Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Joined:
    Dec 12, 2021
    Messages:
    5,893
    Likes Received:
    23,573
    Можам ли место павлака, да ставам јогурт за сос за шницли?
    Павлака имам малку ама нема да стаса, друго имам млеко и јогурт.
     
    eliesaab likes this.
  2. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2023
    Messages:
    365
    Likes Received:
    288
    Gender:
    Female
    Zeni
    Ja resiv domakinka da budem:D. Kazete mi zamena za hopla ili pavlaka za gotvenje ima ili ne?
     
    eliesaab likes this.
  3. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2019
    Messages:
    5,021
    Likes Received:
    41,444
    Gender:
    Female
    Маскарпоне?
     
  4. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Joined:
    Jul 28, 2023
    Messages:
    590
    Likes Received:
    928
    Gender:
    Female
    Дали сте правеле фил за торта од замрзнато овошје, и ако да, искуство дали е убаво? И како сте го направиле?
     
  5. Elence93

    Elence93 Форумски идол

    Joined:
    Dec 16, 2009
    Messages:
    6,038
    Likes Received:
    5,451
    Gender:
    Female
    Како можам да го искористам ова? Инаку интолерантна сум на лактоза и глутен.
    20240614_114952_remastered.jpg
     
  6. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Joined:
    Mar 23, 2022
    Messages:
    3,758
    Likes Received:
    9,512
    Gender:
    Female
    Мислиш како главен фил или да ишараш низ кремот на тортата?
    Јас обично правам крем од замрзнато овошје за палачинки, чизкејк,мафини..

    Ставам замрзнато овошје што и да имам, малце вода да не гори додека се одмрзнат на рингла, лажица шеќер/мед, малце лимон,малце ванила екстракт. Оставам да врие така додека се распадне и згусне овошјето. Точна мерка немам, секогаш правам од око.

    @Elence93 не знам дали има веган слатка павлака (или растителните ако ги смееш), јас би направила малце еспресо или нескафе разредено во вода, посни бисквити ќе ги натопам и редам во некој сад. Кремов размешан со слатка павлака, малце ванила екстракт, или кора од лимон/портокал, сок малце од истите да дојде како крем и ред бисквити, ред крем.
     
    Antebellum and Elence93 like this.
  7. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Joined:
    Jul 28, 2023
    Messages:
    590
    Likes Received:
    928
    Gender:
    Female
    Да, како главен фил, еве баш сега правев еден таков фил од малини и додадов густин за да се згусне, и еден фил маскарпоне и слатка павлака.
    Па ставав кора, филот со маскарпоне па ред фил од овошниот фил, па пак исто.
    Ќе видиме како ќе испадне
     
    Fenix05 likes this.
  8. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Joined:
    Jul 1, 2021
    Messages:
    453
    Likes Received:
    124
    Gender:
    Female
    Кои чоколади за готвење се посни ? Ако може слика.
     
  9. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2023
    Messages:
    365
    Likes Received:
    288
    Gender:
    Female
    Zeni
    Davajte idei za torta(rodenden mi e) so visni ,no bez hopla i da ne preblaga?
    Fala odnapred
     
  10. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Joined:
    Jul 28, 2023
    Messages:
    590
    Likes Received:
    928
    Gender:
    Female
    Mozes da si svaris fil od svezi ili zamrznati visni, i da napravis use eden fil cokoladen, ili hopla i maskarpone ama poso nesakas hopla, bi bilo ubavo cokoladen
     
    Ne znam koj likes this.
  11. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,093
    Likes Received:
    4,201
    Gender:
    Female
    Ми треба некоја идеа за наше традиционално јадење што можеме да го однесеме за во градинка и да биде интересно за децата? Се мислев за некои бомбици ама тие не ми се баш традиционални :D
     
  12. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2022
    Messages:
    3,540
    Likes Received:
    7,320
    Gender:
    Female
    images.jpeg

    Овие провери ги во Кам маркет имам земано. Мислам беа посни.
     
    Butterfly1212 likes this.
  13. liliput22

    liliput22 Истакнат член

    Joined:
    Apr 18, 2011
    Messages:
    372
    Likes Received:
    719
    Gender:
    Female
  14. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,454
    Likes Received:
    25,103
    Експандиран амарант се готви и јаде исто ко киноа?

    20240703_170217.jpg 20240703_170223.jpg
     
  15. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,093
    Likes Received:
    4,201
    Gender:
    Female
    Не се готви, тој е веќе готов.
     
    MissChievous likes this.
  16. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,454
    Likes Received:
    25,103
    Само да го смешам со друга храна? :o
    Иииии, супер. :D
     
  17. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2021
    Messages:
    2,609
    Likes Received:
    8,631
    Или во десерти, ѕирни на Пинтерест за рецепти, многу добри чоколади има.
     
    MissChievous likes this.
  18. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Joined:
    Dec 12, 2021
    Messages:
    5,893
    Likes Received:
    23,573
    Јас знам дека е глупо прашањево ама...
    Како печете компири во рерна, а да се убаво испечени, во отворена тава?
    Онака зборам насечкани обично со риба или пилешко или за мусака
    Јас увек мора да ги проварам прво
    Ставив пред некој ден со пилешко и вода налеав доволно и факинг саат ипол ги оставив компирите (месото го извадив пред време) и уште беа живи некои:drunk:
    Или једино чаре е само во затворен сад да печам?
     
  19. Polyincognito

    Polyincognito Популарен член

    Joined:
    Jan 25, 2020
    Messages:
    1,942
    Likes Received:
    8,533
    @Munchmallow20 Во затворен сад многу побрзо ќе се направат.

    Пример, во затворен сад, за отприлика половина час ќе омекнат. Потоа може да го тргнеш капакот и да ги печеш така уште 15 минути дополнително. Ова за со пилешко.

    А инаку, мусаката секако во откриен сад, 30-45 минути (понекогаш ако е слаба струјата, може и 1 час) во претходно загреана рерна на 250 степени.
     
    Munchmallow20 likes this.
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    Лупам и сушам со салфетка прво, па ги сечам вака и пак просушувам со салфетка.
    Сол, маслиново, куркума и мешам. На тавата ги редам да не се чепкаат едни со други :D Вака.
    За 30тина минути се готови, однадвор крцкави а внатре меки. На 200-220 степени.

    А со пилешко ги печам затворени во пекач, сат и пол - два.
     
    Munchmallow20 likes this.