Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Munchmallow20

    Munchmallow20 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.249
    Допаѓања:
    19.542
    Пол:
    Женски
    Можам ли место павлака, да ставам јогурт за сос за шницли?
    Павлака имам малку ама нема да стаса, друго имам млеко и јогурт.
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    243
    Пол:
    Женски
    Zeni
    Ja resiv domakinka da budem:D. Kazete mi zamena za hopla ili pavlaka za gotvenje ima ili ne?
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  3. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    4.989
    Допаѓања:
    41.264
    Пол:
    Женски
    Маскарпоне?
     
  4. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    775
    Пол:
    Женски
    Дали сте правеле фил за торта од замрзнато овошје, и ако да, искуство дали е убаво? И како сте го направиле?
     
  5. Elence93

    Elence93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 декември 2009
    Пораки:
    5.830
    Допаѓања:
    5.172
    Пол:
    Женски
    Како можам да го искористам ова? Инаку интолерантна сум на лактоза и глутен.
    20240614_114952_remastered.jpg
     
  6. Fenix05

    Fenix05 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.341
    Допаѓања:
    8.276
    Пол:
    Женски
    Мислиш како главен фил или да ишараш низ кремот на тортата?
    Јас обично правам крем од замрзнато овошје за палачинки, чизкејк,мафини..

    Ставам замрзнато овошје што и да имам, малце вода да не гори додека се одмрзнат на рингла, лажица шеќер/мед, малце лимон,малце ванила екстракт. Оставам да врие така додека се распадне и згусне овошјето. Точна мерка немам, секогаш правам од око.

    @Elence93 не знам дали има веган слатка павлака (или растителните ако ги смееш), јас би направила малце еспресо или нескафе разредено во вода, посни бисквити ќе ги натопам и редам во некој сад. Кремов размешан со слатка павлака, малце ванила екстракт, или кора од лимон/портокал, сок малце од истите да дојде како крем и ред бисквити, ред крем.
     
    На Antebellum и Elence93 им се допаѓа ова.
  7. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    775
    Пол:
    Женски
    Да, како главен фил, еве баш сега правев еден таков фил од малини и додадов густин за да се згусне, и еден фил маскарпоне и слатка павлака.
    Па ставав кора, филот со маскарпоне па ред фил од овошниот фил, па пак исто.
    Ќе видиме како ќе испадне
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    431
    Допаѓања:
    119
    Пол:
    Женски
    Кои чоколади за готвење се посни ? Ако може слика.
     
  9. Ne znam koj

    Ne znam koj Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2023
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    243
    Пол:
    Женски
    Zeni
    Davajte idei za torta(rodenden mi e) so visni ,no bez hopla i da ne preblaga?
    Fala odnapred
     
  10. Amore123

    Amore123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    775
    Пол:
    Женски
    Mozes da si svaris fil od svezi ili zamrznati visni, i da napravis use eden fil cokoladen, ili hopla i maskarpone ama poso nesakas hopla, bi bilo ubavo cokoladen
     
    На Ne znam koj му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.177
    Пол:
    Женски
    Ми треба некоја идеа за наше традиционално јадење што можеме да го однесеме за во градинка и да биде интересно за децата? Се мислев за некои бомбици ама тие не ми се баш традиционални :D
     
  12. Miss_S

    Miss_S Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    4.998
    Пол:
    Женски
    images.jpeg

    Овие провери ги во Кам маркет имам земано. Мислам беа посни.
     
    На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. liliput22

    liliput22 Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    478
    Пол:
    Женски
  14. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.259
    Допаѓања:
    23.895
    Експандиран амарант се готви и јаде исто ко киноа?

    20240703_170217.jpg 20240703_170223.jpg
     
  15. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.085
    Допаѓања:
    4.177
    Пол:
    Женски
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  16. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.259
    Допаѓања:
    23.895
    Само да го смешам со друга храна? :o
    Иииии, супер. :D
     
  17. Калатеа

    Калатеа Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    6.706
    Или во десерти, ѕирни на Пинтерест за рецепти, многу добри чоколади има.
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Munchmallow20

    Munchmallow20 Популарен член

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.249
    Допаѓања:
    19.542
    Пол:
    Женски
    Јас знам дека е глупо прашањево ама...
    Како печете компири во рерна, а да се убаво испечени, во отворена тава?
    Онака зборам насечкани обично со риба или пилешко или за мусака
    Јас увек мора да ги проварам прво
    Ставив пред некој ден со пилешко и вода налеав доволно и факинг саат ипол ги оставив компирите (месото го извадив пред време) и уште беа живи некои:drunk:
    Или једино чаре е само во затворен сад да печам?
     
  19. Polyincognito

    Polyincognito Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    8.283
    @Munchmallow20 Во затворен сад многу побрзо ќе се направат.

    Пример, во затворен сад, за отприлика половина час ќе омекнат. Потоа може да го тргнеш капакот и да ги печеш така уште 15 минути дополнително. Ова за со пилешко.

    А инаку, мусаката секако во откриен сад, 30-45 минути (понекогаш ако е слаба струјата, може и 1 час) во претходно загреана рерна на 250 степени.
     
    На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.176
    Допаѓања:
    56.649
    Пол:
    Женски
    Лупам и сушам со салфетка прво, па ги сечам вака и пак просушувам со салфетка.
    Сол, маслиново, куркума и мешам. На тавата ги редам да не се чепкаат едни со други :D Вака.
    За 30тина минути се готови, однадвор крцкави а внатре меки. На 200-220 степени.

    А со пилешко ги печам затворени во пекач, сат и пол - два.
     
    На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.