Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Ах, јас од око мила -

    500гр брашно
    1 квасец во вода, со малце шеќер, сол и брашно
    малце масло
    сол и шеќер

    И тоа е тоа, на меко да се сука за да се меки и после печење :)
     
    На sunfemina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mermaid90

    Mermaid90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    1.149
    Допаѓања:
    1.050
    Ги правеше овие сноу што постирала слика?
    Како ти излегоа?Убави ли беа?
     
  3. irenna

    irenna Популарен член

    Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Пол:
    Женски
    Мене на пржени ми личат :?:
    Како крофни.
     
  4. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    За жал не ги направив вчера, не се собрав дома, ама здравје Боже денес ќе бидат :handshake:

    Да да ирена, пржени изгледаат, ама јас не сакам прженици, па ќе пробам да ги печам...единствено ме плаши моментот на „отворање“, да не ми се разлеат, зошто со пржењето одма се спојуваат нели, ама па ќе пробам и ќе ве известам да си знаете :)
    Во секој случај се мислам да го спојам едното со другото тесто со белка :?:
     
  5. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Jaс би одела на варијанта печење во калапи за мафини можеби тоа ќе ги задржи да не се отворат и во самото калапче да си пораснат и да се залепат. :?:
     
  6. Moira

    Moira Популарен член

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.687
    Не сакам во калапи за мафини, ми се одмилија тие мафините, аман :D
    Мислам дека нема да се отворат, затоа што ќе се стегнат краевите кога ќе пресекува чашата + белка на тестото, би требало да заврши работа :)
     
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.016
    Пол:
    Женски
    Не сум ги правела,ми дојде привлечна идеата и ги постирав...ама не ми изгледа нешто специфично,мислам дека од око би можело да се стокми.
     
  8. MotherMonsterI

    MotherMonsterI Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Општи прашања

    Сакам да прашам дали може шољи порцелански оние за млеко сеа да не објаснувам јасно е ...да се печат во рерна . Најдов рецепта за некој брз колач во таква шоља , печењето е од 3 до 5 минути... да не пукне нешто шо знам ? :?:
     
  9. Chimera

    Chimera Популарен член

    Се зачлени на:
    6 февруари 2013
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.060
    Јас имам правено колач ама во микровална, така да не знам дали е исто. Колачот се правеше 5 мин така да доколку имаш микро, стави го таму. Користев длабока порцеланска чинија, што наликува на чаша како што рече, вака нешто [​IMG]
     
  10. MotherMonsterI

    MotherMonsterI Истакнат член

    Се зачлени на:
    7 јануари 2012
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    837
    Немам микро намерно и за рерна прашав...
     
  11. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    имам печено во такви шољи и не пукаат ама само ако ги ставиш во сад со вода. значи една тепсија ја полниш со вода и во неа ги ставаш чашите со тоа што ке го печеш.
     
    На Hipica му/ѝ се допаѓа ова.
  12. blond

    blond Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Ај помош, како за зготвам елен? Имам јас рецепти дома, ама сега сум кај мајка ми на гости, а книгата не е со мене.
    Јас мислев како див зајак да го подготвам, да го завијам во сланина, да го полијам со бело вино, зачини, сок од лимон.

    Идеи?
     
  13. blond

    blond Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Ај да си кажам како го направив. Го оставив во вода да стое околу 40тина минути, па ставив една чаша вода, пола чаша бело вино, зачини и го ставив да се крчка 3-4 часа. Превкусно беше. Не ставив ниту сланина, ниту печурки зошто мислам дека ќе ми го расипеа вкусот на еленот :)
     
  14. hermosa

    hermosa Популарен член

    Се зачлени на:
    7 декември 2011
    Пораки:
    3.805
    Допаѓања:
    9.694
    Пол:
    Женски
    блонд,најверојатно никој не зготвил елен,па затоа немаше идеи.
    никогаш не сум јадела елен,каков е вкусот :^) ?
     
  15. blond

    blond Популарен член

    Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.720
    Многу беше вкусно. Би го споредила вкусот со телешко, ама без ниту грам мрсно.
     
    На hermosa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    3.207
    Пол:
    Женски
    Јас секогаш ставам еден компир, сечкан на многу ситни коцкички. Ја прави манџата густа.
    Јас понекогаш ставам, понекогаш не. Зависи од тоа дали ми се јаде со јајце или не. Убаво е и на едниот и на другиот начин.
    Најпрактична е за во руска салата :)
    Да, излупи ги, ама ако ги садиш ти не мора. Можеш да ги пржиш во брашно-јајце-презла, а можеш и само во брашно. Мене така повеќе ми се допаѓаат. Не се воопшто мрсни, зашто презла нема, а таа најмногу впива маснотија.
    Топол сок од јаболка :)
    Штом вика слатка павлака, се мисли на блага хопла (онаа со шеќер).
    Јас ја сакам најмногу со праз, а исто и со многу мешано сирење :)
     
  17. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Има посебна мешавина за руска салата со компир, без пченка. Оваа златнава јас ја комбинирам најмногу со ориз, а може и како гарнир со риба, месо...
     
    На blond му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ttrpovska

    ttrpovska Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    3.207
    Пол:
    Женски
    Павлака милерам, исклучиво.
    И таков и таков. Од кој имаш, од тој. Иако, путер е најубаво.
    Таљателите не се баш јуфки. Јуфките се подебели, а таљателите не. Долги се и тенки, со мало задебелување. Најубави се млечни филови и филови од месо.
     
  19. jagoda1979

    jagoda1979 Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    333
    Допаѓања:
    227
    Пол:
    Женски
    Најдобар топол пијалок за мене е САЛЕП со цимет мммммммммм
     
  20. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Дали наместо да ги пржам пилешките прсти, можам да ги испечам со минимално подмачкана тава со масло, а сепак да се како и вообичаено извалкани во јајце и презла?