1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.821
    Допаѓања:
    6.189
    Пол:
    Женски
    Ќе се надоврзам и јас,во ладна вода ставам палента помалку па чекам да зоврие па после гледам ако треба малку ќе притурам и таман доаѓа
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.008
    Допаѓања:
    203.603
    Пол:
    Женски
    Исклучиво вака ја правам, покремаста ми доаѓа. Правев и со зовриена вода, ама како да не ми е убаво сварена, башка ако не мешам брзо, одма грутки се прават.
     
    На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.378
    Допаѓања:
    92.526
    Пол:
    Женски
    Епа дека не секогаш ми се погаѓа затоа прашав :D баш ако не се меша брзо се прават грутки, или загорува ако е помалку вода, или излага сува, ама ете за се си има финта, баш ќе пробам.
    Фала:)
     
  4. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.008
    Допаѓања:
    203.603
    Пол:
    Женски
    И односот на вода и палента е битен, ама зависи и од палентата, не се сите исти. Мене најубава ми е на Дивела или на Др.Еткер, онаа класичната ми е тешка некако, не ми се вари убаво или треба повеќе вода.
     
  5. Lavender13

    Lavender13 Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.596
    Што да направам за кремот/шлагот да биде вака цврст? И дали некој има рецепт за вакви мафини?

    IMG_8770.jpeg IMG_8771.jpeg
     
  6. Lisandra

    Lisandra Популарен член

    Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.189
    Допаѓања:
    3.516
    Пол:
    Женски
    Ако правите кифлички дома со кое брашно ви се највкусни?
     
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.378
    Допаѓања:
    92.526
    Пол:
    Женски
    Најчесто користам Моето брашно Кадино
     
    На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    10.555
    Пол:
    Женски
    Камко од Кам
     
    На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Nairobi88

    Nairobi88 Истакнат член

    Се зачлени на:
    4 ноември 2019
    Пораки:
    184
    Допаѓања:
    310
    Пол:
    Женски
  10. DoubleK

    DoubleK Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 октомври 2020
    Пораки:
    650
    Допаѓања:
    1.203
    рецепт за мек и вкусен милиброд односно козињак :0:D
     
  11. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    8.119
    Пол:
    Женски
    Мене ова белото на првата слика ми личи на белки, т.е мини Павлова торта.
    Не е ова фил за мафини.

    Цврст фил ми излегува и од пудинг најбрзо. 1 пудинг варам во 250мл млеко, значи на пола течноста од тоа што е пишано на кутија. Настрана ставам кристал маргарин со шеќер во прав, кога ќе стане пенесто, додавам пудингот. Мешам со миксер малку да се спои.

    За посна варијанта имам варено пудинг од ванила, во било каков густи сок, зависи каков вкус сакам да постигнам.

    Ќе ја означам и @Anika55 , за повеќе идеи и искуство.
     
  12. Lavender13

    Lavender13 Истакнат член

    Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.596
    Не, сакам сега да пробам за Велгиден.
    Да, мислам дека е мини Павлова. Ги видов на страната на моцарт, мислам и тагот дека им беше мини павлов. Ама и на другите, тие чоколадните пак филот е така убав, поцврст. Сакам да постигнам баш како на сликата, да не е воздушен шлаг кој ќе спласне туку сакам да има структура, така да стои. Доколку имате повеќе идеи испратете, ќе ја пробам и таа со пудингот.
     
  13. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.897
    Допаѓања:
    8.119
    Пол:
    Женски


    Овој рецепт ми е испробан.
     
    На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Elena1i

    Elena1i Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 февруари 2022
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    2.817
    Пол:
    Женски
    Јас правам со шлаг-крем во него ставам 60 мл млеко, не 150 мл како што пишува. Матам со миксер 10 минути и добивам многу цврст шлаг.
    20210213_143133.jpg
     
    На Manako2 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  15. Puellapulchra

    Puellapulchra Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2022
    Пораки:
    3.069
    Допаѓања:
    10.093
    Пол:
    Женски
    7-BOI-ZA-JAJCA.png
    За овие бои можат да се користат стаклени чинии за фарбање?
     
  16. SelenaGomez

    SelenaGomez Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    1.784
    Пол:
    Женски
    Како да стврднам фил за торта? Дали хопла ако изматам настрана и го додадам ќе се згусни?
     
  17. Glowy

    Glowy Популарен член

    Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.958
    Допаѓања:
    6.835
    Пол:
    Женски
    Веројатно се снајде веќе, најлесно со желатин можеш. Евентуално да додадеш во филот нешто мелено од типот бисквити, плазма, кокос, во зависност што е составот на тортата. Друго што би згуснало е изматен путер, хопла исто може ама не очекувај нешто премногу.
     
  18. SelenaGomez

    SelenaGomez Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    849
    Допаѓања:
    1.784
    Пол:
    Женски
    Во фрижидер го оставив се стврдна, океј е кога е така, ќе се изеде секако:D Фала ти
     
    На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Autumn Love

    Autumn Love Популарен член

    Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.519
    Допаѓања:
    6.322
    Дајте некој рецепт да искористам Киндер чоколади на кои им истекува рокот :wasntme:.
     
  20. hermosa

    hermosa Популарен член

    Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.848
    Допаѓања:
    9.902
    Пол:
    Женски
    Побарај на сајтот нмд.мк имаш убави рецепти за храна таму
     
    На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.