Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.219
    Допаѓања:
    50.806
    Пол:
    Женски
    Ако печам пример со месо или нешто друго ставам и зачини, зејтин ги ставам во тавчето и ставам некаде отприлика еден филџан вода може и помалку од око ставам и супер излегуваат.
    Да не е до компирите, има некои компири ни се печат ни се пржат како што треба.
     
    На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    22.546
    Правела некоја дома боза?
    Сакам да пробам да направам ама ми треба проверен рецепт, ако може да споделите:angel::D
     
  3. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Пол:
    Женски
    Имам сериозен проблем: не знам да си сварам кускус за салата. Многу ми се згрутчува.
     
  4. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Пол:
    Женски
    Ќе покриеш со фолија некое време да се пече, после тргаш фолијата и допекуваш. Ем ќе немаш капак за миење.
     
    На Munchmallow20 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. quattro

    quattro Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    8.367
    Пол:
    Машки
    Ми треба некој рецепт за јадења со урда.

    Моментално ја јадам така свежа поради содржината на протеини а и се прави баш од сурутка (whey), некош ја пропржувам со некој зеленчук ама најмногу свежа со солца или лажица путер од кикирики измешано ако нее солена.
     
    На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.069
    Допаѓања:
    91.093
    Пол:
    Женски
    Можеш да додадеш потпечен сусам, краставица свежа ќе дојде како салата.
    пропржена пиперка и на крај додади урда и малку лукче, убаво летно јадење.
     
    На eliesaab, simoncelicius и quattro им се допаѓа ова.
  7. Munchmallow20

    Munchmallow20 Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.743
    Допаѓања:
    22.546
    Палачинки можеш.
    Три лажици овес, две лажици урда, едно јајце и блендираш и пржиш како палачинки. Јас и спанаќ додавам некогаш.
     
    На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Пол:
    Женски
    Кус кус не се вари.Се потопува со топла/врела вода да одседи 5-10 мин.
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Пол:
    Женски
    Ебати домаќинката, го варев... :sweat:;(
     
    На H.VAGA му/ѝ се допаѓа ова.
  10. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.930
    Допаѓања:
    326.922
    Пол:
    Женски
    Ништо страшно , се дешава на сите :D
     
    На Antebellum му/ѝ се допаѓа ова.
  11. simoncelicius

    simoncelicius Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.686
    Допаѓања:
    8.630
    Пол:
    Женски
    Мене ми е омилена кога ќе ја исмешам со јајца и ќе наполнам пиперки со неа.
    Мајка ми такви полнети ги пржи и се повкусни, ама јас си ги ставам во тава со хартија и ги печам на маслиново масло. Одозгора пак поливам со матено јајце.
    Превкусно и прелесно.

    Инаку низ темиве ќе најдеш преубава салата од урда со потпечен сусам. Не се сеќавам како одеше рецептот ама е стварно преубава.
     
    На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Algorithm

    Algorithm Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 декември 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    198
    Пол:
    Машки
    - Урда, лук, ореви и некоја лажица павлака ако е баш сува урдата.
    - Прежен сечкан пипер со урда и јајце. Пржиш пиперки и додаваш урда и јајце. Се заедно.
    - Еднаш во еден Чешка јадев десерт од урда. Мислам дека треба пресна урда (не солена) шеќер, брашно, ванила, јајце и незнам уште што. Се меша се тоа и се прават како тркалца и се пржат на малце масло. Ако најдам рецепт ќе ти пратам.
     
    На quattro му/ѝ се допаѓа ова.
  13. quattro

    quattro Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    3.190
    Допаѓања:
    8.367
    Пол:
    Машки
    Со пиперка зелена не лута најчесто ја правам, така највкусна мие. А ова со павлаката интересно е, ќе пробам.

    За десерт не би, шеќер не користам ниту јадам благо а од јајца па ми доаѓа нагон за повраќање. Едино можам со whey protein да искомбинирам тоа и онака тој има засладувач во него.

    Сепак фала ти на идеите.

    @Munchmallow20 @simoncelicius @Viktorijaaa5
    Фала ви на идеите !
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.112
    Допаѓања:
    81.606
    Пол:
    Женски
    Јас најчесто правам некоја моја варијација на крем салата со урда. Варам просо и ситно сецкан морков, ги ладам кога се готови под млаз вода, па ги мешам со урда и додавам зачини по избор. Најчесто сол, оригано и малку лук во прав. Ако сакаш пикантно, може буковец малку.

    Количините од око ми се најчесто. Ја купувам Хомоље урдата од Кам и 1/3 канче ми оди со 1/3 cup (од оние дозерките, не знам колку му доаѓа во филџан или во грами, не ми текнало да измерам) и еден поголем морков.
     
  15. Cvetche12

    Cvetche12 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Helpp
    Mi treba vasata pomos okolu domasnite kiflicki ,znaci sve vi red testoto ubavo mi iskaca ama otkako ke gi ispecam mn se tvrdi e sega prasanjeto mi e na kolku da gi pecam i kolku vreme? I dali mozebi mi iskacaat tvrdi zasto gi pecam so opcijata pecenje i ventilator pa mozebi toa gi sushi?
     
  16. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    Дали ги оставаш да стасаат уште еднаш веќе намоткани? Печи на 200° без вентилатор ќе видиш горе да сменат боја од јајцето премачкано 20-30мин зависи од рерна. На крај, кога ќе ги извадиш од рерна намокри чиста крпа и прекриј ги да ги здуши малце и да станат мекички
     
    На Antebellum, eliesaab и Cvetche12 им се допаѓа ова.
  17. Cvetche12

    Cvetche12 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Gi ostavam da ,ama ete toa mi e greskata gi pecev so ventilator i posle ne im stavav krpa namokrena tuku suva obicno i 5 min gi ostavav samo taka.
     
    На Antebellum и eliesaab им се допаѓа ова.
  18. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    Пробај го и овој рецепт
     
    На eliesaab и Cvetche12 им се допаѓа ова.
  19. Cvetche12

    Cvetche12 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2017
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    6
    Пол:
    Женски
    Ti blagodaram ke go probam
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Arianna

    Arianna Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 јануари 2012
    Пораки:
    280
    Допаѓања:
    145
    Помош❗❗:D како правите успешно пандишпан од белки? :oСе ќе е супер и цврсто изматени белките, и со лажица мешам брашно, имам пробано и на најсилно да печам и на 180-200 степени, ама мора, значи МОРА да ми спаднат белките, не цели, на некоја страна, на некој крај, како сплескан излегува пандишпанот...:(:D