Форумџика на годината

Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.152
    Допаѓања:
    204.755
    Пол:
    Женски
    Треба да го сомелеш прво. Не се продава мелен никаде. Со мелница за кафе може да го мелеш.
     
    На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Девојка999

    Девојка999 Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 октомври 2018
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    536
    Пол:
    Женски
    Можам ли да направам раванија ама без миксер? Ги имам сите потребни состојки за неа, ама миксер немам моментално. Секој рецепт што го најдов на гугл е опишан како "пенасто да се изматат јајцата со миксер". Имам само ваква маталка:

    U_67_70.jpeg
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.152
    Допаѓања:
    204.755
    Пол:
    Женски
    Може и рачно да се изматат, ама ќе ти треба многу време, оти не ги матиш како за кајгана, туку треба да се стопи шеќерот и да добиеш светложолта воздушеста смеса, односно количината на јајцата да се зголеми двојно, тројно па и повеќе, да добиеш сунѓереста леплива смеса.
     
    На Девојка999 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. prevarena

    prevarena Истакнат член

    Се зачлени на:
    29 октомври 2019
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    1
    Пол:
    Женски
    Дали некој знае како се прави домашен путер, со какво млеко или неутрална павлака? Бидејќи лак нас нема неутрална павлака со над 30% масленост како што се сите рецепти за путер.
     
  5. forumce

    forumce Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    9.059
    Допаѓања:
    41.445
    Пол:
    Женски
    Што друго место ориз може да ставам во полнети пиперки?
     
  6. Mishela

    Mishela Модератор Член на тимот

    Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.469
    Допаѓања:
    82.274
    Пол:
    Женски
    Киноа или просо. Може и микс од двете, супер испаѓа.
     
    На forumce и BubamaraM им се допаѓа ова.
  7. BubamaraM

    BubamaraM Истакнат член

    Се зачлени на:
    8 јули 2025
    Пораки:
    481
    Допаѓања:
    2.825
    Во полнети пиперки не сум пробала, ама за мусака да, ситен булгур. Не се осеќа низ месото.
     
    На simoncelicius и forumce им се допаѓа ова.
  8. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    857
    Допаѓања:
    11.740
    Пол:
    Женски
    Карфиол ситно сецкан и испржен со месото и кромидот
     
    На forumce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. perlaa1

    perlaa1 Популарен член

    Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    902
    Допаѓања:
    2.807
    Пол:
    Женски
    Сакам испробан рецепт за банана лебче. Последен пат кога правев беше безвеза. По можност и слика сакам. Фала
     
  10. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    6.512
    Пол:
    Женски
    Јас секогаш го правам по овој рецепт и испаѓа одлично

    Messenger_creation_786160009886495.jpeg
     
    На hermosa и perlaa1 им се допаѓа ова.
  11. velesanka

    velesanka Популарен член

    Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.661
    Допаѓања:
    2.481
    Како да направам чорба грав со ваква конзерва? (Целосен процес) IMG_0482.jpeg
     
  12. lovely91

    lovely91 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.869
    Допаѓања:
    6.512
    Пол:
    Женски
    Може испробан рецепт за ролнички со цимет? :?:
     
  13. MorskaSirena

    MorskaSirena Популарен член

    Се зачлени на:
    9 јули 2020
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    6.057
    Пол:
    Женски
    Како спррмате подварок со кисела зелка? Не сум правела до сега а нешто ми се пријаде зелче
     
    На troublemaker94 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. troublemaker94

    troublemaker94 Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 ноември 2018
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    1.136
    Пол:
    Женски
     
    На MorskaSirena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

    Thinkerbell. Популарен член

    Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.418
    Допаѓања:
    3.404
    Пол:
    Женски
    Некој да ми каже предлог/рецепт за посни крем салати, ама без макарони ?
     
  16. Thirlwall<3

    Thirlwall<3 Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 мај 2015
    Пораки:
    31
    Допаѓања:
    541
    Пол:
    Женски
    Луѓе дај жити се кажете ми дали на некој некогаш нешто му успеало со сув квасец… т.е. дали тестото ви нараснува како што треба… Кога правам со свеж квасец немам мака ама до сега 2-3 пати се што имам правено со сув на Dolcela не ми стасува тестото. Внимавам млекото да не ми е врело, обраќам внимание да не ми дојде квасецот директно у контакт со сол, рокови проверувам и пак ништо…
     
  17. Anika55

    Anika55 Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.437
    Допаѓања:
    74.513
    Пол:
    Женски
    Истото ми се има случено барем 2 пати со долчела. Од тогаш строго др.еткер земам или зика мислам се викаше другиот.
    Гледај прво да го измешаш со течност (вода или млеко) и малку шеќер или мед, остави го да се активира најмалку 10 минути пред да го измешаш со брашното. Ако не се активира, подобро фрли и почни отпочеток, зашто нема да биде успешно.
    Понекогаш може да се расипе иако не му е поминат рокот, не знам како и зашто.
     
    На theowndemon и Thirlwall<3 им се допаѓа ова.
  18. Manako2

    Manako2 Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    857
    Допаѓања:
    11.740
    Пол:
    Женски
    Се правам со сув квасец,ниту го стасувам посебно ниту после чекам да стаса. Провери рок и 1 пакетче на 800гр.брашно. 17650582361016413839096208192984.jpg
     
    На theowndemon, eliesaab и Thirlwall<3 им се допаѓа ова.
  19. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.348
    Допаѓања:
    33.707
    Пол:
    Женски
    Луѓе очајно ми треба помош
    Правев баклава, но шербетот ми дојде многу густ и сега баклавата ми е сува. Можам некако да ја поправам или толку од неа?
     
  20. Polyincognito

    Polyincognito Популарен член

    Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    2.180
    Допаѓања:
    9.936
    @IRBBB Ако шербетот е густ, следниот ден треба целото да е зашеќерено и во тој случај не можеш нешто да направиш :tmi:

    Но, ако баклавата е сува, а шербетот отишол дното и притоа истиот не е зашеќерен, можеш да го прецедиш и изваден така, да го разредиш со вода, а потоа пак да го додадеш.

    Шербетот треба да се додаде врел и потоа баклавата да ја покриеш со влажна крпа, за да насекаде рамномерно отиде шербетот :*:
     
    На theowndemon и IRBBB им се допаѓа ова.