Ах, јас од око мила - 500гр брашно 1 квасец во вода, со малце шеќер, сол и брашно малце масло сол и шеќер И тоа е тоа, на меко да се сука за да се меки и после печење
За жал не ги направив вчера, не се собрав дома, ама здравје Боже денес ќе бидат Да да ирена, пржени изгледаат, ама јас не сакам прженици, па ќе пробам да ги печам...единствено ме плаши моментот на „отворање“, да не ми се разлеат, зошто со пржењето одма се спојуваат нели, ама па ќе пробам и ќе ве известам да си знаете Во секој случај се мислам да го спојам едното со другото тесто со белка
Jaс би одела на варијанта печење во калапи за мафини можеби тоа ќе ги задржи да не се отворат и во самото калапче да си пораснат и да се залепат.
Не сакам во калапи за мафини, ми се одмилија тие мафините, аман Мислам дека нема да се отворат, затоа што ќе се стегнат краевите кога ќе пресекува чашата + белка на тестото, би требало да заврши работа
Не сум ги правела,ми дојде привлечна идеата и ги постирав...ама не ми изгледа нешто специфично,мислам дека од око би можело да се стокми.
Општи прашања Сакам да прашам дали може шољи порцелански оние за млеко сеа да не објаснувам јасно е ...да се печат во рерна . Најдов рецепта за некој брз колач во таква шоља , печењето е од 3 до 5 минути... да не пукне нешто шо знам ?
Јас имам правено колач ама во микровална, така да не знам дали е исто. Колачот се правеше 5 мин така да доколку имаш микро, стави го таму. Користев длабока порцеланска чинија, што наликува на чаша како што рече, вака нешто
имам печено во такви шољи и не пукаат ама само ако ги ставиш во сад со вода. значи една тепсија ја полниш со вода и во неа ги ставаш чашите со тоа што ке го печеш.
Ај помош, како за зготвам елен? Имам јас рецепти дома, ама сега сум кај мајка ми на гости, а книгата не е со мене. Јас мислев како див зајак да го подготвам, да го завијам во сланина, да го полијам со бело вино, зачини, сок од лимон. Идеи?
Ај да си кажам како го направив. Го оставив во вода да стое околу 40тина минути, па ставив една чаша вода, пола чаша бело вино, зачини и го ставив да се крчка 3-4 часа. Превкусно беше. Не ставив ниту сланина, ниту печурки зошто мислам дека ќе ми го расипеа вкусот на еленот
блонд,најверојатно никој не зготвил елен,па затоа немаше идеи. никогаш не сум јадела елен,каков е вкусот ?
Јас секогаш ставам еден компир, сечкан на многу ситни коцкички. Ја прави манџата густа. Јас понекогаш ставам, понекогаш не. Зависи од тоа дали ми се јаде со јајце или не. Убаво е и на едниот и на другиот начин. Најпрактична е за во руска салата Да, излупи ги, ама ако ги садиш ти не мора. Можеш да ги пржиш во брашно-јајце-презла, а можеш и само во брашно. Мене така повеќе ми се допаѓаат. Не се воопшто мрсни, зашто презла нема, а таа најмногу впива маснотија. Топол сок од јаболка Штом вика слатка павлака, се мисли на блага хопла (онаа со шеќер). Јас ја сакам најмногу со праз, а исто и со многу мешано сирење
Има посебна мешавина за руска салата со компир, без пченка. Оваа златнава јас ја комбинирам најмногу со ориз, а може и како гарнир со риба, месо...
Павлака милерам, исклучиво. И таков и таков. Од кој имаш, од тој. Иако, путер е најубаво. Таљателите не се баш јуфки. Јуфките се подебели, а таљателите не. Долги се и тенки, со мало задебелување. Најубави се млечни филови и филови од месо.
Дали наместо да ги пржам пилешките прсти, можам да ги испечам со минимално подмачкана тава со масло, а сепак да се како и вообичаено извалкани во јајце и презла?