Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. MorskaSirena

    MorskaSirena Популарен член

    Joined:
    Jul 9, 2020
    Messages:
    1,831
    Likes Received:
    5,658
    Gender:
    Female
    Јас сакам да прашам од каде црпите идеи, инспирација за готвење? Од каде наоѓате рецепти? Кажете некој апликации, инста профили, канали..

    Нека ме префрлат во соодветна тема ако не е за тука прашањето
     
  2. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,296
    Likes Received:
    51,010
    Gender:
    Female
    Инстаграм.
    Многу спрски профили следам што профилот и е поврзан со храна, што ми се допадне го зачувувам.
    Од таму секогаш наоѓам идеи.
     
    MorskaSirena, Sweety pie and eliesaab like this.
  3. Цунами

    Цунами Истакнат член

    Joined:
    Jul 7, 2021
    Messages:
    397
    Likes Received:
    687
    Gender:
    Female
    Мал прилагодлив калап за кружна торта најдов, е сеа уште некој да ми каже кај можам подлога за торта кружна да најдам и уште да ја направам ми остана :D
     
  4. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Joined:
    Aug 18, 2024
    Messages:
    166
    Likes Received:
    56
    Има ли во кам месо за правење гиро?
     
  5. Cherry blossom89

    Cherry blossom89 Популарен член

    Joined:
    Apr 5, 2020
    Messages:
    2,598
    Likes Received:
    11,886
    Gender:
    Female
    Кога правите ориз со печурки во рерна, дали печурките ги пропржувате или директно ги ставате во оризот па на печење?
     
  6. Miss666

    Miss666 Популарен член

    Joined:
    Jul 24, 2011
    Messages:
    1,622
    Likes Received:
    5,150
    Gender:
    Female
    Јас запржувам мелен кромид и морков, ги додавам печурките да пуштат вода, го дадавам оризот, запржувам минутка, две, додавам топла вода, оставам 10 мин да провари и во рерна.

    Имам 10 зрели банани, ајде две чак и три ќе искористам утре за банана леб, со другите шо можам да напраам? Или исто леб па да го замрзнам??! Шо не ми е некако многу по ќејф, ама па да ги фрлам..
     
    Cherry blossom89 likes this.
  7. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,383
    Likes Received:
    92,593
    Gender:
    Female
    Не знам по кој рецепт правиш ама еве ти еден совршен, и јас не бев фан на банана леб ама оваа е друго, пробај.
    Може и 4 банани да ставиш во доза, и 2 ама запази ги другите мерки.Може и како мафини, и во векна, и во тепсија,да печеш.
    Screenshot_20250610_235641_com_viber_voip_MediaDetailsActivity_edit_645693565647178.jpg
     
    eliesaab and Miss666 like this.
  8. Miss_S

    Miss_S Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2022
    Messages:
    3,988
    Likes Received:
    8,256
    Gender:
    Female
    Ќе ја префрлам дискусијата тука, да не полниме во мајчински.

    Пилешкото ако го користам за 2 дена во обичен фрижидер. Ако не ми е за одма, печено во замрзнувач.
    Топлам во микробранова.

    Болоњезе - брза верзија, пржам кромид т.е динстам, додавам мелено, немам мерки на ова. И исто ќесичка од Кам ми се највкусни.

    Инаку по мое, за од старт што се вика, на подолго. Исто кромид динстам, малку лук, месото, моркови, кога е сето убаво испржено тоа, зачини, сол, бибер, оригано, конзерва со сечкани домати, ставам вода и оставам да се вари.
    Ова кога сакам повеќе зеленчуци да "скријам" внатре, да е и за дете похранливо, бидејќи јаде иста храна со нас.

    Опцијата со болоњезе може и за полнети тиквички да ја искористиш.
    На пола пресечена тиквицата по должина, издлабен дел од средина. Тоа што ќе го извадиш од тиквицата додај го во сосот пресечено на ситно да омекне. Со сосот ги полниш половинките тиквици, малку ептен вода ставам јас на дното на садот и во релна да се печат. Пред крај кашлавал од горе и уште 10 минути печење.

    Во главно ме практикувам да користиме нагетси или да пржам месо. Ептен е ретко тоа сега, гледам сето да е опција што дете може да ја јаде.


    За пилешко пример стек на коцки ситни пропржувам, исто со кромид, морков, печурки, зачини по вкус и на крај повторно во релна да се допече во тава.

    Во главно користам рерна или Air fryer ради што времето додека се готви храната го трошам за друго. За пржење компири и нагетс и слично треба да стојам до шпорет подолго и дете да ми се плетка низ нозе. Отколку да ставам се во рерна и да го "заборавам" 1 час.
     
    OneMiss likes this.
  9. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,854
    Likes Received:
    6,408
    Gender:
    Female
    Некој испробан рецепт со банана а да не е банана леб?
     
  10. Sweety pie

    Sweety pie Истакнат член

    Joined:
    May 12, 2025
    Messages:
    110
    Likes Received:
    375
    Gender:
    Female
    Здрав или нездрав :D:D:D
     
  11. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,854
    Likes Received:
    6,408
    Gender:
    Female
    Може и нездрав :D
     
  12. Sweety pie

    Sweety pie Истакнат член

    Joined:
    May 12, 2025
    Messages:
    110
    Likes Received:
    375
    Gender:
    Female

    Бомбици со банана

    Состојки:

    1 зрела банана (средно голема)

    200 г мелени бисквити (плазма или слични)

    50 г мелени ореви или лешници (по желба)

    2 лажици какао

    2 лажици шеќер во прав или мед (по вкус)

    1-2 лажици млеко (по потреба, ако е смесата сува)

    Кокосово брашно или мелен орев за валкање


    Подготовка:

    1. Издроби ја бананата со вилушка додека не стане пире.


    2. Додади ги мелените бисквити, какаото, шеќерот и мелените ореви.


    3. Измешај сè добро. Ако смесата е многу сува, додади малку млеко.


    4. Остави ја смесата 10 минути да отстои (за да омекнат бисквитите).


    5. Формирај мали бомбици со рака и валкај ги во кокос или мелен орев.


    6. Стави ги во фрижидер најмалку 30 минути пред сервирање.




    Совет:
    Можеш да додадеш и малку рум-арома, парченца чоколадо или суво овошје во смесата за побогат вкус.
     
  13. Glowy

    Glowy Популарен член

    Joined:
    Sep 4, 2019
    Messages:
    2,959
    Likes Received:
    6,838
    Gender:
    Female
    За другпат, можеш излупени да си ги замарзнеш, па ќе си ги искористиш во смути нешто.
     
    Miss666 likes this.
  14. anggell

    anggell Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2011
    Messages:
    6,701
    Likes Received:
    13,458
    Gender:
    Female
    Компот од праски кој период го правите, кога е најдобро да се стави? Да почекам крај на јули или?
     
  15. UnordinaryOne

    UnordinaryOne Популарен член

    Joined:
    Apr 29, 2013
    Messages:
    660
    Likes Received:
    2,634
    Gender:
    Female
    Каде го купуваш, до сега го немам сретнато, пазарам најчесто во Тинекс
     
  16. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,854
    Likes Received:
    6,408
    Gender:
    Female
    Сте печеле пиперки во ер фраер? :?:
     
  17. DELFINA81

    DELFINA81 Популарен член

    Joined:
    Nov 18, 2019
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    12,048
    Gender:
    Female
    Да,вчера.Заедно со патлиџани.Пинџур правев тој со лукче што е.
     
    lovely91 likes this.
  18. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2010
    Messages:
    1,854
    Likes Received:
    6,408
    Gender:
    Female
    Значи може да направам убави ќе дојдат :lol:
    Едит: на колку степени ги печеше и колку време?
     
  19. DELFINA81

    DELFINA81 Популарен член

    Joined:
    Nov 18, 2019
    Messages:
    2,953
    Likes Received:
    12,048
    Gender:
    Female
    Тефал е мојот.Ги печев на програмата за зеленчук, таа е 180 степени, 15 мин
    Зависно колку имам ставено менувам време и степени.
    На пола време ги превртувам пиперките.
    Убаво излегуваат печени и лесно се лупат.
    Ајде ќе чекаме да кажеш исход.
     
    lovely91 likes this.
  20. ♡☆♡

    ♡☆♡ Активен член

    Joined:
    Aug 18, 2024
    Messages:
    166
    Likes Received:
    56
    Кое темно чоколадо е најубаво за правење благо?