Киш пита Состојки: За тестото ќе ви треба: 250 грама брашно, 110 грама путер, 5-6 кафени лажички студена вода За филот ќе ви треба:100 грама сланина, 100 грама кашкавал, 2 до 3 јајца, 250 мл млеко, 250 мл павлака, сол и бибер, маслиново масло (иако може и без него, самото тесто е мрсно од путерот) Целосниот рецепт: http://moirecepti.mk/post/kish-pita/#ixzz2lBrYwJZX Еве како ми испадна. Ја зацрвив бајаги . Количински малку претерав со кашкавалот и павлаката. Додадов и свежа зелена пиперка исечкана на мали кругови. Има интересен вкус. И воопшто не е толку тешка како нашите македонски пити. Многу брзо се приготвува.
Се матат јајца со виљушка (2-3 зависно колку јадете) внатре ставате сецкана салама, кашкавал, сирење, рамно кафено лажиче брашно, зачини, оригано (по желба се става и друго). Се става цела смеса во загреано тавче со масло, и се чека да се испечи убаво, да зарумени. Потоа внимателно се превртува на другата страна.
Прво Младо кромидче се сецка со си перцата, се пропржува на масло, па се додаваат неколку јајца, сол и црн пипер. Многу е вкусно за тие кои сакаат кромидче и јајца. Второ Се пропржува сецкан кромид и се додава претходно обарени и исчистени суви пиперки (неколку), а потоа се додаваат варени компири, претходно испасирани малку со вилушка. Се додава сол и други зачини по желба. Ова е старинско јадење, ама вкусно е.
Жени вчера купив Бунгур (Велешко јадење било )освен на тава и на салата не знаеја да ми кажат како се приготвува.Ако знае некоја нека сподели рецепт
Bungur Bungur je dobra krupno izmlevena pšenica. Isitni se pola glavice crnog luka, isprži u tiganju, nalije vodom, i kada voda provri sipa se po malo bungura i jednako mesa da se ne zgrudva. Posto voda uvri, bungur postane kao gusta kaša, onda se posoli i skida sa vatre. Bungur se jede bez hleba. ****************************************************************** http://vegge.blogger.ba/arhiva/2009/11/09/2354698 ****************************************************************** http://www.coolinarika.com/pretrazivanje/?upit=bulgur (Овде имаш најповеќе рецепти)
Spoiler Ах, макало, едно од најубавите нешта Пробајте го. Сноу, ме изнасмеаа овие. Од што се правени овие салативе?
Јас ги правам овие доста често, сега почнав и многу да експериментирам. Рецептот од ББЦ ми е, а додавам во него во зависност од вкусот кој сакам да го достигнам, суво овошје и чоколадни перли, лудница од вкус, не можам да ви опишам, сувото овошје ептен сецкано ситно, и перлите, од малите, ги додавам непосредно пред печење, превртувам со лажица шпакла, не се растураат воопшто. Солените ги правам со праз, сиренце и маслинки, вкусот е страшен исто така. Ги правам и со микс од зрна, онакви без вкус, го има во палетата на Виталиа, во тегличка е 70сетина денари. Е сега, јас белото брашно повеќе не го конзумирам и затоа правам одлична замена, обично печам две дози наеднаш, па ставам една доза брашно `ржано и една пченично интегрално, просто да се чудиш колку убав вкус дава, а бојата, лудница. Денес имам во план да направам со карамелизирани боровинки, ќе ги ставам боровинките во рерна на тивко со кафеав шеќер да карамелизираат и откако ќе се оладат ќе го спремам тестото и директно на тава. Утре сум во Маврово на скијање па ќе ги изненадам маживе со овие слаткиве закуски
Да ве прашам.Пилешки прсти дома сама да ги правам, дали треба првин во нешто да го чувам стекот ? (да го маринирам ) и после тоа да го поховам ?
Choko, немораш да ги маринираш пилешките прсти. Јас прво ги посолувам, додавам малку вегета, ги премачкувам со малку сенф (дава убав шмек), ги попрскувам со сусам, па ги валкам во бташно и ги пржам одма во загреан зејтин.
Ако сакаш да бидат по меки и по сочни можеш малку да ги маринираш. Нека постојат 2-3 саати во масло, зачини (кари, чили, вегета, сол....) можеш да додадеш и сенф, многу убав шмек дава.
Девојки кога правам кифлички, обични, секогаш некако тврди ми испаѓаат одозгора. Што грешам? Што треба да се направи за да бидат онака баш меки?
Стави мали парченца путер врз секоја кифличка пред да ги печеш. А одкако ќе ги извадиш од печење покриј ги со крпа додека да се изладат.
Пред нивното печење обавезно ставам врз секоја кифличка путер а после печењето ги попрскувам со вода и ги покривам со сува крпа