https://www.coolinarika.com/recept/kivi-kolac-1e6784a4-63e2-11eb-b7e2-0242ac12004b Интересно и декоративно делува, само многу јајца идат у колачов.
Сори шо сеа дури одговарам, видов вчера дека си пишала и демек ќе одговорев и се забораив. Не, неам праено, коа рече киви, отворив да видам шо има од благо да се напраи со нив и ми искочи ова, и ептен интересно ми се виде. Ја неам ни киви ама добра идеја е па сакам некогаш да пробам, ваљда нема утка да искочи. Тоа горе само како е убаво измазнето, тешко да ми искочи такво мене, а шо убава текстура мазна, највише сакам такви колачи/торти, совршено изгледаат.
Најчесто правам грашак манџа со месо или посно со компир. Порано користев смрзнат и треба подолго варење а во последно време користам Подравка конзерва. Нема некоја филозофија лесно е пробај. пр: запржувам кромид, пиперка,патлиџан(што сакаш) додавам грашак смрзнат и компир на коцки пропржувам заедно и додавам вода да се залие. Ако е од конзерва го додавам пред крај затоа што е готов и не му треба многу варење
Го правам манџа. Ако користам грашок во конзерва, не упржувам ништо. Се ставам директно во тенџере. Ако грашокот е смрзнат, го упржувам со сите состојки. Не сакам манџи со месо, па додавам само компир и морков. Обавезно и ловоров лист. Поубав вкус имаат манџите. На крај ја спремам запршката.
да не губиш време на мислење грубо издроби бисквити ама по можност да се чоколадни, нашприцај некаков шлаг, банани насечкај, портокал, и aко имаш нешто замрзанто од зрнесто овошје било какво и потпевнувај си додека го припремаш тоа за да му додадеш еенргија на љубов ко најбитен зачин и воала..... the world is your oyster
Правам во тавче со месо на коцки, компирче, печурки. Го запржувам месото и кромидот додека да смени боја па ставам во тавчето со компирите грашокот и печурките, ставам зачини и вода и ставам да се пече. Може така и со мелено месо.
Исто се , само без запршка, зимам од компиите, може и морков или зрна грашак ги пасирам и ги вракам во манџата да ја згусне. Некористам од конзерва. А ловор користам само во гулаш, следен пат ќе пробам со ловор.
За мене манџа без запршка не е манџа. Сум јадела без запршки и не ми се вкусни. А грашокот смрзнат ми е повкусен од тој во конзерва.
По многу видеа што сум гледала на YouTube, веќе спремни со "фил" внатре и свиткани ги замрзнувам и после само топлиме во микробранова. Само како тортиљи немам замрзнувано.
Дечки ми треба рецепт за посни ситни колачи одоние што имаат иста основа, а во секоја врста на колач додаваш нешто различно. Хелп!
Со мелено мевце, пропржуваш морковче кроми лукче,ставаш и мелено мевце да се пропржи, ондак ставаш вода и грашок да се омекне.. после запршка од црвен пипер и зејтин превкусно е
Еве неколку видеа за инспирација Генерално ако имаме пиле печено, месото што ќе остане да го искористам, го кинам на парчиња, малку пропржувам со кромид, златна мешавина или мексикански микс од конзерва. Печурки, пиперка и слично. Некогаш ставам стек или готовите меса за Гиро во Кам и Тинекс има често. Избегавам јас марула да ставам или зелка. Кога ќе се притопли не е убава. Компир исто не ставам Ставам кечап или доматно пире. Потоа рендан кашкавал, па од смесата и виткам.
Кај рецептите за кифли, дали постои разлика помеѓу стопен и омекнат путер да се мачкаат јуфките? По 5 едно на едно што се мачкаат..?