Како да спремам сладок компир, а да не е сладок? Мислам тиква јадам и не ми оди. Го валкам во палента со зејтин и сол пред печење ама никако да ја намалам блажината.
Правел ли некој фил од хопла и топено чоколадо? Колку дена така може да стои, да не се растече или слично? Сакам да ја сматам хоплата и да додадам изладено растопено чоколадо. Тоа да го користам за фил на торта.
Ми побараа да зготвам Mac and cheese....што можам да купам од намирници за да го погодам америчкиот Mac and cheese...сигурно не иде макарони со сирење....
Оригиналиот мек енд џиз во Америка го прават со млеко и кашкавал па потоа ги печат. Јас немам пробано никогаш така, а добро изгледа. Друга опција е да ги направиш со хопла.
Единствено нешто од рецептот што неможе да се купи кај нас е colby jack cheese, можеш да го замениш со гауда. Друго се се наоѓа по маркетите кај нас моцарела, чедар, димена црвена пиперка, незасладено кондензирано млеко исто така има во Веро.
Фала ти за деталниот одговор. Стварно не знаев дека има незасладено кондензирано млеко, идам деновиве да купам и да спремам одвај чекам да видам како ќе искочи
@Anika55 Ако не ти е проблем да ми пишеш рецепт за вафли(си купив апаратче па сакам да си правам) а и ако имаш и за здрава варијанта(нешто со овес, банана итн) пиши ми и таква верзија. Фала ти однапред
Леле вафли многу ретко правам, сигурно 2-3 години немам правено. Немам некој рецепт на располагање, сори. Обично кога сакам да правам, во моментот си барам рецепт што ми одговара според состојки што имам дома. Со здравје да си го користиш апаратчето
Неповикана да си кажам Ќе се самоцитирам од друга тема. Таман ме потсети да го активирам апаратчево, одамна го немам искористено. Ќе ставам во спојлер. Спојлер: Рецепт
Аа како не ми текна и на тебе, и ти постираш нај убави јадења на Аника прво ми текна, инаку општо ми беше прашањето, кој било да пише рецепт фала нај, баш ќе ги пробам. Јас најдов од Мартина на инста, одма пробав, пре убави излегоа, само намалив на шеќер. Јас само така ги правам, со таа неутралната павлака(крем за готвење) пре пре вкусни излегуваат.
Ми треба рецепт за торта, може и да е сирова, а може и да содржи крем сир, само да не содржи шеќери, освен природни засладувачи како урма на пример и да е со фстаци. Нешто како сиров чизкејк со фстаци.
Неповикана ама еве како јас ги правам. 1 кромид; 2-3 лукчиња; неколку моркови; 400-600 грама мелено месо; канче печурки свежи; од зачини, сол, бибер, вегета, буковец, пипер, магдонос, оригано Ова се' го пропржувам, па додавам во смесата: 500 мл кечап (како томатело тие во хартиените); 500 мл крем за готвење (неутрален за солено што е); Оставам да се стопли се' заедно, па почнувам да редам ред лазањи, ред смеса, некогаш измеѓу редовите ставам и малку кашкавал, зависи колкаво парче имам и на крај одозгора кашкавал и покривам со фолија и ги оставам преку вечер во фрижидер. Следниот ден ги иставам во рерна со фолијата на 220 околу 40 минути до сат време, ќе ги надгледуваш за да ти останат сочни.