Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. renata77

    renata77 Популарен член

    Joined:
    Dec 4, 2009
    Messages:
    1,770
    Likes Received:
    8,605
    Gender:
    Female
    Ова го направив за Велигденов,еве како ми излезе
     

    Attached Files:

  2. Cacy

    Cacy Популарен член

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    2,244
    Likes Received:
    1,547
    Може некој да ми каже како се подготвува,готво сојата?
    И со што може да се комбинира како рецепт :wasntme:
     
  3. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи
    Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек :D
     
    Cacy likes this.
  4. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    582
    Likes Received:
    3,417
    Феминки би сакала да направам ПИЦИ СО ПИЛЕШКИСТЕК.Има ли некоја правено во домашни услови.Мислам на пици пастамајлии само со стек.Дали постапката е иста како и кај оние со свинско месо или има нешто различно .Се мислам дека е исто ама пак сакам да прашам.... :)
     
  5. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Joined:
    Mar 3, 2013
    Messages:
    949
    Likes Received:
    12,177
    виножито јас исто ја правам постапката како и со свинските ,ама по што некако ми се многу суви им додавам и јајце на крајот откако ќе се скоро готови.
     
  6. malooto

    malooto Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    380
    Како го печите стекот на тостер? Го мачкате со нешто да не се залепи или? Сакам да пробам ама некако ме фака страв да не се залепи
     
  7. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,343
    Немам печено стек на тостер ама ако толку сакаш прво добро исчукај го со чук за месо, зачини го а потоа премачкај ги плотните на тостерот со путер или зејтин. Те предупредувам дека ќе имаш димни облаци по кујната (слично како кога се пече на скара)
     
  8. Brennan15

    Brennan15 Истакнат член

    Joined:
    May 6, 2013
    Messages:
    103
    Likes Received:
    27
    Исчукај го, намачкај го со сенф и малку маслиново, сол и малку вегета.. стави алуминиумска фолија на тостерот од двете страни, и внатре стекот, така нема да се залепи..Нема поубаво :D
     
  9. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Joined:
    Apr 9, 2013
    Messages:
    977
    Likes Received:
    9,188
    Gender:
    Female
    Ни јас немам печено стек на тостер, но дури и кога печам тост, не го печам директно на плотната, туку на фолија. Вкусот е сосема ист, а најчесто го правам вака заради чистењето потоа :) :)

    Се сложувам со тоа да го исчукаш со чук, да го зачиниш се’ како што треба, а можеш да пробаш да ставиш фолија, за да не ти се измрси тостерот и слично :)
     
  10. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Ако се тефлонски плочите на тостерот нема да се залепи, со малку подмачкување со масло сигурно нема да се случи тоа. Баш како на скара испаѓа како што кажа slavica999.
    Готвењето и чувањето на храна во алуминиумска фолија, иако кај нас многу се практикува и на големо се советува како варијанта за готвење, можеби и не е така безбедна опција за храната која ја јадеме.
    Ако некој го интересира зошто, повеќе инфо има тука или тука.
     
  11. Cacy

    Cacy Популарен член

    Joined:
    Jul 26, 2010
    Messages:
    2,244
    Likes Received:
    1,547
    А во вода се вари бидејки гледам и во млеко се варела :?:
     
  12. malooto

    malooto Истакнат член

    Joined:
    Apr 6, 2011
    Messages:
    641
    Likes Received:
    380
    Се извинувам вака за постовиве но дали истото мозе да се направи и со плескавица??
     
  13. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    1,731
    Likes Received:
    843
    Да, можеш било какво месо да спремиш на тостер.
     
  14. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,487
    Likes Received:
    1,074
    не бе какво млеко..јас првпат слушам за ова :?:
    Во вода се вари
     
    Cacy likes this.
  15. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Joined:
    Feb 21, 2013
    Messages:
    582
    Likes Received:
    3,417
    Знае ли некој рецепт за кашкавал ама во домашни услуви.
     
  16. tinan

    tinan Популарен член

    Joined:
    Jan 5, 2012
    Messages:
    480
    Likes Received:
    1,276
    Gender:
    Male
    Вчера си набрав листови од лоза за сармики и планирам да ги смрзнам. Треба ли прво да ги измијам ? Ионака ќе ги обарувам пред виткање.
    Не се прскани.
     
  17. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
    Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи
    Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек :D[/quote]

    А во вода се вари бидејки гледам и во млеко се варела :?:[/quote]

    се вари во вода , а после можат да отстојат во млеко десетина минути, да се прецадат и да се похуват....јас така ги правам и превкусни се :) ;)
     
  18. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,016
    Gender:
    Female
  19. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,722
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    Не сум лоша во кујна, напротив, умеам да приготвам и солено и благо, посветувам многу внимание и љубов, ама едноставните работи по дифолт генерално ме зезаат во животот. Сакам да прашам зошто при варење обични тестенини ми се лепат по варењето, како смачкани и закашкани изгледаат, наместо фино да се одвоени? Истово ми се случува и кога приготвувам рижото на тавче и кога печам ориз во рерна... Како грутки се лепат зрнцата/ парченцата макарони пример ( иако при варење додавам масло и сол во водата). Совет?
     
  20. fatamorgana123

    fatamorgana123 Популарен член

    Joined:
    Feb 11, 2013
    Messages:
    1,273
    Likes Received:
    1,530
    [​IMG] да не знае некоја што е ова?Сладолед е или некој пијалок? :$ :^)