пециво..
Го направи? Просто се прави, ама дали е жилав или не, сепак повеќе ќе зависи од самиот џигер, не само и од начинот на подготовка. Прво ти треба проверена месара значи Инаку јас барам да ми го исечат џигерот на тенки кришки уште во месарата. Можеш и самата ама ќе ти треба доста оштар нож и трпение зошто лизга. Потенки треба да се. Во чинија со обично брашно мешам сол, вегета и бибер и секое парче џигер го валкам во него и го ставам на загреан зејтин. Ако сакаш пржени и без сос само ќе ги испржиш. Лукче сецкано додај му на крајот. А ако сакаш со сос најпрво во зејтинот пропржи кромид, па стави го џигерот. Откако ќе заруменат парчињата од двете страни, дотури вода во тавчето со џигерите и динстај ги малку на потивко. Од нивната глазура водата ќе се згусне како сос. На крај измешај лажичка сенф во малку ладна вода и истури ја со мешање во сосот и додај си сол и вегета по вкус.