Ако печам пример со месо или нешто друго ставам и зачини, зејтин ги ставам во тавчето и ставам некаде отприлика еден филџан вода може и помалку од око ставам и супер излегуваат. Да не е до компирите, има некои компири ни се печат ни се пржат како што треба.
Правела некоја дома боза? Сакам да пробам да направам ама ми треба проверен рецепт, ако може да споделите
Ќе покриеш со фолија некое време да се пече, после тргаш фолијата и допекуваш. Ем ќе немаш капак за миење.
Ми треба некој рецепт за јадења со урда. Моментално ја јадам така свежа поради содржината на протеини а и се прави баш од сурутка (whey), некош ја пропржувам со некој зеленчук ама најмногу свежа со солца или лажица путер од кикирики измешано ако нее солена.
Можеш да додадеш потпечен сусам, краставица свежа ќе дојде како салата. пропржена пиперка и на крај додади урда и малку лукче, убаво летно јадење.
Палачинки можеш. Три лажици овес, две лажици урда, едно јајце и блендираш и пржиш како палачинки. Јас и спанаќ додавам некогаш.
Мене ми е омилена кога ќе ја исмешам со јајца и ќе наполнам пиперки со неа. Мајка ми такви полнети ги пржи и се повкусни, ама јас си ги ставам во тава со хартија и ги печам на маслиново масло. Одозгора пак поливам со матено јајце. Превкусно и прелесно. Инаку низ темиве ќе најдеш преубава салата од урда со потпечен сусам. Не се сеќавам како одеше рецептот ама е стварно преубава.
- Урда, лук, ореви и некоја лажица павлака ако е баш сува урдата. - Прежен сечкан пипер со урда и јајце. Пржиш пиперки и додаваш урда и јајце. Се заедно. - Еднаш во еден Чешка јадев десерт од урда. Мислам дека треба пресна урда (не солена) шеќер, брашно, ванила, јајце и незнам уште што. Се меша се тоа и се прават како тркалца и се пржат на малце масло. Ако најдам рецепт ќе ти пратам.
Со пиперка зелена не лута најчесто ја правам, така највкусна мие. А ова со павлаката интересно е, ќе пробам. За десерт не би, шеќер не користам ниту јадам благо а од јајца па ми доаѓа нагон за повраќање. Едино можам со whey protein да искомбинирам тоа и онака тој има засладувач во него. Сепак фала ти на идеите. @Munchmallow20 @simoncelicius @Viktorijaaa5 Фала ви на идеите !
Јас најчесто правам некоја моја варијација на крем салата со урда. Варам просо и ситно сецкан морков, ги ладам кога се готови под млаз вода, па ги мешам со урда и додавам зачини по избор. Најчесто сол, оригано и малку лук во прав. Ако сакаш пикантно, може буковец малку. Количините од око ми се најчесто. Ја купувам Хомоље урдата од Кам и 1/3 канче ми оди со 1/3 cup (од оние дозерките, не знам колку му доаѓа во филџан или во грами, не ми текнало да измерам) и еден поголем морков.
Helpp Mi treba vasata pomos okolu domasnite kiflicki ,znaci sve vi red testoto ubavo mi iskaca ama otkako ke gi ispecam mn se tvrdi e sega prasanjeto mi e na kolku da gi pecam i kolku vreme? I dali mozebi mi iskacaat tvrdi zasto gi pecam so opcijata pecenje i ventilator pa mozebi toa gi sushi?
Дали ги оставаш да стасаат уште еднаш веќе намоткани? Печи на 200° без вентилатор ќе видиш горе да сменат боја од јајцето премачкано 20-30мин зависи од рерна. На крај, кога ќе ги извадиш од рерна намокри чиста крпа и прекриј ги да ги здуши малце и да станат мекички
Gi ostavam da ,ama ete toa mi e greskata gi pecev so ventilator i posle ne im stavav krpa namokrena tuku suva obicno i 5 min gi ostavav samo taka.
Помош❗❗ како правите успешно пандишпан од белки? Се ќе е супер и цврсто изматени белките, и со лажица мешам брашно, имам пробано и на најсилно да печам и на 180-200 степени, ама мора, значи МОРА да ми спаднат белките, не цели, на некоја страна, на некој крај, како сплескан излегува пандишпанот...