Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Antebellum

    Antebellum Популарен член

    Се зачлени на:
    15 април 2012
    Пораки:
    3.066
    Допаѓања:
    9.358
    Пол:
    Женски
    Ја обожавам бабава. Рецептов правен неколку пати- предобар.
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.041
    Дајте идеи што да се сервира за роденден, а да не биде месо, похованици, сувомеснато, кифли, итн.

    Можда нешто со тема медитеранско?
    Или друго?

    Дајте некои интересни идеи.
     
  3. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.528
    Пол:
    Женски
    Канапеи - на багет или тост леб на триаголници. Со хумус/млечен намаз/ песто како основа, кашкавал/моцарела и слично. Парчиња краставица, шери домат, маслинка и слично.
    "Полжавчиња" од тортиљи или од лиснато тесто.

    Пред некое време на роденден имаше "Caprese salad"

    Caprese-Salad-6.jpg

    Баш шарено и свежо делуваше на маса
     
    На Ne znam koj, eliesaab и MissChievous им се допаѓа ова.
  4. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    https://www.instagram.com/reel/C7_64-dMuUm/?igsh=dXp2dXEwd3ppdnNy

    https://www.instagram.com/reel/C7Reostt24S/?igsh=bGM5MDA0NTR0cTJx



    На багет,потпечен, сецкаш ситно домат,црвен кромид и ставаш, најгоре можеш сол и балсамик.


    Видов преслатки ама не сум ги зачувала, на чепкалки дебели како за кетеринг парче сирење, грозје,сувомеснато,коцка краставичка.. разни варијанти правиш по желба
     
    На Ne znam koj и MissChievous им се допаѓа ова.
  5. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    https://www.instagram.com/reel/C7EaA6PCcQs/?igsh=eW5zMmhxNDZtdXFm


    https://www.instagram.com/reel/C-C0F3ssqe_/?igsh=eTI1bG54cW0xMzlj


    https://www.instagram.com/reel/C9Xk85XCGAv/?igsh=MWpkY2M2bHdwZzh4cg==


    https://www.instagram.com/reel/C7tX_-aOiJ6/?igsh=Zmo4NWZkanUwcDJk



    https://www.instagram.com/reel/C9NwtehsW7Z/?igsh=bmFvY3FoazI4d2lv
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  6. arontt

    arontt Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    Миксирам белки со шеќер и никако не се прави пенеста структура. Зошто?
     
  7. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    Садот ти бил мокар
    Жолчка ти останала
    Ги ставаш белки со шеќер заедно
    Мораш да матиш само белки да стане снег а потоа полека полека додаваш шеќер постепено и матиш се додека се стопи шеќерот и врвовите се цврсти.
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    8.270
    Пол:
    Женски
    Треба да се на собна температура,или ако се ептен тазе и од тоа може
     
    На Anika55 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. arontt

    arontt Популарен член

    Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    528
    Допаѓања:
    1.835
    На собна температура беа, а за тазе незнам, не ми се верува од маркет беа купени.
    Чудно, прв пат ова ми се случува.
     
    На Manako2 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.932
    Допаѓања:
    66.370
    Пол:
    Женски
    Се ова што пишала @Fenix05.
    Плус ако имало нешто мрсно во садот претходно и најмалку да имало остаток, нема да се изматат како што треба. Јас пред да матам садот го пребришувам со салфетка натопена со малку оцет (и маталките исто).
    Поубаво е да се на собна температура, ама и да не се ќе се изматат, не верувам дека е до тоа.
     
    На Fenix05 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Srckata28

    Srckata28 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.845
    Допаѓања:
    23.598
    Пол:
    Женски
    Имам едно глупичко прашање. :D Ќе правам еден колач со мед, дали имате (анти) препорака за некој мед од маркет?
     
  12. anggell

    anggell Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2011
    Пораки:
    6.094
    Допаѓања:
    11.858
    Пол:
    Женски
    Да прашам и овде, каде можам да најдам вакви за чизкејк? По можност онлајн, последно во Џамбо немаше.
    FB_IMG_1725705674086.jpg
     
  13. AneSk

    AneSk Популарен член

    Се зачлени на:
    5 мај 2010
    Пораки:
    448
    Допаѓања:
    1.213
    Пол:
    Женски
    Девојки за што се користи овој дел од
    рендето
    Screenshot_20240911_182437_Chrome.jpg
     
  14. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    3.932
    Допаѓања:
    66.370
    Пол:
    Женски
    Мислам дека е за кора од портокал/лимон.
     
    На Mumoftwo30, SunnyGirl2 и AneSk им се допаѓа ова.
  15. SunnyGirl2

    SunnyGirl2 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.906
    Равиоли како се прават ?
     
  16. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.629
    Допаѓања:
    2.473
    Кои јадења можат да се притоплуваат? Да се зготви ден/вечер однапред и наредниот ден да се стопли?
     
  17. Martina991

    Martina991 Активен член

    Се зачлени на:
    3 мај 2024
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    212
    Пол:
    Женски
    Сега кога веќе не е жешко тоа може да го правиш скоро со секое зготвено јадење.
     
  18. MikicaBt

    MikicaBt Популарен член

    Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.298
    Допаѓања:
    1.448
    Пол:
    Женски
    Некој да ми сподели проверен рецепт за супа со кнедли?
     
  19. Mazegin

    Mazegin Популарен член

    Се зачлени на:
    14 мај 2019
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    1.363
    Домашно тако со какво месо е подобро да се прави? Мешано мелено не ми е вкусно.
     
  20. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.687
    Допаѓања:
    9.308
    Пол:
    Женски
    Мене ми е најубаво со мисиркино, изгледа јунешкото го прејадов а телешко ретко наоѓам и ми е поинтензивен вкус