1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    472
    Допаѓања:
    648
    Пол:
    Женски
    Што е важно за еклерите да станат убаво а не сплескани и внатре да се шупливи?
     
  2. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.000
    Допаѓања:
    52.096
    Пол:
    Женски
    Тестото не треба да е премногу меко (треба убаво да држи форма), ако ја отвориш рерната да ги ѕирнеш додека се печат може да се сплескаат или ако ги извадиш прерано.
    Одма после печење боцни ги малку за да се исушат побрзо.
     
    На mal.ecka, molikaMk, Amore123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. NNK19

    NNK19 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    2.321
    Пол:
    Женски
    Здраво, дали некој знае каде би можела да најдам, вакви мали калапчиња за печење?
    Фала ви однапред (highfive)
     

    Прикачени фајлови:

    • IMG_2571.jpeg
      IMG_2571.jpeg
      Големина на фајлот:
      268 KB
      Прегледи:
      39
  4. simonka93

    simonka93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    72.691
    Дали може да замрзнам обланди?
    Се плашам дека после одмрзнување ќе бидат влажни
     
  5. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.000
    Допаѓања:
    52.096
    Пол:
    Женски
    Можеш да ги замрзнеш. Можеш цела, несечена да ја завиткаш во најлонска фолија или на парчиња во кеса. Кога ќе се одмрзнат се ко да не биле замрзнати и многу брзо се одмрзнуваат.
     
    На simonka93 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. simonka93

    simonka93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.251
    Допаѓања:
    72.691
    Ти благодарам на одговорот
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Чанта

    Чанта Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    456
    Пол:
    Женски
    Ај и тука .
    Вчера купив јунешки бут и го ставив во маринада (не следев рецепт сама ставив што ми дојде: чаша вода, филџан киселина, крупна сол, ловорови лисја,бибер и мајчина душица,и немсв обично вино имав отворено тоа што е со златни ливчиња внатре па за да не отворам друго ставив од тоа пола чаша) ама денеска ми испадна да не го правам,дали може вака да стои во фрижидер до утре или морам денес да го готвам?
     
  8. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.177
    Пол:
    Женски
    Чичко гугл вика до 5 дена може да стои :D јас не би го чувала толку време. Зготви го утре обавезно, види го да не има променето боја, мирис, да не е “лигаво”.. некој ако има повеќе искуство може ќе ти каже подобро.
     
  9. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.272
    Допаѓања:
    33.437
    Пол:
    Женски
    Женски испробан рецепт за убава погача ми треба?
     
  10. Чанта

    Чанта Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јули 2023
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    456
    Пол:
    Женски
    Го прашав чичко гугл пишува од 3-5 дена, ама премногу е тоа реално, па реков да не има некој готвено така затоа прашав и тука. Денес обавезно ќе го готвам.:rofl:
     
  11. m.bt23

    m.bt23 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2018
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    26
    Пол:
    Женски
    Дали се замрзнуваат визитарски слатки (купечки)? И ако да дали може директно да ги ставам во пакувањето?
     
  12. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.239
    Допаѓања:
    200.251
    Пол:
    Женски
    Да, нема никаков проблем. Секогаш го замрзнувам вишокот што ми останува, најдобро во пластична кутија.
     
    На Ne znam koj и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    218
    Пол:
    Женски
    Zeni
    Mi se najavuvaat gosti.Kazuvajte sto da spremam?
     
  14. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.081
    Допаѓања:
    22.927
    Ја има некој пробано бамјава, на што има вкус? Слично е ко кисели краставици или има ептен друг вкус? Со што се комбинира?

    Screenshot_20240129_164138_Gallery.jpg
     
  15. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.239
    Допаѓања:
    200.251
    Пол:
    Женски
    Неутрален вкус има, не е баш како краставичките, тие ми се покисели. Вкусна е, не е лоша вака. Јас инаку сакам бамја, во манџи ја јадам, ова ми е нешто поинакво, и повкусно.
     
    На MissChievous и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.081
    Допаѓања:
    22.927
    Немам пробано бамја, некако нејзиниот изглед ме плаши, не ми делува вкусно. Се готви како боранија на пример?
     
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.239
    Допаѓања:
    200.251
    Пол:
    Женски
    Па така нешто, јас како додаток ја ставам во манџи, боранија и грашок може да се искомбинираат со неа, не посебно манџа од бамја. Ама може да се зготви или како вариво, или потпечена во рерна, баш како што е боранијата. Нема интензивен вкус, само дава некој шмек на јадењето, лично турлитава без бамја не можам да замислам. Треба да пробаш за да знаеш дали ти се допаѓа. Кога ја сечеш свежа испушта лигава материја како пектин нешто, ама тоа не се осеќа кога е зготвена. Во туршијата па ич.
     
    На mal.ecka и MissChievous им се допаѓа ова.
  18. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.607
    Допаѓања:
    86.586
    Пол:
    Женски
    Имате ли рецепт за лесна брзинска пита со јаболка, нешто како лења пита или како и да е :$
     
  19. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.081
    Допаѓања:
    22.927
    Јас по овој рецепт правам и со јаболки:

    https://mojakujna.mk/колач-со-вишни/
     
  20. Ddevicca

    Ddevicca Активен член

    Се зачлени на:
    9 октомври 2023
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    1
    Пол:
    Женски
    Zdravo dali ja ima nekoj poracano knigata Ukusno i Zdravo od Jelena Balac?