Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Iva.T

    Iva.T Популарен член

    Joined:
    Nov 8, 2011
    Messages:
    833
    Likes Received:
    1,736
    Едно поинакво прашање…
    Колку кг риба е доволно за ручек за 12-13 луѓе?
    Ке има и гравче, сарма.
    Треба да нарачам риба, ама немам претстава колку е доволно
     
  2. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    345
    Gender:
    Female
    Rastitelno sirenje ili urda.

    Ladno cedeno.
     
    Last edited by a moderator: Mar 7, 2025
    ♡☆♡ likes this.
  3. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,955
    Likes Received:
    18,276
    Во 1кг пастрмка секогаш отприлика ми испаѓале 4-5 риби мах. За 10тина луѓе сум земала 3-4 кг, зависи колкави ќе ми кажат дека се рибите. Кај мене сите јадат риба, па сум гледала и плус килограм да има оти се јаделе и по 2 од човек. :) Најубаво во рибарницата од каде што ќе земаш да ти кажат колкави се и направи си математиката. :)
     
    Iva.T likes this.
  4. KittyAgnes

    KittyAgnes Истакнат член

    Joined:
    Feb 28, 2021
    Messages:
    918
    Likes Received:
    1,374
    Gender:
    Female
    урдата не е посна
     
  5. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    345
    Gender:
    Female
    Vo kiper ima rastitelna urda.
     
    KittyAgnes likes this.
  6. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,622
    Likes Received:
    5,150
    Gender:
    Female
    Сакам да правам средно висока торта и ми треба сигурен, проверен рецепт за цврст фил.
    И дали онаа путер крема можам да ја користам и како фил или само за обложување на тортата? Смеам на два пати со путеркрема да ја поминам надворешната страна од тортата?
     
  7. Puellapulchra

    Puellapulchra Популарен член

    Joined:
    Aug 23, 2022
    Messages:
    3,070
    Likes Received:
    10,155
    Gender:
    Female
    Зошто помфритот ми се раскашкува и ми се праи ко варен ко го пржам? Купен е сецкан, замрзнат, ама претходните неколку пати ко го пржев, каша. Што правам погрешно?
     
  8. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Joined:
    Feb 25, 2024
    Messages:
    809
    Likes Received:
    11,056
    Gender:
    Female
    Зејтинот треба да е врел и да не мешаш одма.
     
    Puellapulchra likes this.
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,383
    Likes Received:
    92,593
    Gender:
    Female
    Убаво загреано масло, ставаш компирот и почекуваш малку да се запржи, не мешај одма
     
    Puellapulchra likes this.
  10. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,629
    Likes Received:
    40,131
    Gender:
    Female
    Кое чоколадо е убаво за топење за глазура?
     
  11. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Joined:
    Mar 3, 2012
    Messages:
    1,814
    Likes Received:
    345
    Gender:
    Female
    Vitaminka 35-40den ili Menaz ama poskapa e.
     
    Emotional123 likes this.
  12. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    33,257
    Gender:
    Female
    Некој да ми кажи состав на несквик?
    Дали е посен?
    Паковката ми е фрлена...
     
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,446
    Likes Received:
    127,359
    Само знам дека е мрсен,состав од утре ќе ти пуштам.
     
    24.07 likes this.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Несквик корнфлекс или несквик за растворање во млеко?
    И едното и другото се посни, иако пишува дека може да содржат млеко, според главните состојки се посни.
     
    Glowy and 24.07 like this.
  15. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    33,257
    Gender:
    Female
    За растворање во млеко.
    Правев слатки и ставив несквик наместо какао, па сакав да знам какви се дали посни или мрсни слатките.
    Значи посни се.
    Фала
     
    Annath likes this.
  16. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Joined:
    Aug 18, 2024
    Messages:
    166
    Likes Received:
    56
    Од кој ориз купувате за готвење?
     
  17. Teodoris

    Teodoris Истакнат член

    Joined:
    Oct 12, 2024
    Messages:
    140
    Likes Received:
    366
    Gender:
    Female
    Како да сварам палента ама да не загорува и без зејтин да е?
     
  18. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Joined:
    Mar 23, 2022
    Messages:
    3,867
    Likes Received:
    9,810
    Gender:
    Female
    Како загорува?
    Јас на малово му правам од онаа на дивела инстант што е. Ставам околи 200мл вода и 2 супени лажици ама мора да зоврие водата па да ставаш многууу внимателно зошто одма се згрутчува. После мешаш и за 5мин е готова
     
    Teodoris likes this.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    24,044
    Likes Received:
    203,790
    Gender:
    Female
    Ставаш колку што сакаш палента, зачини, мешаш со ладна вода (на пола филџанче палента јас ставам два филџани вода) и почнуваш да ја готвиш, со постојано мешање. Не престанувај со мешање додека не се згусне убаво, нема да загори така.

    Со ладна вода се меша палентата, пробај следен пат така.
     
    Last edited by a moderator: Apr 6, 2025
    Teodoris and Fenix05 like this.
  20. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,383
    Likes Received:
    92,593
    Gender:
    Female
    Без да чекаш да зоврие вода?
    Мешаш заедно сооднос палента и ладна вода и мешаш дур е готова, така.
    Јас секогаш зовривам вода па постепено ставам палента и мешам :drunk:

    Веќе подолго време од Кристал