Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    Пол:
    Женски
    Колешке морав да се самоцитирам и да си кажам, пошто прееска забораив, пармезанот можеш да го исечеш со ноже за лупење компири и ќе излезат многу убави лентички, како мали тенки парчиња и многу декоративно ќе изгледа и таман за јадење бидејќи е доста масно, не сум сигурна дали можеш истото да го направиш со биено сирење, ама во секој случај можеш да пробаш, ако не иде сечи го на мали коцкички и расштркано наместени на даската или тањирот, лелеее.... Веќе си имам во умот како би изгледало тоа, бои, бои, вкусови, вкусови....
     
    На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    ^^^фала ти колегинице на прекрасните идеи за моите вечерашни гости... :) добив милион идеи благодарение на тебе :) :d: :d: ај по едно винце за нас :)
     
    На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.871
    Допаѓања:
    109.992
    Пол:
    Женски
    Г-ѓа Бас на рапорт да се јави, како помина вечерата, паднаа ли гостите на задниот образ :D
     
  4. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    еве ме на репорт :)

    значи колешке имав спремано гооолема даска со биено сирење , солени стапчиња со сусам обвиткани со пршута, рано разни сувомеснати, па крекери со зденка и павлака и златиборац кулен одозгора...мали садови со печени бадеми, кикирики, и лешници...и салатка со павлака , биено сирење и копар+разно разни зачини...гостите донесоа чоколада :)

    па кога сум ставила чаши за вино на зелен преубав чаршав , во средина даската а под неа собрано светкаво мало чаршавче за декорација и тук таму некоја мала свеќичка...абе милини...

    а гостите кога дојдоа беа :o и прашалници ,,кој е поводот,,....нема повод мили мои ...само седенка со мили гости и црно вино....
     
    На zhap4e, mims-89 и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  5. Viiiiip

    Viiiiip Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    839
    Допаѓања:
    401
    Општи прашања

    Како се приготвува замрзнатата пченка?
     
  6. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Општи прашања

    Цел клас или само зрна?
    Ако е цела пченка најдобро би било да се вари, а ако се зрна може и да се вари, пече и пржи на малку масло или да се додаде во некое јадење што се готви.
     
  7. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Ако се испржи нема ли да и се направат пуканки? :lol:

    Инаку , иако е замрзната, стави ја во во вода и свари ја.
     
  8. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Пченката за пуканки е поинаква и не е смрзната.
    Пченка за пуканки
    [​IMG]
    Aко е од овој тип како на сликата, слободно може и да се пржи...испробано е не пука :D
    [​IMG]
     
  9. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Решена сум да декорирам ананас.
    Да го излупам и како на чачкалици(се надевам ќе најдам такви метални) да наредам најразлично овошје(јагоди, банана, каки, киви..)
    Прашањето ми е за внатрешноста на ананасот.
    Убаво ќе го испразнам и дел од овошјето и внатре ќе ставам, но сакам и млеко од косос :^)

    Никад немам купено од оние конзервине кокосово млеко, и не знам каков би бил вкусот ако ја исполнам внатрешноста на ананасот со него.
    Има ли некој искуство, или евентуално совет како ова подобро да го изведам?
     
  10. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    ^ Ствар на вкус, додека не пробаш неможеш да знаеш. На некого ќе му се допадне на некого не.
    Кокосово млеко имам пробано само од кокос како овошје а не и од конзерва. Некако ми е сомнителен тој вкус и начин на обработка. Како и да е, ананас јас не би го мешала со благо кокосово млеко, подобро би ставила некој киселкаст овошен прелив а внатре освен ананас би ставила и јагоди, банани, лубеница, диња и сл. (зависи што може да се купи), а горе за завршеток на декорација (во зависност како го замислуваш) шлаг со кандирани вишни и др.
    ...е сега сакам ананас, јагоди, вишни... :$ :)
     
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Имам некој постар рецепт за некое тесто. Ги имам состојките, а постапката е зашмрљана и не можам да ја дешифрирам...како и да е не е комплицирано замесувањето ама се двоумам само за едно т.е. за квасецот.
    Дали секогаш квасецот на страна се кисне (така до сега секогаш сум го правела) или може и директно во брашното и другите состојки да се стави и да се меси?
     
  12. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Поубаво е кога на страна се кисне квасецот. Во малку млеко, сол, шеќер и лажица брашно, додека да нарасне. После го ставаш во брашното и другите состојки и месиш, па оставаш да нарасне тестото. Јас бар така правам :)
     
    На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.274
    Може да се стави и директно и да се меси. Предноста на нараснувањето на страна на квасецот е тоа што, така приготвениот квасец побрзо и подобро делува, отколку оној што ќе го ставиш и веднаш ќе го месеш. А на овој начин таа постапка е позабавена и ќе ти биде потребно многу повеќе време на нараснување на тестото (пример ако ти нараснувало тестото за 30 минути (со настрана подготвениот и нараснат квасец, во другиот случај ќе ти биде потребно повеќе од еден час). :)
     
    На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  14. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    Девојки ми треба совет, сакам нешто да зготвам, имам еден убав рецепт ( солен) само нешто ме буни, во рецептот пишува да се додаде слатка павлака, е сега се мисли на солена хопла, на блага хопла или пак на обична павлака на пример оваа [​IMG] :?:
     
  15. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Слатка павлака е со шеќер, блага хопла..
    [​IMG] [​IMG] [​IMG]
     
  16. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Ама ако ти е солен рецептот не ставај ваква со шеќер, таа е за десерти.
    Јас би ставила од обичната павлака наместо хопла. Хоплата е малку потешка за јадење, особено кога е во комбинација со тестенини.
     
  17. Kitten

    Kitten Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Пол:
    Женски
    На многу солени рецепти имам налетано да пишува слатка павлака зашто луѓево некако името Хопла го изедначуваат со слатката павлака. Тебе ти треба обичната, неутрална, без шеќер. Значи исто се вика Хопла, а има и Халта, Саниа....разликата е само во цената.
     
  18. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Пол:
    Женски
    [​IMG]
     
    На baby-star, vickyy90, Hipica и 8 други им се допаѓа ова.
  19. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    ^ Уште денес ги правам :ninja:
     
  20. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    А рецепт за тесто? :) :wasntme: