Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    Ах, јас од око мила -

    500гр брашно
    1 квасец во вода, со малце шеќер, сол и брашно
    малце масло
    сол и шеќер

    И тоа е тоа, на меко да се сука за да се меки и после печење :)
     
    sunfemina likes this.
  2. Mermaid90

    Mermaid90 Популарен член

    Joined:
    Feb 27, 2012
    Messages:
    1,148
    Likes Received:
    1,049
    Ги правеше овие сноу што постирала слика?
    Како ти излегоа?Убави ли беа?
     
  3. irenna

    irenna Популарен член

    Joined:
    Dec 1, 2009
    Messages:
    3,098
    Likes Received:
    4,462
    Gender:
    Female
    Мене на пржени ми личат :?:
    Како крофни.
     
  4. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    За жал не ги направив вчера, не се собрав дома, ама здравје Боже денес ќе бидат :handshake:

    Да да ирена, пржени изгледаат, ама јас не сакам прженици, па ќе пробам да ги печам...единствено ме плаши моментот на „отворање“, да не ми се разлеат, зошто со пржењето одма се спојуваат нели, ама па ќе пробам и ќе ве известам да си знаете :)
    Во секој случај се мислам да го спојам едното со другото тесто со белка :?:
     
  5. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Jaс би одела на варијанта печење во калапи за мафини можеби тоа ќе ги задржи да не се отворат и во самото калапче да си пораснат и да се залепат. :?:
     
  6. Moira

    Moira Популарен член

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    1,937
    Likes Received:
    7,686
    Не сакам во калапи за мафини, ми се одмилија тие мафините, аман :D
    Мислам дека нема да се отворат, затоа што ќе се стегнат краевите кога ќе пресекува чашата + белка на тестото, би требало да заврши работа :)
     
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    Не сум ги правела,ми дојде привлечна идеата и ги постирав...ама не ми изгледа нешто специфично,мислам дека од око би можело да се стокми.
     
  8. MotherMonsterI

    MotherMonsterI Истакнат член

    Joined:
    Jan 7, 2012
    Messages:
    797
    Likes Received:
    837
    Општи прашања

    Сакам да прашам дали може шољи порцелански оние за млеко сеа да не објаснувам јасно е ...да се печат во рерна . Најдов рецепта за некој брз колач во таква шоља , печењето е од 3 до 5 минути... да не пукне нешто шо знам ? :?:
     
  9. Chimera

    Chimera Популарен член

    Joined:
    Feb 6, 2013
    Messages:
    1,049
    Likes Received:
    2,047
    Јас имам правено колач ама во микровална, така да не знам дали е исто. Колачот се правеше 5 мин така да доколку имаш микро, стави го таму. Користев длабока порцеланска чинија, што наликува на чаша како што рече, вака нешто [​IMG]
     
  10. MotherMonsterI

    MotherMonsterI Истакнат член

    Joined:
    Jan 7, 2012
    Messages:
    797
    Likes Received:
    837
    Немам микро намерно и за рерна прашав...
     
  11. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    имам печено во такви шољи и не пукаат ама само ако ги ставиш во сад со вода. значи една тепсија ја полниш со вода и во неа ги ставаш чашите со тоа што ке го печеш.
     
    Hipica likes this.
  12. blond

    blond Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    2,251
    Likes Received:
    4,720
    Ај помош, како за зготвам елен? Имам јас рецепти дома, ама сега сум кај мајка ми на гости, а книгата не е со мене.
    Јас мислев како див зајак да го подготвам, да го завијам во сланина, да го полијам со бело вино, зачини, сок од лимон.

    Идеи?
     
  13. blond

    blond Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    2,251
    Likes Received:
    4,720
    Ај да си кажам како го направив. Го оставив во вода да стое околу 40тина минути, па ставив една чаша вода, пола чаша бело вино, зачини и го ставив да се крчка 3-4 часа. Превкусно беше. Не ставив ниту сланина, ниту печурки зошто мислам дека ќе ми го расипеа вкусот на еленот :)
     
  14. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,717
    Likes Received:
    9,458
    Gender:
    Female
    блонд,најверојатно никој не зготвил елен,па затоа немаше идеи.
    никогаш не сум јадела елен,каков е вкусот :^) ?
     
  15. blond

    blond Популарен член

    Joined:
    Sep 24, 2010
    Messages:
    2,251
    Likes Received:
    4,720
    Многу беше вкусно. Би го споредила вкусот со телешко, ама без ниту грам мрсно.
     
    hermosa likes this.
  16. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    3,207
    Gender:
    Female
    Јас секогаш ставам еден компир, сечкан на многу ситни коцкички. Ја прави манџата густа.
    Јас понекогаш ставам, понекогаш не. Зависи од тоа дали ми се јаде со јајце или не. Убаво е и на едниот и на другиот начин.
    Најпрактична е за во руска салата :)
    Да, излупи ги, ама ако ги садиш ти не мора. Можеш да ги пржиш во брашно-јајце-презла, а можеш и само во брашно. Мене така повеќе ми се допаѓаат. Не се воопшто мрсни, зашто презла нема, а таа најмногу впива маснотија.
    Топол сок од јаболка :)
    Штом вика слатка павлака, се мисли на блага хопла (онаа со шеќер).
    Јас ја сакам најмногу со праз, а исто и со многу мешано сирење :)
     
  17. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Има посебна мешавина за руска салата со компир, без пченка. Оваа златнава јас ја комбинирам најмногу со ориз, а може и како гарнир со риба, месо...
     
    blond likes this.
  18. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Joined:
    Dec 17, 2011
    Messages:
    119
    Likes Received:
    3,207
    Gender:
    Female
    Павлака милерам, исклучиво.
    И таков и таков. Од кој имаш, од тој. Иако, путер е најубаво.
    Таљателите не се баш јуфки. Јуфките се подебели, а таљателите не. Долги се и тенки, со мало задебелување. Најубави се млечни филови и филови од месо.
     
  19. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Joined:
    Jan 11, 2011
    Messages:
    333
    Likes Received:
    227
    Gender:
    Female
    Најдобар топол пијалок за мене е САЛЕП со цимет мммммммммм
     
  20. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Дали наместо да ги пржам пилешките прсти, можам да ги испечам со минимално подмачкана тава со масло, а сепак да се како и вообичаено извалкани во јајце и презла?