Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Iva.T

    Iva.T Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    625
    Ке правам кифли. На кое треба да ја пуштам рерната? Минатиот пат ми излегоа тврди
     

    Прикачени фајлови:

    • IMG_4994.jpeg
      IMG_4994.jpeg
      Големина на фајлот:
      154,8 KB
      Прегледи:
      53
  2. Butterfly1212

    Butterfly1212 Истакнат член

    Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    119
    Пол:
    Женски
    На првото лево, јас се на тоа печам.
     
    На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Iva.T

    Iva.T Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    625
    Ти благодарам. Ке пробам сега.
    Минатиот пат ги печев на второто од десно, камен беа :D
     
  4. Anyshka

    Anyshka Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    7.503
    Допаѓања:
    33.445
    Пол:
    Женски
    Да не е до тестото?
    Ај пробај така па ќе видиш.
     
  5. Iva.T

    Iva.T Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    352
    Допаѓања:
    625
    Па по рецепт од тука се водев, демек меки како душа испаѓале. Еве, стасува сега па ќе видиме :D
     
    На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.366
    Допаѓања:
    200.747
    Пол:
    Женски
    Вентилатор не се уклучува при печење кифли. Освен ако не ставаш и вода во рерната да испарува.
     
    На Glowy и Iva.T им се допаѓа ова.
  7. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    4.529
    Пол:
    Женски
    Да изрендам се за мешана салата од вечер да стои до сабајле во фрижидер не зачинета убава ќе е? Си велам со фолија завиткана нема да се исуши:?:
     
  8. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    88.247
    Пол:
    Женски
    Ако мислиш на зелка, морков, марула, цвекло можеш.
    Јас најчесто купувам марула зелка и морков сецка се и рендам во најлонска кесичка и во фрижидер стои неколку дена сигурно. Најбрзо и најлесно за салата
     
    На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. flower55555

    flower55555 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.154
    Допаѓања:
    4.529
    Пол:
    Женски
    Да, за таква. Супер, да не ја мислам ке ја спремам од вечер.
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.366
    Допаѓања:
    200.747
    Пол:
    Женски
    По цела недела ми стојат исецкани во фрижидер во стаклени кутии за складирање, зелка, морков, цвекло, некогаш и трупки, ама поретко тие. Ништо не им е.
     
    На flower55555 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

    DaisyDoo Популарен член

    Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.172
    Допаѓања:
    11.119
    Пол:
    Женски
    Од кај земате пилешки коски за bone broth?
    Маж ми ми се смее што го праќам у месара...
     
  12. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    805
    Допаѓања:
    2.682
    Пол:
    Женски
    Да испечам костени во рерна на хартија за печење ќе бидат ли ок?
     
  13. mama*rose

    mama*rose Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    243
    Допаѓања:
    1.001
    Пол:
    Женски
    Најпрво исечи ги како крст и стави ги во вода да зовријат не многу нека вријат 5 до 10 минути и потоа стави ги во рерна со хартија.
    Преубави.
     
  14. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.592
    Допаѓања:
    8.480
    Пол:
    Женски
    Nekoj lesen recept za cimet rolni? Tolku mi se jadat a niedni ne gi pogodiv (facepalm)
     
  15. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    88.247
    Пол:
    Женски
    Исто, кога гледам слики лиги ми течат а сакам да се сочни и меки, затоа барам испробан рецепт :)
    ќе почекаме може ќе каже некој :lol:
     
    На TheSecret му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.409
    Допаѓања:
    3.931
    Пол:
    Женски
    Проверен рецепт за крофнички од апарат ? :)
     
  17. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    32.781
    Пол:
    Женски
    Женички ај ве молам за совет.
    По ист рецепт си правам секогаш мекици, леб итн. Значи проверен ми е многу пати и секогаш ми успевал.
    Арно ама последните 2 пати нејќе тестото да се крева.
    Го проверив рокот на квасецот и си има рок, до брашното не е дека многу пати правам со истово, значи сѐ исто а го чекам час ипол и упорно си стои исто, минимално само кренато.

    До што може да е? Каде грешам?
     
  18. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    6.145
    Пол:
    Женски
    У прежешка вода/млеко да не си го ставила? Или преладна? Да не стаи повеќе вода/млеко од вообичаено?

    Јас знам дека сол не се става во квасец. Да не имаш стаено сол место шеќер у квасецот? Или со иста лажица од сол?

    Шеќер стаи?

    Друга марка на квасец да не имаш купено?

    Или можно е од фабрика да утнале цела серија, да ја расипале формулата.
     
  19. QweenSM

    QweenSM Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    4.703
    Допаѓања:
    32.781
    Пол:
    Женски
    Сѐ исто ставив како што сум ставала.
    Нормална млака вода, сол у квасец никогаш не ставам дека и јас знам не се става сол туку шеќер.
    Квасец купувам стандарт истиот, Зико сувиот.

    Јас мислам дека ќе е нешто до квасецот. Еве сега моментално имам замесено пак тесто ама со нов купен квасец исто од Зико, па баш ме интересира овој пат како ќе биде.
     
  20. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.079
    Допаѓања:
    6.145
    Пол:
    Женски
    Смени марка, веројатно ќе да е нешто до нив