Јас таа Халта што ја купив беше погуста и ја растварав со млеко. А за блага да ја направиш незнам...не сум пробала така
Дај кажете кај има аспарагус или по нашки шпаргли, скапав од барање по пазари низ Битолава а и низ Прилеп, сите ме гледаат ко лудачка да сум ) прв пат слушале за такво нешто
благата хопла со матење се прави шлаг, а другиот е за сосови и солени јадења. Тој е повеќе како сос и не се користи за благо. Си имаш посебна хопла за слатки работи. Јас не би експериментирала.
Во Битола имате Веро, а во Веро има шпаргли - во тегличка се. Сум гледала и во Туш маркет ама мислам дека немате таму Туш маркет. Да провериш и на зелен пазар кај вас -најубави се од пазар - свежи
Набрав млада корива, купив готови кори и урда па сакав да смотам нешто набрзина. Копривата би ја обарил и би ја подзапржил малку со урдата. Да ставам и едно јајце или две. Ке ја печам на 180. да не заборавив нешто ? Само да не сум толку....... таков. у моментов. Уште и да имав за кого да ја спремам
Корите прскај ги со мешавина од зејтин и вода (на пр. пола филџан вода и пола филџан зејтин). Јајце можеш и внатре во филот да ставиш или измешај 2 јајца со пола литар јогурт и засипи одозгора и стави да се пече. Одозгора посоли со сусам
Еве како ми излезе питата од коприва. Ми беше на гости рамото за плачење (братучетка ми) и еве што и спремив, меѓудругото. Прилог кон питата од коприви ---> Црвено вино Сира кое јас го правам ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ многу се фалам. Знам ама и питата ми излезе мнооооооооооооооогу добра. Благодарам на Slavica999 за советот за јогурт и јајца. Од надвор излезе крцкава а внатре сочна. Сусам не ставив. Ми беше Too much. И сол не заборавив , Thnx (babymama) за потсетувањето затоа што урдата беше несолена. Можеше да ми се случи и да не прочитам што пишува на пакувањето. Иначе, by the way, ми беа потребни само 50 мин за спремање. Пошто вие сте мулти таскинг, верувам дека би ја направиле и побрзо од мене. Јас ја уклучив рерната да ми се загрева откако ги обарив копривите. Тоа на жена нема да и се случи. Знам дееееее. Не сум подобар ама вложувам труд. Се што правам, правам со љубов. И има за кого. Мнооогу си ја сакам братучетката. Уффффф ми требаше вакво подигање на самодовербата. Јас на неа и направив пита, а она на мене добар муабет и добар совет кој мнооогу ми значеше. Да не искомбинирав јас неколку поста во едена тема а?
Во долното Веро има, ама не свежи, него во тегличка.[/quote] ааа ај ќе побарам штом нема свежи ке барам во тегличка
Mi treba sovet vo vrska so leb. Otkako ke go zamesam i ispecam lepceto e super meko i vkusno, no na mm mu preci sto korkata e pretenka. Kade gresam i kako da dobijam podebela kora?
на да ставас многу вода кога го правис тестото пробај да помалце вода ставас или пак да не ставас многу така несто да не е
Pa ne znam, testoto e meko ama ubavo meko, ne se lepi na racete a ubavo se mesi. Aj ke probam so povekje brasno sledniot pat, pa ke eksperimentiram i ke dojdam do resenie Mada, majka mi vika cim e tenka korata znaci e dobro napraveno, ama ete mm saka korki