Кулинарски прашања, совети и брзи идеи

Дискусија во 'Рецепти' започната од marama, 16 март 2011.

  1. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.016
    Пол:
    Женски
    [​IMG]
     
    На srcence1607, Umbrella22 и Hipica им се допаѓа ова.
  2. karenin

    karenin Популарен член

    Се зачлени на:
    8 март 2010
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.172
    Киш пита

    Состојки:

    За тестото ќе ви треба: 250 грама брашно, 110 грама путер, 5-6 кафени лажички студена вода

    За филот ќе ви треба:100 грама сланина, 100 грама кашкавал, 2 до 3 јајца, 250 мл млеко, 250 мл павлака, сол и бибер, маслиново масло (иако може и без него, самото тесто е мрсно од путерот)


    Целосниот рецепт: http://moirecepti.mk/post/kish-pita/#ixzz2lBrYwJZX

    Еве како ми испадна. Ја зацрвив бајаги :).
    Количински малку претерав со кашкавалот и павлаката. Додадов и свежа зелена пиперка исечкана на мали кругови.

    Има интересен вкус. И воопшто не е толку тешка како нашите македонски пити. Многу брзо се приготвува.
     

    Прикачени фајлови:

    • IMG_0457.JPG
      IMG_0457.JPG
      Големина на фајлот:
      175,8 KB
      Прегледи:
      1.225
    На EMoonlight, Libera, eliesaab и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Се матат јајца со виљушка (2-3 зависно колку јадете) внатре ставате сецкана салама, кашкавал, сирење, рамно кафено лажиче брашно, зачини, оригано (по желба се става и друго).
    Се става цела смеса во загреано тавче со масло, и се чека да се испечи убаво, да зарумени.
    Потоа внимателно се превртува на другата страна.

    [​IMG]
     
    На Elennaa, cooll, naturally и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Прво Младо кромидче се сецка со си перцата, се пропржува на масло, па се додаваат неколку јајца, сол и црн пипер.
    Многу е вкусно за тие кои сакаат кромидче и јајца. :)
    [​IMG]

    Второ Се пропржува сецкан кромид и се додава претходно обарени и исчистени суви пиперки (неколку), а потоа се додаваат варени компири, претходно испасирани малку со вилушка. Се додава сол и други зачини по желба. Ова е старинско јадење, ама вкусно е.
    [​IMG]
     
    На hermosa и Mama25 им се допаѓа ова.
  5. Mama25

    Mama25 Популарен член

    Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    1.440
    Допаѓања:
    10.959
    Пол:
    Женски
    Жени вчера купив Бунгур (Велешко јадење било :) )освен на тава и на салата не знаеја да ми кажат како се приготвува.Ако знае некоја нека сподели рецепт :$
     
  6. Silver.E

    Silver.E Популарен член

    Се зачлени на:
    14 февруари 2013
    Пораки:
    2.226
    Допаѓања:
    5.276
    Bungur
    Bungur je dobra krupno izmlevena pšenica. Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom, i kada voda provri sipa se po malo bungura i jednako mesa da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. Bungur se jede bez hleba.
    ******************************************************************

    http://vegge.blogger.ba/arhiva/2009/11/09/2354698
    ******************************************************************

    http://www.coolinarika.com/pretrazivanje/?upit=bulgur (Овде имаш најповеќе рецепти)
     
    На Mama25 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.016
    Пол:
    Женски
    За новогодишни трпези
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]
     
    На captivating, karenin и malecka91 им се допаѓа ова.
  8. captivating

    captivating Истакнат член

    Се зачлени на:
    10 јули 2013
    Пораки:
    865
    Допаѓања:
    476
    Ах, макало, едно од најубавите нешта :inlove:
    Пробајте го.
    Сноу, ме изнасмеаа овие. Од што се правени овие салативе?
     
  9. Snow-Queen

    Snow-Queen Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.016
    Пол:
    Женски
    ^еее незнам :D
    од што сакаш :)
     
  10. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Пол:
    Женски
    Јас ги правам овие доста често, сега почнав и многу да експериментирам. Рецептот од ББЦ ми е, а додавам во него во зависност од вкусот кој сакам да го достигнам, суво овошје и чоколадни перли, лудница од вкус, не можам да ви опишам, сувото овошје ептен сецкано ситно, и перлите, од малите, ги додавам непосредно пред печење, превртувам со лажица шпакла, не се растураат воопшто. Солените ги правам со праз, сиренце и маслинки, вкусот е страшен исто така. Ги правам и со микс од зрна, онакви без вкус, го има во палетата на Виталиа, во тегличка е 70сетина денари. Е сега, јас белото брашно повеќе не го конзумирам и затоа правам одлична замена, обично печам две дози наеднаш, па ставам една доза брашно `ржано и една пченично интегрално, просто да се чудиш колку убав вкус дава, а бојата, лудница. Денес имам во план да направам со карамелизирани боровинки, ќе ги ставам боровинките во рерна на тивко со кафеав шеќер да карамелизираат и откако ќе се оладат ќе го спремам тестото и директно на тава. Утре сум во Маврово на скијање па ќе ги изненадам маживе со овие слаткиве закуски :lol:
     
  11. choko

    choko Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    90
    Пол:
    Женски
    Да ве прашам.Пилешки прсти дома сама да ги правам, дали треба првин во нешто да го чувам стекот ? (да го маринирам ) и после тоа да го поховам ?
     
  12. slavica999

    slavica999 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Немора да го маринираш, можеш веднаш да го поховаш и пржиш
     
  13. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.108
    Choko, немораш да ги маринираш пилешките прсти. Јас прво ги посолувам, додавам малку вегета, ги премачкувам со малку сенф (дава убав шмек), ги попрскувам со сусам, па ги валкам во бташно и ги пржам одма во загреан зејтин. :)
     
  14. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Ако сакаш да бидат по меки и по сочни можеш малку да ги маринираш. Нека постојат 2-3 саати во масло, зачини (кари, чили, вегета, сол....) можеш да додадеш и сенф, многу убав шмек дава. :)
     
  15. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.120
    Пол:
    Женски
    Девојки кога правам кифлички, обични, секогаш некако тврди ми испаѓаат одозгора.
    Што грешам? Што треба да се направи за да бидат онака баш меки?
     
  16. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Стави мали парченца путер врз секоја кифличка пред да ги печеш. А одкако ќе ги извадиш од печење покриј ги со крпа додека да се изладат. :)
     
  17. maja8

    maja8 Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    *Со влажна крпа :) Тоа е финтата за да бидат меки
     
  18. Troi

    Troi Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2014
    Пораки:
    336
    Допаѓања:
    766
    Пол:
    Женски
    Откако ќе ги испечеш премачкај ги со путер и покриј ги со 2-3 крпи, јас употребувам суви крпи.
     
  19. Umbrella22

    Umbrella22 Форумски идол

    Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Пол:
    Женски
    Пред нивното печење обавезно ставам врз секоја кифличка путер а после печењето ги попрскувам со вода и ги покривам со сува крпа :)
     
    На Mrs.Bass му/ѝ се допаѓа ова.
  20. mynameislove

    mynameislove Популарен член

    Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    некој рецепт за мини пици?