Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Discussion in 'Рецепти' started by marama, Mar 16, 2011.

  1. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
  2. karenin

    karenin Популарен член

    Joined:
    Mar 8, 2010
    Messages:
    1,426
    Likes Received:
    2,172
    Киш пита

    Состојки:

    За тестото ќе ви треба: 250 грама брашно, 110 грама путер, 5-6 кафени лажички студена вода

    За филот ќе ви треба:100 грама сланина, 100 грама кашкавал, 2 до 3 јајца, 250 мл млеко, 250 мл павлака, сол и бибер, маслиново масло (иако може и без него, самото тесто е мрсно од путерот)


    Целосниот рецепт: http://moirecepti.mk/post/kish-pita/#ixzz2lBrYwJZX

    Еве како ми испадна. Ја зацрвив бајаги :).
    Количински малку претерав со кашкавалот и павлаката. Додадов и свежа зелена пиперка исечкана на мали кругови.

    Има интересен вкус. И воопшто не е толку тешка како нашите македонски пити. Многу брзо се приготвува.
     

    Attached Files:

    EMoonlight, Libera, eliesaab and 4 others like this.
  3. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Се матат јајца со виљушка (2-3 зависно колку јадете) внатре ставате сецкана салама, кашкавал, сирење, рамно кафено лажиче брашно, зачини, оригано (по желба се става и друго).
    Се става цела смеса во загреано тавче со масло, и се чека да се испечи убаво, да зарумени.
    Потоа внимателно се превртува на другата страна.

    [​IMG]
     
  4. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Прво Младо кромидче се сецка со си перцата, се пропржува на масло, па се додаваат неколку јајца, сол и црн пипер.
    Многу е вкусно за тие кои сакаат кромидче и јајца. :)
    [​IMG]

    Второ Се пропржува сецкан кромид и се додава претходно обарени и исчистени суви пиперки (неколку), а потоа се додаваат варени компири, претходно испасирани малку со вилушка. Се додава сол и други зачини по желба. Ова е старинско јадење, ама вкусно е.
    [​IMG]
     
    hermosa and Mama25 like this.
  5. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,440
    Likes Received:
    10,958
    Gender:
    Female
    Жени вчера купив Бунгур (Велешко јадење било :) )освен на тава и на салата не знаеја да ми кажат како се приготвува.Ако знае некоја нека сподели рецепт :$
     
  6. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Joined:
    Feb 14, 2013
    Messages:
    2,226
    Likes Received:
    5,276
    Bungur
    Bungur je dobra krupno izmlevena pšenica. Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom, i kada voda provri sipa se po malo bungura i jednako mesa da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. Bungur se jede bez hleba.
    ******************************************************************

    http://vegge.blogger.ba/arhiva/2009/11/09/2354698
    ******************************************************************

    http://www.coolinarika.com/pretrazivanje/?upit=bulgur (Овде имаш најповеќе рецепти)
     
    Mama25 likes this.
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    За новогодишни трпези
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
    captivating, karenin and malecka91 like this.
  8. captivating

    captivating Истакнат член

    Joined:
    Jul 10, 2013
    Messages:
    865
    Likes Received:
    476
    Ах, макало, едно од најубавите нешта :inlove:
    Пробајте го.
    Сноу, ме изнасмеаа овие. Од што се правени овие салативе?
     
  9. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2011
    Messages:
    15,266
    Likes Received:
    15,015
    Gender:
    Female
    ^еее незнам :D
    од што сакаш :)
     
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    20,888
    Likes Received:
    110,059
    Gender:
    Female
    Јас ги правам овие доста често, сега почнав и многу да експериментирам. Рецептот од ББЦ ми е, а додавам во него во зависност од вкусот кој сакам да го достигнам, суво овошје и чоколадни перли, лудница од вкус, не можам да ви опишам, сувото овошје ептен сецкано ситно, и перлите, од малите, ги додавам непосредно пред печење, превртувам со лажица шпакла, не се растураат воопшто. Солените ги правам со праз, сиренце и маслинки, вкусот е страшен исто така. Ги правам и со микс од зрна, онакви без вкус, го има во палетата на Виталиа, во тегличка е 70сетина денари. Е сега, јас белото брашно повеќе не го конзумирам и затоа правам одлична замена, обично печам две дози наеднаш, па ставам една доза брашно `ржано и една пченично интегрално, просто да се чудиш колку убав вкус дава, а бојата, лудница. Денес имам во план да направам со карамелизирани боровинки, ќе ги ставам боровинките во рерна на тивко со кафеав шеќер да карамелизираат и откако ќе се оладат ќе го спремам тестото и директно на тава. Утре сум во Маврово на скијање па ќе ги изненадам маживе со овие слаткиве закуски :lol:
     
  11. choko

    choko Истакнат член

    Joined:
    Apr 28, 2012
    Messages:
    325
    Likes Received:
    90
    Gender:
    Female
    Да ве прашам.Пилешки прсти дома сама да ги правам, дали треба првин во нешто да го чувам стекот ? (да го маринирам ) и после тоа да го поховам ?
     
  12. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    4,327
    Likes Received:
    5,342
    Немора да го маринираш, можеш веднаш да го поховаш и пржиш
     
  13. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Choko, немораш да ги маринираш пилешките прсти. Јас прво ги посолувам, додавам малку вегета, ги премачкувам со малку сенф (дава убав шмек), ги попрскувам со сусам, па ги валкам во бташно и ги пржам одма во загреан зејтин. :)
     
  14. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Ако сакаш да бидат по меки и по сочни можеш малку да ги маринираш. Нека постојат 2-3 саати во масло, зачини (кари, чили, вегета, сол....) можеш да додадеш и сенф, многу убав шмек дава. :)
     
  15. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Joined:
    Jul 5, 2011
    Messages:
    8,625
    Likes Received:
    40,115
    Gender:
    Female
    Девојки кога правам кифлички, обични, секогаш некако тврди ми испаѓаат одозгора.
    Што грешам? Што треба да се направи за да бидат онака баш меки?
     
  16. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Стави мали парченца путер врз секоја кифличка пред да ги печеш. А одкако ќе ги извадиш од печење покриј ги со крпа додека да се изладат. :)
     
  17. maja8

    maja8 Популарен член

    Joined:
    Jan 3, 2010
    Messages:
    2,847
    Likes Received:
    2,159
    *Со влажна крпа :) Тоа е финтата за да бидат меки
     
  18. Troi

    Troi Истакнат член

    Joined:
    Jan 12, 2014
    Messages:
    335
    Likes Received:
    765
    Gender:
    Female
    Откако ќе ги испечеш премачкај ги со путер и покриј ги со 2-3 крпи, јас употребувам суви крпи.
     
  19. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Joined:
    Aug 6, 2012
    Messages:
    3,951
    Likes Received:
    33,921
    Gender:
    Female
    Пред нивното печење обавезно ставам врз секоја кифличка путер а после печењето ги попрскувам со вода и ги покривам со сува крпа :)
     
    Mrs.Bass likes this.
  20. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Joined:
    Aug 6, 2013
    Messages:
    1,481
    Likes Received:
    12,626
    некој рецепт за мини пици?