Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. renata77

    renata77 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 декември 2009
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    8.605
    Пол:
    Женски
    Ова го направив за Велигденов,еве како ми излезе
     

    Прикачени фајлови:

    • SDC10023.JPG
      SDC10023.JPG
      Големина на фајлот:
      229,3 KB
      Прегледи:
      505
    • SDC10024.JPG
      SDC10024.JPG
      Големина на фајлот:
      279,3 KB
      Прегледи:
      505
    На ivancekitty, artemidis, t.i.n.k.e.r.b.e.l.l и 9 други им се допаѓа ова.
  2. Cacy

    Cacy Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Може некој да ми каже како се подготвува,готво сојата?
    И со што може да се комбинира како рецепт :wasntme:
     
  3. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи
    Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек :D
     
    На Cacy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Феминки би сакала да направам ПИЦИ СО ПИЛЕШКИСТЕК.Има ли некоја правено во домашни услови.Мислам на пици пастамајлии само со стек.Дали постапката е иста како и кај оние со свинско месо или има нешто различно .Се мислам дека е исто ама пак сакам да прашам.... :)
     
  5. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    931
    Допаѓања:
    11.739
    виножито јас исто ја правам постапката како и со свинските ,ама по што некако ми се многу суви им додавам и јајце на крајот откако ќе се скоро готови.
     
  6. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Како го печите стекот на тостер? Го мачкате со нешто да не се залепи или? Сакам да пробам ама некако ме фака страв да не се залепи
     
  7. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342
    Немам печено стек на тостер ама ако толку сакаш прво добро исчукај го со чук за месо, зачини го а потоа премачкај ги плотните на тостерот со путер или зејтин. Те предупредувам дека ќе имаш димни облаци по кујната (слично како кога се пече на скара)
     
  8. Brennan15

    Brennan15 Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 мај 2013
    Пораки:
    103
    Допаѓања:
    27
    Исчукај го, намачкај го со сенф и малку маслиново, сол и малку вегета.. стави алуминиумска фолија на тостерот од двете страни, и внатре стекот, така нема да се залепи..Нема поубаво :D
     
  9. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    9.188
    Пол:
    Женски
    Ни јас немам печено стек на тостер, но дури и кога печам тост, не го печам директно на плотната, туку на фолија. Вкусот е сосема ист, а најчесто го правам вака заради чистењето потоа :) :)

    Се сложувам со тоа да го исчукаш со чук, да го зачиниш се’ како што треба, а можеш да пробаш да ставиш фолија, за да не ти се измрси тостерот и слично :)
     
  10. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Ако се тефлонски плочите на тостерот нема да се залепи, со малку подмачкување со масло сигурно нема да се случи тоа. Баш како на скара испаѓа како што кажа slavica999.
    Готвењето и чувањето на храна во алуминиумска фолија, иако кај нас многу се практикува и на големо се советува како варијанта за готвење, можеби и не е така безбедна опција за храната која ја јадеме.
    Ако некој го интересира зошто, повеќе инфо има тука или тука.
     
  11. Cacy

    Cacy Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    А во вода се вари бидејки гледам и во млеко се варела :?:
     
  12. malooto

    malooto Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    Се извинувам вака за постовиве но дали истото мозе да се направи и со плескавица??
     
  13. sunfemina

    sunfemina Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    1.731
    Допаѓања:
    843
    Да, можеш било какво месо да спремиш на тостер.
     
  14. vickyy90

    vickyy90 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    1.487
    Допаѓања:
    1.074
    не бе какво млеко..јас првпат слушам за ова :?:
    Во вода се вари
     
    На Cacy му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vinozito1

    vinozito1 Истакнат член

    Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Знае ли некој рецепт за кашкавал ама во домашни услуви.
     
  16. tinan

    tinan Популарен член

    Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    1.276
    Пол:
    Машки
    Вчера си набрав листови од лоза за сармики и планирам да ги смрзнам. Треба ли прво да ги измијам ? Ионака ќе ги обарувам пред виткање.
    Не се прскани.
     
  17. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи
    Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек :D[/quote]

    А во вода се вари бидејки гледам и во млеко се варела :?:[/quote]

    се вари во вода , а после можат да отстојат во млеко десетина минути, да се прецадат и да се похуват....јас така ги правам и превкусни се :) ;)
     
  18. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    Пол:
    Женски
  19. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.491
    Пол:
    Женски
    Не сум лоша во кујна, напротив, умеам да приготвам и солено и благо, посветувам многу внимание и љубов, ама едноставните работи по дифолт генерално ме зезаат во животот. Сакам да прашам зошто при варење обични тестенини ми се лепат по варењето, како смачкани и закашкани изгледаат, наместо фино да се одвоени? Истово ми се случува и кога приготвувам рижото на тавче и кога печам ориз во рерна... Како грутки се лепат зрнцата/ парченцата макарони пример ( иако при варење додавам масло и сол во водата). Совет?
     
  20. fatamorgana123

    fatamorgana123 Популарен член

    Се зачлени на:
    11 февруари 2013
    Пораки:
    1.273
    Допаѓања:
    1.530
    [​IMG] да не знае некоја што е ова?Сладолед е или некој пијалок? :$ :^)