1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Mrs. right

    Mrs. right Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    11.487
    Пол:
    Женски
    https://www.coolinarika.com/recept/kivi-kolac-1e6784a4-63e2-11eb-b7e2-0242ac12004b

    Интересно и декоративно делува, само многу јајца идат у колачов. :?:
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eliesaab

    eliesaab Популарен член

    Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    3.725
    Допаѓања:
    11.209
    Пол:
    Женски
    Хопла и бисквити. Ја матиш хоплата, ги редиш бисквитите, на крај ставаш во замрзнувач да се стегне. :inlove:
     
    На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  3. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.272
    Допаѓања:
    33.442
    Пол:
    Женски
    На Mrs. right му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. right

    Mrs. right Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2022
    Пораки:
    3.007
    Допаѓања:
    11.487
    Пол:
    Женски
    Сори шо сеа дури одговарам, видов вчера дека си пишала и демек ќе одговорев и се забораив. :|

    Не, неам праено, коа рече киви, отворив да видам шо има од благо да се напраи со нив и ми искочи ова, и ептен интересно ми се виде.

    Ја неам ни киви ама добра идеја е па сакам некогаш да пробам, ваљда нема утка да искочи.

    Тоа горе само како е убаво измазнето, тешко да ми искочи такво мене, а шо убава текстура мазна, највише сакам такви колачи/торти, совршено изгледаат.
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  5. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.494
    Допаѓања:
    5.876
    со шт0 готвите грашок и како?
     
  6. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.689
    Допаѓања:
    87.403
    Пол:
    Женски
    Најчесто правам грашак манџа со месо или посно со компир.
    Порано користев смрзнат и треба подолго варење а во последно време користам Подравка конзерва. Нема некоја филозофија лесно е пробај.

    пр: запржувам кромид, пиперка,патлиџан(што сакаш) додавам грашак смрзнат и компир на коцки пропржувам заедно и додавам вода да се залие. Ако е од конзерва го додавам пред крај затоа што е готов и не му треба многу варење
     
    На SunnyGirl2 и SummerGirl им се допаѓа ова.
  7. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.707
    Допаѓања:
    35.059
    Пол:
    Женски
    Го правам манџа. Ако користам грашок во конзерва, не упржувам ништо. Се ставам директно во тенџере. Ако грашокот е смрзнат, го упржувам со сите состојки. Не сакам манџи со месо, па додавам само компир и морков. Обавезно и ловоров лист. Поубав вкус имаат манџите. На крај ја спремам запршката.
     
    На mal.ecka и SunnyGirl2 им се допаѓа ова.
  8. Pacifist

    Pacifist Популарен член

    Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.263
    Пол:
    Машки
    да не губиш време на мислење грубо издроби бисквити ама по можност да се чоколадни, нашприцај некаков шлаг, банани насечкај, портокал, и aко имаш нешто замрзанто од зрнесто овошје било какво и потпевнувај си додека го припремаш тоа за да му додадеш еенргија на љубов ко најбитен зачин и воала..... the world is your oyster
     
    На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  9. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.100
    Допаѓања:
    50.296
    Пол:
    Женски
    Правам во тавче со месо на коцки, компирче, печурки.
    Го запржувам месото и кромидот додека да смени боја па ставам во тавчето со компирите грашокот и печурките, ставам зачини и вода и ставам да се пече.
    Може така и со мелено месо.
     
    На Осе, mal.ecka, zence и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. zence

    zence Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2012
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    241
    Исто се , само без запршка, зимам од компиите, може и морков или зрна грашак ги пасирам и ги вракам во манџата да ја згусне. Некористам од конзерва. А ловор користам само во гулаш, следен пат ќе пробам со ловор.
     
  11. SummerGirl

    SummerGirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    16.707
    Допаѓања:
    35.059
    Пол:
    Женски
    За мене манџа без запршка не е манџа. Сум јадела без запршки и не ми се вкусни. А грашокот смрзнат ми е повкусен од тој во конзерва.
     
    На Viktorijaaa5 и zence им се допаѓа ова.
  12. Malesia

    Malesia Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    2.609
    Пол:
    Женски
    Тортиљи како да ги чувам подолго? Дали да ги замрзнам?
     
  13. Miss_S

    Miss_S Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    4.765
    Пол:
    Женски
    По многу видеа што сум гледала на YouTube, веќе спремни со "фил" внатре и свиткани ги замрзнувам и после само топлиме во микробранова.

    Само како тортиљи немам замрзнувано.
     
    На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Freckles.

    Freckles. Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 март 2020
    Пораки:
    1.852
    Допаѓања:
    4.791
    Дечки ми треба рецепт за посни ситни колачи одоние што имаат иста основа, а во секоја врста на колач додаваш нешто различно. Хелп!
     
    На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    5.263
    Пол:
    Женски
    Со што ги полниш?
     
  16. Hisha

    Hisha Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    1.460
    Допаѓања:
    5.263
    Пол:
    Женски
    Со мелено мевце, пропржуваш морковче кроми лукче,ставаш и мелено мевце да се пропржи, ондак ставаш вода и грашок да се омекне.. после запршка од црвен пипер и зејтин превкусно е
     
  17. Miss_S

    Miss_S Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    4.765
    Пол:
    Женски
    Еве неколку видеа за инспирација






    Генерално ако имаме пиле печено, месото што ќе остане да го искористам, го кинам на парчиња, малку пропржувам со кромид, златна мешавина или мексикански микс од конзерва. Печурки, пиперка и слично.
    Некогаш ставам стек или готовите меса за Гиро во Кам и Тинекс има често.

    Избегавам јас марула да ставам или зелка. Кога ќе се притопли не е убава. Компир исто не ставам

    Ставам кечап или доматно пире. Потоа рендан кашкавал, па од смесата и виткам.
     
    На Осе и Hisha им се допаѓа ова.
  18. Stela Maris

    Stela Maris Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    1.957
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20231121_092452_com.android.gallery3d_edit_113742394338893.jpg

    Screenshot_20231121_092526_com.android.gallery3d_edit_114012830092497.jpg

    Screenshot_20231121_092630_com.android.gallery3d_edit_114035171784681.jpg

    Screenshot_20231121_092415_com.android.gallery3d_edit_113725753368583.jpg

    Screenshot_20231121_093915_com.android.gallery3d_edit_114623651244487.jpg
     
    Последна измена од модератор: 22 ноември 2023
    На hermosa и Pacifist им се допаѓа ова.
  19. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    718
    Пол:
    Женски
    Кај рецептите за кифли, дали постои разлика помеѓу стопен и омекнат путер да се мачкаат јуфките? По 5 едно на едно што се мачкаат..?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amore.Mio

    Amore.Mio Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    239
    Допаѓања:
    686
    Дали може да се премачкаат кифличките со белка? Ми остана од вчера па да ја искористам ако е можно.