Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Пол:
    Женски
    Да ве прашам како печете стек ако немате скара дома?
    На тостер, или во рерна, или пак си праам филмови јас и поима немам и нема таква можност ако нема скара?
    Не ми се пржи никако, а варен па не ми се јаде пред 2 дена го јадев варен ми се смачи...
     
  2. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.469
    ^ Па може во фолија мислам малку намастена? :?:
    Јас обично ги чукам, и со јајце и брашно ги пржам.

    Инаку еднаш печев, ама врз оризот значи ги ставив (Тава ориз) исчукани намачкани со веѓета и оригано и фини излегоа :)

    Јас да ви кажам еден трик, значи сутлијаш кога ќе правите изрендајте еден ред чоколадо му дава убав шмек на сутлијашот.
    Јас не сум по сутлијаш ама имам пробано, и вака го пробав и искрено подобар вкус имаше, и убава боја фаќа сутлијашот ;)
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Divajn

    Divajn Популарен член

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    366
    Допаѓања:
    225

    Јас во рерна го правам, само зачини и сенф ставам , без масло , го покривам со фолија и за 30 - 40 мин. е готов :)
     
    На Agrona и Hipster им се допаѓа ова.
  4. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    12.021
    Ако имаш грил тава испржи го на неа, додавајќи му по желба зачини и масло ако сакаш ако не и без масло може, а ако немаш набави си, не кошта многу а е одлична замена за скара.
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Пол:
    Женски
    Јас одамна ги читам рецептиве за амерички палачинки,никогаш не се решив да ги пробам,не сфаќам,како ви излегуваат така дебели,како ги превртувате? :wasntme:
    Ваљда нешто е до мене...
     
  6. Boleyn.7

    Boleyn.7 Популарен член

    Се зачлени на:
    16 февруари 2013
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    425
    На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Hipster

    Hipster Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.423
    Пол:
    Женски

    Oва е одлична идеа, најдоброто до сега што го чув, баш ќе си набавам во експресно време, ако може да се пече со минимално масло, фала на идеата. Ако знаете кај се набaвува кажете да не лутам, зашто освен Делимано не знам каде има друга таква..
     
  8. Antoninaaa

    Antoninaaa Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    12.021
    Навистина не би знарла каде може да набавиш таква тава во МК, но мајка ми пред неизвесно време ми се пофали дека си земала од некоја продавница каде што се продава прибор за домаќинство за 1200 денари, а според мене најверојатно ги има и по големите маркети како тука.И јас сум слушнала за грил тавата на Делимано многу ја фалат.
    Мојата не е на Делимано но засега добро ме служи а и јас околу 15 евра ја купив.
    Пилешкото го зачинувам со мешан сушен зеленчук и црн пипер и додавам една лажичка маслиново масло промешувам и го ставам да се пржи на грил тавата.Многу е вкусно и сочно, а и брзо без уклучуване на фурни, палење скари и др.
     
  9. doubleinfinity

    doubleinfinity Популарен член

    Се зачлени на:
    23 ноември 2012
    Пораки:
    2.451
    Допаѓања:
    5.222
    Пол:
    Женски
    сега баш пред некој ден видов на страната и на нептун и на техномаркет имаше мислам
     
    На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  10. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Пол:
    Женски
  11. Feodora

    Feodora Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347
    Кажете некој рецепт кој се приготвува со мелено месо?
     
  12. cecilia

    cecilia Популарен член

    Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.196
    Свари едно кило компири, додади путерче и млеко за да направиш пире.
    Испржи кромидче и 600 гр мелено месо, додади малце томатен сос и зачини по вкус.
    Во ватростална тава (што оди во шпорет де незнам точно како се вика) стави го месото и одозгора размачкај го пирето.
    Додади на крај презла и малку рендан кашкавал и печи го 30 минути на 200 степени за да зацрвени површината и да стане крцкава.
    Многу познат рецепт и многу вкусен а оригинален за наши простори.
     
    На tace73 и Feodora им се допаѓа ова.
  13. savana

    savana Популарен член

    Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    1.770
    Допаѓања:
    9.567
    Пол:
    Женски
    Мошеш да направиш тестенини со мелено месо, на пр шпагети. Купи маги сос за шпагети, пропржи го месото, стави го маги зачинот и потоа измешај го со тестенините.
    Можеш да направиш и полнети пиперки(бабури). Месото испржи го со кромитче, стави и малку ориз , сол, вегета (зачини по желба) и наполни ги пиперките. Потоа стави ги во тенџере додај вода во тенџерето и остави нека си се варат на потивко. :)
     
  14. macence4

    macence4 Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    416
    здраво кулинарки :D сакам да прашам дали козињакот ( милиброд) се прави само за велигден,божик и такви празници или може и во други прилики....за две недели ке одам на гости кај моите.немам одено скоро година ...(откако се породив)па сакам да направам и да однесам козињак...сега за прв пат ке одиме со малата и сакам нешто така поубаво да однесам ...позз :)
     
  15. Feodora

    Feodora Популарен член

    Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    4.347

    Фала девојки. Бидејќи немав време да чекам некој рецепт (месото ми беше одмрзнато) направив тоа што го знам, ќофтина и пржени компири. Лесни и брзи за правење.
    Сепак особено ми се допадна рецептот од cecilia и нареден пат ќе го направам. :)
     
  16. Andemona

    Andemona Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    457
    Допаѓања:
    2.500
    Пол:
    Женски
    http://www.kulinar.mk/recepti/Italijanska-salata.html
    Ја правев вчера и е преубаво нешто а и многу најадува,само што јас и ставив свински врат наместо сланина а мозе и со печеница.....како и да е вреди да се проба
     
  17. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Пол:
    Женски
    Сакам да прашам.. секогаш кога правам сос за шпагети, кога го пржам месото ставам многу малку зејтин.. ама на крај секогаш огромна количина ми излегува на површината |( т.е цело пржено месо плива во зејтин.. некој трик за да го спречам тоа, дали нешто погрешно правам.. совет :?:
     
  18. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Затоа што го препржуваш месото односно сосот, исто како кај ајварот ако го препржиш зејтинот испливува на површина
     
    На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bittersweet

    bittersweet Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Пол:
    Женски
    ^Не можеш да го спречиш, месото како се пржи така си пушта мрсно, јас ја цедам смесата (меленото месо, кромид, лук итн) пред да му ги ставам доматите.
     
    На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. elanor

    elanor Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.049
    Пол:
    Женски
    За сос за шпагети прво кромид пропржи на малку масло, па додади го месото. Покриј го тенџерето, затоа што самото месо си пушта течност.
    Во зависност од кромидот и од месото, ако почне да ти зафаќа тенџерето можеш да ставиш минимално вода. Ама најминимално, затоа што кога ќе ги додадеш доматите тие самите ќе пуштат доста течност и целиот сос ќе биде многу течен.
     
    На Umbrella22 му/ѝ се допаѓа ова.