Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Iva.T

    Iva.T Популарен член

    Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    1.529
    Едно поинакво прашање…
    Колку кг риба е доволно за ручек за 12-13 луѓе?
    Ке има и гравче, сарма.
    Треба да нарачам риба, ама немам претстава колку е доволно
     
  2. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    334
    Пол:
    Женски
    Rastitelno sirenje ili urda.

    Ladno cedeno.
     
    Последна измена од модератор: 7 март 2025
    На ♡☆♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.934
    Допаѓања:
    18.175
    Во 1кг пастрмка секогаш отприлика ми испаѓале 4-5 риби мах. За 10тина луѓе сум земала 3-4 кг, зависи колкави ќе ми кажат дека се рибите. Кај мене сите јадат риба, па сум гледала и плус килограм да има оти се јаделе и по 2 од човек. :) Најубаво во рибарницата од каде што ќе земаш да ти кажат колкави се и направи си математиката. :)
     
    На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KittyAgnes

    KittyAgnes Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 февруари 2021
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    1.368
    Пол:
    Женски
    урдата не е посна
     
  5. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    334
    Пол:
    Женски
    Vo kiper ima rastitelna urda.
     
    На KittyAgnes му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.456
    Допаѓања:
    4.222
    Пол:
    Женски
    Сакам да правам средно висока торта и ми треба сигурен, проверен рецепт за цврст фил.
    И дали онаа путер крема можам да ја користам и како фил или само за обложување на тортата? Смеам на два пати со путеркрема да ја поминам надворешната страна од тортата?
     
  7. Puellapulchra

    Puellapulchra Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    2.966
    Допаѓања:
    9.300
    Пол:
    Женски
    Зошто помфритот ми се раскашкува и ми се праи ко варен ко го пржам? Купен е сецкан, замрзнат, ама претходните неколку пати ко го пржев, каша. Што правам погрешно?
     
  8. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    8.270
    Пол:
    Женски
    Зејтинот треба да е врел и да не мешаш одма.
     
    На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.069
    Допаѓања:
    91.094
    Пол:
    Женски
    Убаво загреано масло, ставаш компирот и почекуваш малку да се запржи, не мешај одма
     
    На Puellapulchra му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.109
    Пол:
    Женски
    Кое чоколадо е убаво за топење за глазура?
     
  11. jagotka123

    jagotka123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    1.784
    Допаѓања:
    334
    Пол:
    Женски
    Vitaminka 35-40den ili Menaz ama poskapa e.
     
    На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Пол:
    Женски
    Некој да ми кажи состав на несквик?
    Дали е посен?
    Паковката ми е фрлена...
     
  13. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.416
    Допаѓања:
    126.984
    Само знам дека е мрсен,состав од утре ќе ти пуштам.
     
    На 24.07 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.708
    Пол:
    Женски
    Несквик корнфлекс или несквик за растворање во млеко?
    И едното и другото се посни, иако пишува дека може да содржат млеко, според главните состојки се посни.
     
    На Glowy и 24.07 им се допаѓа ова.
  15. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Пол:
    Женски
    За растворање во млеко.
    Правев слатки и ставив несквик наместо какао, па сакав да знам какви се дали посни или мрсни слатките.
    Значи посни се.
    Фала
     
    На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Се зачлени на:
    18 август 2024
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    49
    Од кој ориз купувате за готвење?
     
  17. Teodoris

    Teodoris Активен член

    Се зачлени на:
    12 октомври 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    306
    Пол:
    Женски
    Како да сварам палента ама да не загорува и без зејтин да е?
     
  18. Fenix05

    Fenix05 Популарен член

    Се зачлени на:
    23 март 2022
    Пораки:
    3.688
    Допаѓања:
    9.321
    Пол:
    Женски
    Како загорува?
    Јас на малово му правам од онаа на дивела инстант што е. Ставам околи 200мл вода и 2 супени лажици ама мора да зоврие водата па да ставаш многууу внимателно зошто одма се згрутчува. После мешаш и за 5мин е готова
     
    На Teodoris му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.786
    Допаѓања:
    202.708
    Пол:
    Женски
    Ставаш колку што сакаш палента, зачини, мешаш со ладна вода (на пола филџанче палента јас ставам два филџани вода) и почнуваш да ја готвиш, со постојано мешање. Не престанувај со мешање додека не се згусне убаво, нема да загори така.

    Со ладна вода се меша палентата, пробај следен пат така.
     
    Последна измена од модератор: 6 април 2025
    На Teodoris и Fenix05 им се допаѓа ова.
  20. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.069
    Допаѓања:
    91.094
    Пол:
    Женски
    Без да чекаш да зоврие вода?
    Мешаш заедно сооднос палента и ладна вода и мешаш дур е готова, така.
    Јас секогаш зовривам вода па постепено ставам палента и мешам :drunk:

    Веќе подолго време од Кристал