Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек
Феминки би сакала да направам ПИЦИ СО ПИЛЕШКИСТЕК.Има ли некоја правено во домашни услови.Мислам на пици пастамајлии само со стек.Дали постапката е иста како и кај оние со свинско месо или има нешто различно .Се мислам дека е исто ама пак сакам да прашам....
виножито јас исто ја правам постапката како и со свинските ,ама по што некако ми се многу суви им додавам и јајце на крајот откако ќе се скоро готови.
Како го печите стекот на тостер? Го мачкате со нешто да не се залепи или? Сакам да пробам ама некако ме фака страв да не се залепи
Немам печено стек на тостер ама ако толку сакаш прво добро исчукај го со чук за месо, зачини го а потоа премачкај ги плотните на тостерот со путер или зејтин. Те предупредувам дека ќе имаш димни облаци по кујната (слично како кога се пече на скара)
Исчукај го, намачкај го со сенф и малку маслиново, сол и малку вегета.. стави алуминиумска фолија на тостерот од двете страни, и внатре стекот, така нема да се залепи..Нема поубаво
Ни јас немам печено стек на тостер, но дури и кога печам тост, не го печам директно на плотната, туку на фолија. Вкусот е сосема ист, а најчесто го правам вака заради чистењето потоа Се сложувам со тоа да го исчукаш со чук, да го зачиниш се’ како што треба, а можеш да пробаш да ставиш фолија, за да не ти се измрси тостерот и слично
Ако се тефлонски плочите на тостерот нема да се залепи, со малку подмачкување со масло сигурно нема да се случи тоа. Баш како на скара испаѓа како што кажа slavica999. Готвењето и чувањето на храна во алуминиумска фолија, иако кај нас многу се практикува и на големо се советува како варијанта за готвење, можеби и не е така безбедна опција за храната која ја јадеме. Спојлер Ако некој го интересира зошто, повеќе инфо има тука или тука.
Вчера си набрав листови од лоза за сармики и планирам да ги смрзнам. Треба ли прво да ги измијам ? Ионака ќе ги обарувам пред виткање. Не се прскани.
Спојлер Прво се вари(околу 15 мин) откако ке се свари се цеди,па се валка во јајце па во брашно(или презла по желба) и се пржи Можеш да си спржиш и компири или да направиш пире и така да ја комбинираш...и ете ти брз и вкусен ручек [/quote] А во вода се вари бидејки гледам и во млеко се варела [/quote] се вари во вода , а после можат да отстојат во млеко десетина минути, да се прецадат и да се похуват....јас така ги правам и превкусни се
Не сум лоша во кујна, напротив, умеам да приготвам и солено и благо, посветувам многу внимание и љубов, ама едноставните работи по дифолт генерално ме зезаат во животот. Сакам да прашам зошто при варење обични тестенини ми се лепат по варењето, како смачкани и закашкани изгледаат, наместо фино да се одвоени? Истово ми се случува и кога приготвувам рижото на тавче и кога печам ориз во рерна... Како грутки се лепат зрнцата/ парченцата макарони пример ( иако при варење додавам масло и сол во водата). Совет?